Η ειρήνη στον Καύκασο φέρνει τους Αμερικανούς στην Αρμενία – Η NVIDIA ιδρύει ερευνητικό κέντρο στο Ερεβάν
Ένας από τους κολοσσούς της τεχνολογίας που σχεδιάζει κάρτες γραφικών και επεξεργαστές, η αμερικανική εταιρεία NVIDIA ιδρύει ένα ερευνητικό κέντρο στην Αρμενία. Επικεφαλής του υποκαταστήματος Yerjanyan θα είναι ο Αρμένιος αντιπρόεδρος της εταιρείας R. Lebaredyan. «Πηγαίνουμε όπου υπάρχει ταλέντο», είπε ο Lebaredyan, εξηγώντας γιατί ο τεχνολογικός γίγαντας αποφάσισε να ανοίξει ένα υποκατάστημα στην Αρμενία.
«Υπάρχουν δύο λόγοι. Το ένα είναι ότι η δουλειά που κάνουμε στη NVIDIA απαιτεί να βρούμε τα καλύτερα ταλέντα στον κόσμο στους τομείς της επιστήμης των υπολογιστών, της τεχνητής νοημοσύνης, του σχεδιασμού υλικού και του σχεδιασμού chip. Είμαστε στην πρώτη γραμμή αυτών των τεχνολογιών σε όλους αυτούς τους τομείς, και είναι πολύ δύσκολο να βρούμε τα απαραίτητα ταλέντα. Ψάχνουμε λοιπόν για αυτά τα ταλέντα σε όλο τον κόσμο. Η Αρμενία έχει μακρά παράδοση στην επιστήμη και τη μηχανική. Εξάλλου, η Αρμενία ήταν πάντα προοδευτική στον τομέα της τέχνης. Η NVIDIA λειτουργεί στο σταυροδρόμι αυτών των δύο κόσμων. Και νομίζω ότι η Αρμενία είναι ένα πολύ ιδιαίτερο μέρος για να γίνει αυτό. Με τα χρόνια έχω παρακολουθήσει την Αρμενία, τις συνθήκες εδώ, την παρουσία ταλέντων, την πρόοδό τους. Και τα τελευταία χρόνια, νομίζω ότι η Αρμενία έχει γίνει αρκετά προηγμένη», τόνισε
«Για τον δεύτερο λόγο ανέφερε: «είμαι αρμενικής καταγωγής, αν και γεννήθηκα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είμαι Αρμένιος και Αμερικανός. Αλλά πάντα μου έλειπε το σπίτι μου στην Αρμενία, όλη μου η ζωή είναι αφιερωμένη στη δουλειά που κάνω. Ξεκίνησα να προγραμματίζω υπολογιστές από μικρή ηλικία. Ασχολήθηκα με τα γραφικά υπολογιστών. Δουλεύω για τη NVIDIA εδώ και 20 χρόνια. Για μένα, αυτός είναι ένας τρόπος να συγχωνεύσω τους δύο κόσμους στους οποίους ζω».
Η NVIDIA, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στη Silicon Valley, κατέχει ηγετική θέση στην επιστήμη των υπολογιστών, στους υπολογιστές υψηλής ταχύτητας, στους υπερυπολογιστές, στα γραφικά υπολογιστών και στην τεχνητή νοημοσύνη.
Η NOKIA θα βάλει την Αρμενία στο T)he Clean NetWork;
Το καλοκαίρι του 2021, μετά από μια νέα συμφωνία μεταξύ της Telecom Armenia και της Nokia ο Hayk Yesayan, Διευθύνων Σύμβουλος της Telecom Armenia, είχε δηλώσει: «η μάρκα Nokia χαίρει μεγάλης εκτίμησης στην Αρμενία και είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεργαζόμαστε μαζί της για μια ολοκληρωμένη λύση Multi-PON και WiFi που μας επιτρέπει να προσφέρουμε ευρυζωνικότητα 10 Gb/s στους πελάτες μας χρησιμοποιώντας ενσωματωμένη λύση XGS-PON. Ο εγκατεστημένος εξοπλισμός δικτύου είναι έτοιμος να υποστηρίξει 25 Gb/s, καθιστώντας μας την πρώτη τηλεπικοινωνιακή εταιρεία στην περιοχή έτοιμη για την τεχνολογία 25G PON της Nokia».
