Η Ελλάδα έπραξε αυτό που έπρεπε, η Τουρκία ότι μπορούσε

Απόλυτα αναμενόμενη χαρακτηρίζεται από όσους γνωρίζουν καλά το τι ακριβώς συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο, η τουρκική κίνηση να στείλουν το ερευνητικό Oruc Reis, να καταπλεύσει στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα.  Μάλιστα πρόκειται για τόσο προβλέψιμη κίνηση η οποία θα έχει επαναληπτικό χαρακτήρα, σε μια προσπάθεια του Ερντογάν να «μετρήσει» σωστά όρια αλλά και αντιδράσεις και σαφώς έχοντας την πεποίθηση πως έτσι, θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πολύ ορθά λοιπόν η Ελλάδα με άμεσα αντανακλαστικά δεν άφησε περιθώρια στην Τουρκία, απαντώντας με απόλυτη ψυχραιμία και σωστή στρατηγική, στέλνοντας στο σημείο την φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς». Και αυτό γιατί η χώρα μας θα έκανε ανεπανόρθωτο λάθος αν δεν απαντούσε αποφασιστικά. Μάλιστα νωρίτερα, το φως της δημοσιότητας είδαν οι συνομιλίες των ελληνικών Αρχών με το Τουρκικό ερευνητικό.

Ειδικότερα, όταν έσπευσε στο σημείο η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» δια ασυρμάτου κάλεσε τον κυβερνήτη του τουρκικού πλοίου να απομακρυνθεί. Αφού πρωτίστως τον ρώτησε εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα χωρία να πάρει κάποια απάντηση, το επιτελείο της ελληνικής φρεγάτας επανέλαβε: «Βρίσκεστε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Δεν έχετε άδεια για έρευνες. Αποχωρήστε άμεσα» με τον κυβερνήτη του τουρκικού ερευνητικού να απαντά: «Βρίσκομαι στην τουρκική ΑΟΖ». «Βρίσκεστε εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, δεν έχετε άδεια για έρευνες, αποχωρήστε άμεσα, τελευταία προειδοποίηση», επανέλαβαν οι Έλληνες, με αυτό το μήνυμα να επαναλαμβάνεται ηχογραφημένο κάθε 30 λεπτά.

Σε κάθε περίπτωση, τα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής καταδεικνύουν πως δε μπορούμε να μιλάμε για μια από τα ίδια, αφού η προκλητική κίνηση Ερντογάν είχε συγκεκριμένη σκοπιμότητα και σωστά απάντησε με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα. Άλλωστε στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν «απαντούσε», η Τουρκία θα προχωρούσε σε μια τυπική έρευνα ώστε να μπορεί αργότερα να χρησιμοποιήσει το γεγονός και να ισχυριστεί πως έχει ξανακάνει παρόμοιες έρευνες χωρίς καμία αντίδραση από εμάς. Θυμίζουμε, πως η τουρκική Navtex με την οποία ανακοινώθηκε ότι το Oruc Reis θα κάνει σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο από τις 14 Ιανουαρίου έως τις 10 Απριλίου, εκδόθηκε στις 12 Ιανουαρίου.

Στις 15 Γενάρη ο Ερντογάν ανέφερε πως Τουρκία θα ξεκινήσει την εξερεύνηση αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, ξεκινώντας δραστηριότητες αναζήτησης και γεώτρησης από τη Λιβύη το 2020 μετά την έκδοση αδειών. Η Navtex περιελάμβανε συντεταγμένες που όριζαν μία περιοχή δυτικά της Κύπρου, καλύπτοντας και μέρος των τεμαχίων 4 και 5 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, δήλωσε προ ημερών ότι η χώρα του θα αρχίσει να ερευνά για φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο, σχολιάζοντας πως θα «αναστατώσει» περαιτέρω τις γειτονικές χώρες. “Θα αρχίσουμε τις δραστηριότητες αναζήτησης και γεώτρησης το συντομότερο δυνατόν το 2020 μετά την έκδοση αδειών για τις περιοχές”, ανέφερε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια μιας διήμερης ομιλίας στην Άγκυρα στις 15&16 Γενάρη. Πρόσθεσε τότε δε, ότι το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis θα εγκατασταθεί σύντομα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Έτσι, δεν θα ήταν υπερβολή να θεωρήσει κανείς πως πρόκειται μόνον για το πρώτο κομμάτι του παζλ που προσπαθεί να φτιάξει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, μια κίνηση η οποία εκτιμάται πως θα επαναληφθεί αν όχι στο ίδιο σημείο, ίσως σε μερικά μίλια παραδίπλα.

Συγγραφέας: Κατερίνα Καλεντερίδου

Katerina Kalenteridou

Δημοσιογράφος

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.