Η ΕΕ οργανώνει διάσκεψη δωρητών την 5η Μαΐου για να εγγυηθεί «τη νίκη» των δυνάμεων του Κιέβου
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα οργανώσει διεθνή σύνοδο δωρητών την 5η Μαΐου για να εξασφαλιστεί «η νίκη της Ουκρανίας» στον πόλεμο με τη Ρωσία, είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ χθες Τετάρτη στο Κίεβο. «Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υποστηρίξουμε την Ουκρανία διότι θέλουμε τη νίκη της Ουκρανίας», τόνισε ο κ. Μισέλ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Διευκρίνισε ότι η σύνοδος θα οργανωθεί με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των 27 κρατών μελών και άλλων διεθνών παραγόντων.
Σκοπός της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας αυτής είναι να συγκεντρωθούν δωρεές για την υποστήριξη της οικονομίας της Ουκρανίας και της ανοικοδόμησης και της ανάκαμψής της αφού συγκεντρωθεί ο πόλεμος, πρόσθεσε ο Σαρλ Μισέλ.
Ζελένσκι: Πλέον οι σύμμαχοι της Ουκρανίας «αρχίζουν να καταλαβαίνουν» τις ανάγκες της για οπλισμό
Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε ικανοποίηση στο χθεσινοβραδινό διάγγελμά του για το ότι οι σύμμαχοι και εταίροι της χώρας του «αρχίζουν» να κατανοούν τις ανάγκες της για όπλα, μετά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες του Κιέβου για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις.
«Μπορώ να πω με μεγάλη ικανοποίηση, και με συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι οι εταίροι μας άρχισαν να καταλαβαίνουν καλύτερα τις ανάγκες μας. Να καταλαβαίνουν τι ακριβώς χρειαζόμαστε. Και πότε το χρειαζόμαστε».
«Όχι σε εβδομάδες, όχι σε έναν μήνα. Άμεσα. Τώρα αμέσως, διότι η Ρωσία αρχίζει να εντείνει τις επιθέσεις της».
Νωρίτερα, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στο Κίεβο, ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους είπε πως τα χρονοδιαγράμματα για την άφιξη των όπλων «έγιναν πιο σαφή» και πρόσθεσε ότι η Δύση επιδεικνύει «θερμότερη συμπεριφορά» έναντι του Κιέβου, αξιώνοντας ταυτόχρονα η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποφύγει καθυστερήσεις στις παραδόσεις και να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο και στο ρωσικό φυσικό αέριο.
Η Γερμανία δεν είναι ακόμα έτοιμη να προχωρήσει σε αυτό το βήμα, στηλίτευσε ο κ. Ζελένσκι, επικρίνοντας για άλλη μια φορά το Βερολίνο.
Ο κ. Ζελένσκι είπε στο διάγγελμά του ότι η κατάσταση στο ανατολικό και στο νότιο τμήμα της Ουκρανία παραμένει «πολύ σοβαρή».