Με την σειρά της η Sandy Motley, Πρόεδρος της Nokia Fixed Networks δήλωνε: «η ευρυζωνική σύνδεση υψηλής ταχύτητας θα είναι σημαντική για την ανάκαμψη της Ευρώπης μετά την πανδημία. Δουλεύοντας παράλληλα με την Telecom Armenia, θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε τη σύνδεση της χώρας σε ευρυζωνική σύνδεση υψηλής ταχύτητας με ένα δίκτυο που μπορεί να εξελιχθεί για να υποστηρίξει νέες επιχειρηματικές υπηρεσίες και ανάγκες κινητών μεταφορών στο μέλλον».
Να σημειωθεί πως η NOKIΑ είναι η αιχμή του δόρατος της Δύσης και των ΗΠΑ για να αντιμετωπίσουν την Κίνα και την Huawei μέσω του The Clean Network
Αγώνας δρόμου των ΗΠΑ για στήριξη του Πασινιάν και τεχνολογική εκδίωξη Ρώσων και Κινέζων από την Αρμενία
Ο Νότιος Καύκασος έχει σταδιακά μετατραπεί σε μια άλλη περιοχή τεχνολογικού ανταγωνισμού μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Σε σύγκριση με άλλες περιοχές, ο Νότιος Καύκασος έχει μείνει πίσω με τα πραγματικά σχέδια ανάπτυξης 5G. Ωστόσο, πρόσφατα υπήρξε μια αυξανόμενη ώθηση στην Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν και τη Γεωργία να υιοθετήσουν το 5G. Τα τρία κράτη πρέπει να ενισχύσουν τις οικονομικές τους επιδόσεις και τη σχετική τεχνολογική τους υστέρηση – η καθυστέρηση στην ανάπτυξη του 5G θα υπονομεύσει περαιτέρω τη διεθνή τους θέση. Το ερώτημα είναι ποια πηγή αυτής της σύγχρονης τεχνολογίας θα χρησιμοποιήσουν οι τρεις χώρες.
Στην περίπτωση της Αρμενίας, με τον πολλά υποσχόμενο τομέα της πληροφορικής, η υποδομή 5G χαμηλού κόστους της Κίνας παρέχει μια καλή ευκαιρία, όσο αφορά το οικονομικό πλεονέκτημα. Η Viva-MTS, μια κορυφαία εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην Αρμενία, ανήκει στη ρωσική MTS, η οποία καθιστά την Αρμενία σε καλή θέση για την ανάπτυξη κινεζικών τεχνολογιών. Οι λόγοι πίσω από αυτό είναι η συμφωνία του 2019 μεταξύ της κινεζικής Huawei και των ρωσικών τηλεπικοινωνιών για την ανάπτυξη δικτύων 5G στη Ρωσία με κινεζική βοήθεια-υποδομή. Η συνεργασία δεν σταματά εκεί. Το 2017, η Huawei υπέγραψε συμφωνία για την ανάπτυξη ενός έργου «Smart City» στο Ερεβάν της Αρμενίας. Οι διαπραγματεύσεις υποτίθεται ότι ήταν ακόμη σε εξέλιξη στις αρχές του 2019, αλλά η Πανδημία και ο 2ος πόλεμος στο Καραμπάχ άλλαξαν τις προτεραιότητες και την πολιτική της Αρμενίας, η οποία βλέπει πως μια ειρήνη με το Αζερμπαϊτζάν την φέρνει πιο κοντά στην Δύση και την Ευρώπη.
Η Γεωργία και το Αζερμπαϊτζάν δεν έχουν παρόμοια ρωσική (κατ’ επέκταση κινεζική) παρουσία στις τηλεπικοινωνίες και οι μεγάλες τοπικές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας δεν ανήκουν σε ρωσικές εταιρείες. Επιπλέον, αν και η Huawei εξετάζει την ανάπτυξη ενός τεχνολογικού πάρκου στη χώρα με φιλοδοξίες να επεκτείνει την υποδομή 5G, η Γεωργία ωστόσο αναμένεται τελικά να σταθεί στα δυτικά πρότυπα στον τομέα της ασφάλειας που σχετίζεται με τις τεχνολογίες 5G. Στην ιδανική περίπτωση, αυτό θα σήμαινε πιο ισχυρές συμμαχίες και συνεργασίες δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, όπως επιμένει η Δύση για την υιοθέτηση προτύπων που προωθούν την ποικιλομορφία της αγοράς και την αξιόπιστη τεχνολογία για την ανάπτυξη υποδομής 5G.
