Η Ελλάδα «Ασπίδα Ασφάλειας» στην Νοτιοανατολική Ευρώπη
«Η Ελλάδα έχει την ήλιο της, τώρα έχει και το cloud (σύννεφο)» αυτό ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά την παρουσίαση της επένδυσης της Microsoft. Eξήρε μάλιστα την σημασία της συγκεκριμένης επένδυσης στη χώρα μας και εστίασε στα οφέλη της. Τόνισε με έμφαση ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει «τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους και της οικονομίας ως τον πιο κρίσιμο βραχίονα, προκειμένου η χώρα να κάνει άλμα στο μέλλον και να είναι όλοι οι Έλληνες με τους νικητές της 4ης βομηχανικής επανάστασης. Σε άλλες εποχές τρεις γιγαντιαίοι σταθμοί ψηφιακής αποθήκευσης ηλεκτρονικών δεδομένων στην Ελλάδα θα έμοιαζε φανταστικό σενάριο, όμως έγινε πραγματικότητα».
Ακριβώς πριν έναν χρόνο, ο επικεφαλής της Αμερικανικής Διπλωματίας, Μάικ Πομπέο, επισκέπτεται την Αθήνα για τον 2ο κύκλο του Στρατηγικού Διαλόγου, και κατά την ομιλία του στο ίδρυμα Νιάρχος αναφέρει «να είστε βέβαιοι ότι θα δράσουμε για να προστατεύσουμε και να διατηρήσουμε τις βασικές αξίες της κυριαρχίας ενός κράτους, του κράτους Δικαίου και της προστασίας της ιδιωτικής περιουσίας», ενώ είχε τονίσει «μια ευημερούσα Ελλάδα είναι προς το συμφέρον των Ελλήνων, αλλά και των ΗΠΑ καθώς και ευρύτερα για την Ευρώπη»
Στον έναν χρόνο που ακολούθησε τα γεγονότα ήταν πολλά και απέδειξαν, όσο αφορά την «Ασφάλεια», ότι οι Αμερικανοί τήρησαν την «υπόσχεση» τους. Στις 2 Φεβρουαρίου και πριν τις κρίσεις του Έβρου και της Πανδημίας, το «V» σε άρθρο με τίτλο «Τι σημαίνει όταν λένε οι Αμερικανοί “Σας παρέχουμε Ασφάλεια” – Η πρώτη εφαρμογή» ανέφερε «οι σοβαρές απειλές που θα δέχονται οι χώρες από εδώ και πέρα, και μέσα σε αυτές και η Ελλάδα, θα είναι οι επιθέσεις στην κοινωνία, όπου αποτελέσματα αυτών θα είναι ο φόβος και οι εξεγέρσεις. Η Αμερικανική πολιτική θεωρώντας ότι η Ελλάδα αποτελεί πλέον Στρατηγικό Βάθος για την πολιτική της στην Ανατολική Ευρώπη και την Μέση Ανατολή, την Ελλάδα την θέλει μια “Μικρή Νότια Κορέα”, δηλαδή, ισχυρή οικονομία και ισχυρή κοινωνική συνοχή. Για να ενισχυθεί αυτό χρειάζεται υψηλή τεχνολογία και για αυτό τον λόγο η Βόρεια Ελλάδα θα γίνει ένα άλλο μεγάλο Hub, αυτό της 4ης Βιομηχανικής επανάστασης. Ήδη το επόμενο διάστημα και με τις επενδύσεις που έχουν δρομολογηθεί στην Θεσσαλονίκη και την Θράκη θα υπάρχουν περισσότερα από 3000 στελέχη που θα εργάζονται σε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας».
Και το άρθρο κατέληγε «και αν αναρωτιέται κανείς γιατί στην Θεσσαλονίκη και την Θράκη η απάντηση είναι απλή, γιατί με αυτόν τον τρόπο θα αντιμετωπιστεί η Ρωσική επιρροή στην περιοχή.»
