Η ΔΕΘ πρωταγωνιστεί για δεύτερη χρονιά στην Διπλωματία

Στην 83η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης τιμώμενη χώρα ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες, σε μια περίοδο που η σχέση συνεργασίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα ήταν βαθύτερη και πολυεπίπεδη.

Τα υψηλόβαθμα στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, φρόντισαν να δώσουν οι ΗΠΑ το στίγμα τους με την παρουσία αξιωματούχων, ανακοινώσεων και την παρουσίαση Ελληνικών επιχειρήσεων σε επενδυτές. Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της Αμερικανικής παρουσίας έπαιξε το Γενικό Προξενείο Θεσσαλονίκης, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ και κυρίως ο τότε βοηθός υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Ευρώπη, Γουές Μίτσελ, ο οποίος είναι και ο αρχιτέκτονας του Στρατηγικού Διαλόγου ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η 83η ΔΕΘ ήταν και ένα μεγάλο τεστ για την ίδια την HELEXPO η οποία ανταποκρίθηκε στην διοργάνωση και απέκτησε σημαντικές εμπειρίες για να προχωρήσει σε ανάλογα πρότζκετ.

Ένα από αυτά είναι και η 84η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης όπου τιμώμενη χώρα είναι η Ινδία, και δεν η επιλογή δεν είναι καθόλου τυχαία. Η «Νέα Ινδία» είναι το σλόγκαν της 84η ΔΕΘ, και στόχος είναι να παρουσιαστεί ένα σύγχρονο και δυναμικό προφίλ της χώρας. Η Ινδία είναι από τις πλέον δυναμικά αναπτυσσόμενες οικονομίες και η αγορά της Ευρώπης είναι σημαντική για την ίδια αφού το ισοζύγιο με τις Ευρωπαϊκές χώρες είναι ιδιαίτερα χαμηλό

Όμως αυτό που κυρίως έχει σημασία και είναι αποτέλεσμα της οικονομικής σχέσης, είναι η Διπλωματία. Η Ινδία αυτή την στιγμή περιβάλλεται από δύο μεγάλους εχθρούς, το Πακιστάν και την Κίνα. Κοντά σε αυτές έρχεται και η Τουρκία η οποία στηρίζει ανοιχτά πλέον το Πακιστάν στο Κασμίρ.

Είναι αυτονόητο το Δελχί να αναζητά συμμαχίες, τέτοιες μάλιστα που να είναι αντίβαρο σε αυτά τα κράτη. Μια βαθύτερη σχέση ανάμεσα στην Αθήνα και το Δελχί θα ήταν προς όφελος της Ελλάδας, με τα Ινδικά κεφάλαια να αποτελούν συμπληρωματικές επενδύσεις σε αυτές των Ηνωμένων Πολιτειών.

Έτσι η επιτυχία της Έκθεσης και η αποδοχή του κόσμου, θα είναι μετρήσιμο αποτέλεσμα και είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις που θα δρομολογήσουν εξελίξεις.

 

 

 

ViaDiplomacy Newsroom