Οι διεθνείς τιμές πετρελαίου οδηγούν σε κλείσιμο τον Πρίνο

H επόμενη ημέρα της Energean Oil and Gas μπορεί να μην περιλαμβάνει πια το κοίτασμα του  “Πρίνου”, το οποίο ήδη λειτουργούσε με ζημιές και καθίσταται ολοένα και πιο προβληματικό μετά την κατάρρευση των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Η εταιρία ήδη φαίνεται ότι μελετά όλες τις οψιόν, με τη διακοπή λειτουργίας να μοιάζει το επικρατέστερο σενάριο και  την αναπτυξιακή της στρατηγική να επικεντρώνεται στις εργασίες για το κοίτασμα στο Ισραήλ – οι οποίες προχωρούν – καθώς και τα υπόλοιπα υπό ανάπτυξη έργα που έχει, εντός και εκτός  Ελλάδος

Με την παραγωγή του Πρίνου να έχει πέσει στα 2.500-3.000 βαρέλια την ημέρα και τις τιμές του αργού να κατρακυλούν στα 20 δολ/βαρέλι ή και χαμηλότερα, δηλαδή σε επίπεδα που δεν καλύπτουν το κόστος εξόρυξης, τα περιθώρια και οι προοπτικές για το μόνο εν λειτουργία εγχώριο κοίτασμα είναι εξαιρετικά δυσοίωνες. Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2019 οι ζημιές του Πρίνου, όπου απασχολούνται περί τους 280 εργαζόμενους, έφθασαν τα 70 εκατ. ευρώ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη το γεωτρύπανο έχει αποχωρήσει και ότι η εταιρία έδωσε εντολή να διακοπεί η κατασκευή μίας εξέδρας που προοριζόταν για την περιοχή, παρότι οι εργασίες κατασκευής του εν λόγω έργου είχαν προχωρήσει σε ποσοστό άνω του 50%.

Όσον αφορά στις διαδικασίες για την ολοκλήρωση της εξαγοράς του τομέα υδρογονανθράκων της Edison (Εdison E&P), πληροφορίες ανέφεραν ότι έχει αποσπαστεί από τη συμφωνία το μερίδιο 10% που είχε η Edison στο κοίτασμα North Reggane της Αλγερίας, το οποίο τελικώς  θα εξαγοραστεί από την κρατική εταιρία υδρογονανθράκων της Αλγερίας, τη Sonatrach. Πρόκειται για μία διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και η οποία υλοποιείται από την κρατική Sonatrach, κατόπιν σχετικής απόφασης της κυβέρνησης, η οποία έχει το δικαίωμα παρέμβασης για εξαγορές κοιτασμάτων στην Αλγερία (onshore και offshore) και έχει επιδείξει ανάλογη πολιτική και σε άλλες περιπτώσεις.

Σχετικά με την ανάπτυξη του κοιτάσματος φυσικού αερίου Καρίς στο Ισραήλπαραμένει ο στόχος για έναρξη παραγωγής εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021. Παρά τις ανησυχίες που υπήρξαν για το ενδεχόμενο καθυστέρησης στην κατασκευή του κύτους στην Κίνα, λόγω του κορωνοϊού, τελικώς το κινεζικό ναυπηγείο ολοκλήρωσε το έργο. Το κύτος με ρυμουλκό θα ταξιδέψει στη Σιγκαπούρη για την εγκατάσταση του λοιπού εξοπλισμού (έξαλα) και κατόπιν όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή θα μεταφερθεί στο Ισραήλ.

Τέλος όσον αφορά στις τιμές του φυσικού αερίου που έχουν συμβολαιοποιηθεί για πώληση στο Ισραήλ όταν θα αρχίσει η παραγωγή, έγκυρες πηγές ανέφεραν ότι το 70% όλων των συμβολαίων αερίου είναι σε fixed τιμές, που προστατεύουν από τις απότομες διακυμάνσεις.

(πηγή: businessenergy.gr)

ViaDiplomacy Newsroom