Η κλίση προς τα δυτικά πρότυπα ασφαλείας είναι ήδη εμφανής στην εξωτερική πολιτική της Γεωργίας. Τον Ιανουάριο του 2021 η Ουάσιγκτον και η Τιφλίδα υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για τη χρήση τεχνολογιών που βασίζονται στα δυτικά πρότυπα. Αν και η Κίνα δεν αναφέρεται στο έγγραφο, το Πεκίνο είναι έμμεσα στόχος. Στις 14 Ιανουαρίου 2020, σε συνέντευξή του ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Οικονομική Ανάπτυξη, την Ενέργεια και το Περιβάλλον, Keith Krach, είπε ότι το έγγραφο είναι μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την προστασία δεδομένων, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ασφάλεια που οικοδομεί τη συνεργασία ενάντια στις απειλές που θέτουν η Κίνα, η Ρωσία, καθώς και «άλλες καταχρηστικές χώρες».
Η Γεωργία ελπίζει ότι οι τεχνολογίες 5G θα εφαρμοστούν για την ενίσχυση των δυνατοτήτων άμυνας και ασφάλειας της χώρας, ειδικά υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων στρατιωτικών εντάσεων με τη Ρωσία. Η ταχύτερη ροή πληροφοριών θα είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών αμυντικών δυνατοτήτων και τη συλλογή πληροφοριών κατά μήκος των γραμμών κατοχής κοντά στην Αμπχαζία και την περιοχή Τσκινβάλι, όπου η Τιφλίδα αντιμετωπίζει τη ρωσική κατοχή.
Ωστόσο, η ανάπτυξη του 5G μπορεί επίσης να εγκυμονεί κινδύνους, καθώς τα πιο τεχνολογικά ικανά κράτη θα είναι σε καλύτερη θέση να χρησιμοποιήσουν τις τεχνολογίες 5G για τη συλλογή ευαίσθητων πληροφοριών ασφάλειας και άμυνας από ζωτικούς κρατικούς τομείς της Γεωργίας. Σε αυτό το μέτωπο, η βαθύτερη συνεργασία με τις υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ και τον στρατιωτικό τομέα θα είναι ζωτικής σημασίας και το προαναφερθέν μνημόνιο που υπογράφηκε με τις ΗΠΑ θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για αυτού του είδους τη συνεργασία.
Στην περίπτωση του Αζερμπαϊτζάν, η μελλοντική πορεία ανάπτυξης δεν είναι ξεκάθαρη, αλλά φαίνεται πως η Κίνα έχει τον πρώτο λόγο. Το 2016, η Huawei εγκαινίασε το πρόγραμμα «seed for the future» στο Αζερμπαϊτζάν, το οποίο περιελάμβανε την αποστολή μιας ομάδας φοιτητών πανεπιστημίου του Αζερμπαϊτζάν στην Κίνα για σπουδές στην επιστήμη των υπολογιστών. Το 2017, ένας εκπρόσωπος της Huawei ανακοίνωσε επίσης σχέδια για τη δημιουργία ενός έργου «Smart City» και δημόσιου συστήματος Wi-Fi στο Μπακού. Η Huawei ανακοίνωσε επίσης την πρόθεσή της να αναπτύξει το δίκτυο 5G του Αζερμπαϊτζάν το 2019. Ταυτόχρονα, το Μπακού έκανε μια ενδιαφέρουσα κίνηση τον Δεκέμβριο του 2019, όταν η Ericsson και ο πάροχος υπηρεσιών επικοινωνιών του Αζερμπαϊτζάν Azercell υπέγραψαν ένα τριετές Μνημόνιο Συνεργασίας 5G για την κοινή ανάπτυξη των έργων 5G.
Καθώς ο ανταγωνισμός των μεγάλων δυνάμεων επιστρέφει στον Νότιο Καύκασο ειδικά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναβολή της ανάπτυξης 5G στην περιοχή, καθώς τα τρία κράτη θα προσπαθήσουν να αποφύγουν τη λήψη σαφών αποφάσεων, μήπως προκαλέσουν την οργή είτε των ΗΠΑ είτε της Κίνας. Οι οικονομικές εκτιμήσεις θα διαδραμάτιζαν καθοριστικό ρόλο. Η περιοχή μεταβαίνει σταδιακά στη μεταπανδημική περίοδο και η αναζωογόνηση των εθνικών οικονομιών βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα. Η Κίνα συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων εμπορικών εταίρων για την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν και τη Γεωργία. Η απώλεια αυτής της πηγής επενδύσεων και του διμερούς εμπορίου θα μπορούσε να έχει υψηλό κόστος για τις τρεις εύθραυστες οικονομίες. Αυτό θα εξηγούσε τον πολιτικό δισταγμό να ασκήσει κριτική στο Πεκίνο ή να αρνηθεί ρητά τη συμμετοχή Κινέζων προμηθευτών 5G στην υποδομή 5G.
Συγγραφέας: Newsroom
ViaDiplomacy Newsroom