Τον Οκτώβριο του 2019, στην Αθήνα βρέθηκαν Αμερικανοί ειδικοί σε θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, τον Δεκέμβριο ύστερα από πληροφορίες ο υπουργός προστασίας του πολίτη μεταβαίνει στον Έβρο και προχωρά, σε συνεργασία με τον στρατό, στην προετοιμασία του Έβρου κάτι που θα αποδειχθεί σωτήριο μετά από την προσπάθεια εισβολής στις Καστανιές τον Μάρτιο. Στην συνέχεια, και με την έναρξη της Πανδημίας, η Ελληνική κυβέρνηση με την βοήθεια Αμερικανικών εταιρειών όπως η Cisco και Microsoft, κατορθώνει να ένταξη διαδικασίες στο Ελληνικό Δημόσιο που μέχρι τότε ήταν άγνωστες. Την ίδια στιγμή προχωρούσαν οι μεγάλες επενδύσεις της Cisco και Pfizer στην Θεσσαλονίκη, και πριν λίγες ημέρες η παρουσίαση της επένδυσης της Microsoft.
Και αναρωτιέται κανείς, γιατί η Cisco κάνει το 6ο μεγαλύτερο κέντρο καινοτομίας στην Θεσσαλονίκη, γιατί η Pfizer το 15ο μεγαλύτερο κέντρο έρευνας της εταιρείας και πάλι στην Θεσσαλονίκη, και τέλος, γιατί η Microsoft επέλεξε την Ελλάδα για να δημιουργήσει το 8ο datacenter στην Ευρώπη και ανάμεσα σε δεκάδες άλλες χώρες.
Λίγες ημέρες πριν φτάσει ο Μάικ Πομπέο στην Θεσσαλονίκη, το «V» σε άρθρο του με τίτλο «ο Μάικ Πομπέο έρχεται στην Θεσσαλονίκη για την «Ασφάλεια» ανέφερε «η άφιξη έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με αυτά της επίσκεψης στην Λευκωσία (η Κυπριακή πλευρά ενημερώθηκε λίγες ώρες πριν) μόνο που στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, αυτή ζητήθηκε από τον Αμερικανό Πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, μετά τις πιέσεις που δέχεται το τελευταίο διάστημα η Ελληνική Κυβέρνηση σε θέματα «Ασφάλειας» Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που θα παίξει κομβικό ρόλο στα Βαλκάνια με τους Αμερικανούς να την θεωρούν κέντρο όχι μόνο της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και η έδρα εμβληματικών εταιρειών όπως η Pfizer και Cisco, αλλά θα έχει σημαντική συμμετοχή και στον ανταγωνισμό του 5G. Η προστασία όλων των επενδύσεων και υποδομών που θα δημιουργηθούν στην περιοχή είναι προτεραιότητα και η άφιξη του Μάικ Πομπέο στέλνει ένα σαφές μήνυμα προς τρίτες χώρες.»
Την ημέρα της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών στην Θεσσαλονίκη το «V» σε νέο σχετικό άρθρο με τίτλο «στην Βόρεια Ελλάδα «παρέδωσαν» σήμερα τα Βαλκάνια την Ασφάλεια τους σε Ενέργεια και Κυβερνοασφάλεια» σημείωνε «Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα επανέλαβαν επίσης την αφοσίωσή τους στην ενίσχυση της στενής συνεργασίας τους ως συμμάχων του ΝΑΤΟ, χρησιμοποιώντας όλα τα κατάλληλα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, για τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή». Αυτό είναι απόσπασμα από την κοινή δήλωση που ανήρτησε και η Αμερικανική Πρεσβεία. Και αυτός είναι ο σημαντικός ρόλος που αποκτά η Βόρεια Ελλάδα, ίσως πιο σημαντικός και από την ενέργεια, η διαχείριση της «Ασφάλειας» στις περιοχές που αναφέρθηκαν»
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην παρουσίαση της επένδυσης της Microsoft έκλεισε την ομιλία του με μια φράση που τα φωτογραφίζει όλα «το κέντρο δεδομένων θα λειτουργήσει ως περιφερειακό κέντρο και για τις γειτονικές χώρες». Η Ελλάδα προετοιμάζεται για τον «πόλεμο» των Data, και την έχει δοθεί ο ηγετικός ρόλος για αυτόν «πόλεμο» που έρχεται στην περιοχή