Η διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ στην Ελλάδα γιορτάζει την Ημέρα της Ανεξαρτησίας
Μέσω εκδηλώσεων και δρώμενων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αντί της ετήσιας δεξίωσης της 4ης Ιουλίου στην κατοικία του πρέσβη στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, γιορτάζει την Ημέρα της Ανεξαρτησίας η διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ανταποκρινόμενη, όπως αναφέρει, στις ελληνικές κυβερνητικές κατευθυντήριες γραμμές που περιορίζουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις και ενθαρρύνουν τις κοινωνικές αποστάσεις για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του COVID-19.
Μιλώντας για την ιδιαίτερη σημασία που έχει ο φετινός εορτασμός, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ είπε: «Καθώς οι Αμερικανοί σκεφτόμαστε την Ημέρα της Ανεξαρτησίας φέτος, το κάνουμε σε ένα δύσκολο περιβάλλον στο οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια πρωτοφανή υγειονομική και οικονομική κρίση. Και καθώς αντιμετωπίζουμε τις φυλετικές σχέσεις στη χώρα μας είναι επίσης σαφές ότι οι δημοκρατικοί μας θεσμοί λειτουργούν. Η αμερικανική κοινωνία θα ενωθεί. Θα ξεπεράσουμε αυτή τη δοκιμαστική περίοδο και θα βγούμε πιο δυνατοί στο τέλος. Ένα από τα μαθήματα της πανδημίας είναι ότι οι διεθνείς συνεργασίες μας είναι πιο σημαντικές από ποτέ».
Ειδική αναφορά κάνει ο Αμερικανός πρέσβης στη διμερή σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ, κάνοντας λόγο για μια χρονιά χωρίς προηγούμενο στην πρόοδο της και εκφράζει τη δέσμευση πως η διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ θα συνεχίσει το έργο της για να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει ένας πυλώνας σταθερότητας σε μια πολύπλοκη περιοχή και για να διατηρήσει τη δυναμική στην οικονομική μας σχέση. «Η διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ στην Ελλάδα ανυπομονεί να γιορτάσει τα 200 χρόνια φιλίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας στον εορτασμό της Ημέρας Ανεξαρτησίας της Ελλάδας το 2021», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις εκδηλώσεις και τις δράσεις για τον εορτασμό της Ημέρα της Ανεξαρτησίας, από τη 1 έως τις 5 Ιουλίου, το κτίριο της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα είναι φωτισμένο στα χρώματα της αμερικανικής σημαίας, κόκκινο, λευκό και μπλε, διατηρώντας την αμερικανική παράδοση του φωτισμού του νυχτερινού ουρανού στις 4 Ιουλίου.
Επίσης, η διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ ενημερώνει πως αξιοποίησε τα χρήματα που θα χρησιμοποιούσε για τις δεξιώσεις και δώρισε γεύματα στις ελληνικές ΜΚΟ «Αποστολή» και «Κιβωτός του Κόσμου» στην Αθήνα, και «Φάρος του Κόσμου» και το συσσίτιο της Ιεράς Εκκλησίας της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα στη Θεσσαλονίκη. Όταν επισκέφθηκε τη ΜΚΟ «Αποστολή» για την παράδοση στις 2 Ιουλίου, ο πρέσβης Τζέφρι Πάιατ είπε: «Η φιλανθρωπία είναι μια αμερικανική παράδοση, μια ελληνική λέξη και μια βαθιά κοινή αξία. Μπορώ να σας βεβαιώσω ότι όλοι όσοι υπηρετούμε στη Διπλωματική Αποστολή των ΗΠΑ είμαστε ευγνώμονες για την ανταπόκριση της Ελλάδας στην πανδημία, όπου όλοι μαζί ενώθηκαν με ανθεκτικότητα και συμπόνια για να σώσουν ζωές».
Επιπλέον, για να αποτυπωθεί το πνεύμα της εταιρικής σχέσης που μοιράζονται οι ΗΠΑ με την Ελλάδα, όπως επισημαίνει, η αμερικανική πρεσβεία δημιούργησε ένα βίντεο για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας στο οποίο ο πρέσβης και γενικός πρόξενος, τα στελέχη της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ «μεταφέρουν ένα μήνυμα ευγνωμοσύνης και ελπίδας, επισημαίνοντας τις θεμελιώδεις αξίες που ενώνουν τους Αμερικανούς και τους Έλληνες, ξεκινώντας με την έμπνευση των πλαισίων του Συντάγματός μας που προέρχονται από τους Αρχαίους Έλληνες, και που συνέχισαν οι ιδρυτές του νεοελληνικού κράτους, εμπνευσμένοι από τον αγώνα μας για ανεξαρτησία πριν από 244 χρόνια».
Ακόμα η αμερικανική πρεσβεία αναφέρει πως «δεδομένου ότι κανένα πάρτι της Ημέρας της Ανεξαρτησίας δεν θα ήταν το ίδιο χωρίς τη μουσική που κάνει την Αμερική διάσημη σε όλο τον κόσμο, ο Έλληνας δημοσιογράφος και ραδιοφωνικός οικοδεσπότης Παναγιώτης Μένεγος των Laternative, θα μεταδώσει ένα εικονικό “πάρτι” διάρκειας μίας ώρας στη σελίδα στο Instagram της πρεσβείας των ΗΠΑ (@usembassyathens) το Σάββατο 4 Ιουλίου στη 1:00 μ.μ. Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι να συμμετάσχουν σε αυτήν τη σύγχρονη και με κοινωνικές αποστάσεις εμπειρία που θα αποτυπώσει στιγμιότυπα από την αμερικανική ιστορία του Rock & Roll καθώς γιορτάζουμε 244 χρόνια ανεξαρτησίας».