Η Ελλάδα απάντησε στο ερώτημα της Lockheed Martin – Οι ΗΠΑ θα ικανοποιήσουν το αίτημα της Ενδιάμεσης Λύσης

Πριν λίγες ημέρες η Ελλάδα έστειλε το επίσημο αίτημα (Letter Of Request) για την προμήθεια των φρεγατών και της Ενδιάμεσης Λύσης. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο αίτημα που σχεδιάστηκε όχι μόνο με επιχειρησιακές παραμέτρους (όπλα, διαλειτουργικότητα, κυβερνοπόλεμος), αλλά και συνολικά με την γεωστρατηγική θέση που έχει αποκτήσει η Ελλάδα από την Βόρεια Αφρική μέχρι την Μαύρη Θάλασσα

Πριν την αποστολή του επίσημου αιτήματος από την Αθήνα, η Lockheed Martin σε άρθρο της έμμεσα έθεσε κάποια ερωτήματα προς την Ελληνική πλευρά. Άρθρο «V» ( Και μετά τις φρεγάτες;) αποκωδικοποιούσε συγκεκριμένα σημεία και από τα οποία προέκυπταν τα ερωτήματα της εταιρείας. Σημείωνε το άρθρο «σύμφωνα λοιπόν με άρθρο της Lockheed Martin στα Ελληνικά, θέλοντας να παρουσιάσει το σκάφος, και κυρίως κατά την εκτίμηση μου, να περάσει κάποια μηνύματα, αναφέρει σε μια παράγραφο, «η διαμόρφωση των δυνατοτήτων του πλοίου έχει σχεδιαστεί έτσι, ώστε να ανταπεξέρχεται στις ανάγκες των πελατών. Εάν το Πολεμικό Ναυτικό μιας χώρας έχει ανάγκη από περισσότερες αντι-αεροπορικές ή ανθυποβρύχιες  δυνατότητες, ο σχεδιασμός του πλοίου μπορεί να μετατραπεί αντίστοιχα, ώστε να καλύψει τις συγκεκριμένες ανάγκες. Μπορεί στην ουσία να είναι ένα πλοίο κατά παραγγελία του ΠΝ»

Τι λέει ξεκάθαρα η εταιρεία; Πείτε μας τι θέλετε, κάτι το οποίο αποτυπώνεται πλέον δημόσια.»

Και συνέχιζε  «η φρεγάτα MMSC έχει δυνατότητα  μεταφοράς όπλων που θα αποτελέσουν μια πραγματική επανάσταση για την Ελλάδα. Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έχει ήδη επενδύσει σε σημαντικές δυνατότητες για το στόλο του και το ΠΝ της Ελλάδας θα επωφεληθεί μιας ποικιλίας οπλικών συστημάτων και αισθητήρων» Εδώ η εταιρεία πάει ένα βήμα παραπάνω από το πως θέλει το Πολεμικό Ναυτικό το πλοίο, ρωτάει ουσιαστικά, και τι όπλα θέλετε;»

Έχει γραφτεί και σε άλλα άρθρα του «V» πως οι εξοπλισμοί που τρέχουν στην Ελλάδα δεν αφορούν αποκλειστικά την αντιμετώπιση της Τουρκικής απειλής, αλλά την Διαχείριση της Τουρκίας και των συμμάχων – οικονομικών εκβιαστών της, όπως είναι η Κίνα και η Ρωσία. Από την άλλη, οι Σύμμαχοι της Ελλάδας έχουν ξεκινήσει μια συνεργασία ακόμα και στα εξοπλιστικά για να θωρακίσουν τον Στρατηγικό τους Σύμμαχο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Γάλλος Πρόεδρος σε συνέντευξη του ανέφερε ότι «θα συνεργαστούμε με την Ελλάδα, είτε στο Πολεμικό Ναυτικό, είτε στην Αεροπορία, είτε στο Στρατό Ξηράς.» Η συνεργασία των ΗΠΑ και Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο για την αντιμετώπιση Ρωσίας και Κίνας είναι δεδομένη, και ξεπερνά κατά πολύ τα εταιρικά οφέλη και κάποια δις. Όπως και με την περίπτωση των SCALP-EG και με τον τρόπο με τον οποίο ήρθαν στην Ελλάδα, κατά τον ίδιο τρόπο θα συνεργαστούν ΗΠΑ-Γαλλία ώστε η Ελλάδα να είναι στην περιοχή ο «μεγάλος χωροφύλακας.» Τα όσα ακούγονται σχετικά με την κόντρα για τις 4 φρεγάτες και για την Αμυντική Συνδρομή της Γαλλίας,και αυτά είναι λυμένα πλέον. Ειδικά για την Αμυντική Συνδρομή, ο Γάλλος Πρόεδρος ήταν ξεκάθαρος «το καλοκαίρι του 2020 ήμασταν εκεί, όταν αυτό συνέβη»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Lockheed Martin θα ικανοποιήσουν όλες τις απαιτήσεις για τον σχεδιασμό του νέου πλοίου. Θα ικανοποιήσουν τα αιτήματα για τα όπλα, και όπως είπε και η εταιρεία, θα είναι πραγματική επανάσταση για το Πολεμικό Ναυτικό. Θα ικανοποιήσουν την Διαλειτουργικότητα λόγω της εξάπλωσης του Πολεμικού Ναυτικού από την Μαύρη Θάλασσα (η Αλεξανδρούπολη θεωρείται τμήμα της Μαύρης Θάλασσας για το ΝΑΤΟ και ΗΠΑ) μέχρι την Βόρεια Αφρική. Κυρίως όμως, θα ικανοποιήσουν το αίτημα για Ασφάλεια, τον κυβερνοπόλεμο και την Πληροφορία.

Οι φρεγάτες που θα σχεδιαστούν και θα κατασκευαστούν για το Πολεμικό Ναυτικό θα έχουν τεράστιο πλεονέκτημα όσο αφορά τον κυβερνοπόλεμο και την Πληροφορία. Για πρώτη φορά οι Ένοπλες Δυνάμεις θα έχουν πρόσβαση στην χρονική στιγμή που ο αντίπαλος θα ελευθερώνει το όπλο, και έτσι η πληροφορία αυτή θα φτάνει μέσω της Διαλειτουργικότητας σε όπλα για την καταστροφή τους. Να σημειωθεί πως στις απειλές δεν πρέπει να έχουμε κατά νου μόνο τις συμβατικές

Οι Αμερικανοί θα ικανοποιήσουν όμως και την μεγαλύτερη απαίτηση του Πολεμικού Ναυτικού που αφορά την Ενδιάμεση Λύση. Και ο Λευκός Οίκος, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο, θα ικανοποιήσουν την ισχύ που προσφέρει η Ενδιάμεση Λύση για να υποστηριχθεί ο Στρατηγικός ρόλος της Ελλάδας.

Η αγορά των φρεγατών και της Ενδιάμεσης Λύσης εκτός από επιχειρησιακά θέματα, θα δώσει λύσεις και σε Συμμαχίες που αυτόματα σημαίνει Γεωπολιτική. Μάλιστα πολλές από τις προτάσεις που έγιναν, δύο συγκεκριμένα, στόχος ήταν να θυμίσουν στην Ελλάδα ότι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι ευάλωτη σε Συμμαχίες μελών

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.