Η ΔΕΠΑ επιδοτεί τους Βούλγαρους ανταγωνιστές ελληνικών εταιρειών

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της “Κ” και της Χρύσας Λιάγγου, φυσικό αέριο σε τιμή 10% κάτω από τη ρυθμιζόμενη τιμή της Βουλγαρίας και 16% χαμηλότερα από την τιμή που προμηθεύει τους μεγάλους πελάτες της στην Ελλάδα πούλησε η ΔΕΠΑ στη Βουλγαρία, επιδοτώντας τη βιομηχανία της γειτονικής χώρας.

Η αγορά της Βουλγαρίας εξαρτάται σε ποσοστό 100% από το ρωσικό αέριο της Gazprom και η κυβέρνηση της Βουλγαρίας επιχείρησε για πρώτη φορά ένα άνοιγμα σε νέους προμηθευτές για ποσότητες που μπορούν να εισρεύσουν στο βουλγαρικό σύστημα κατά τις δυνατότητες που προσφέρει η εγκατάσταση φυσικού αερίου στο Τσίρεν, ώστε να αξιοποιήσει τη συγκυρία των χαμηλών τιμών LNG στη spot αγορά και να μειώσει το ενεργειακό κόστος για τους καταναλωτές της.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποίησαν μία δημοπρασία η Bulgargaz (η αντίστοιχη ΔΕΠΑ της Βουλγαρίας) για 1,5 εκατ. μεγαβατώρες και μία δημοπρασία η Bulgartransgaz (ο αντίστοιχος ΔΕΣΦΑ της Βουλγαρίας) για 150 χιλιάδες μεγαβατώρες. Και τις δύο δημοπρασίες κέρδισε η ΔΕΠΑ, η οποία θα αρχίσει να παραδίδει τις ποσότητες για τη μεν Bulgargaz το διάστημα από 20 Απριλίου έως και τέλος Ιουνίου, για τη δε Bulgartransgaz το διάστημα από 1η Μαΐου έως και τέλος Ιουνίου. Η ΔΕΠΑ κέρδισε τη δημοπρασία της Bulgargaz προσφέροντας έκπτωση 10,2% επί της ρυθμιζόμενης τιμής που ισχύει στη Βουλγαρία, όταν ο αμέσως επόμενος συμμετέχων στον διαγωνισμό (βουλγαρική Dexia) πρόσφερε υποδιπλάσια έκπτωση και συγκεκριμένα 4,5%. Η τρίτη εταιρεία που συμμετείχε στη δημοπρασία ήταν η ολλανδική Colmar.

Aπό τα στοιχεία του ρεπορτάζ της «Κ», τα οποία η διοίκηση της ΔΕΠΑ με την οποία συνομίλησε δεν διέψευσε, αλλά αρνήθηκε απλώς να σχολιάσει, προκύπτει ότι η ΔΕΠΑ θα πουλάει στη Βουλγαρία αέριο στην τιμή των 20,75 ευρώ τη μεγαβατώρα, όταν στους μεγάλους πελάτες της στην Ελλάδα που είναι ηλεκτροπαραγωγοί πουλάει στα 24,75 ευρώ τη μεγαβατώρα, δηλαδή ακριβότερα κατά 16%, και στις ενεργοβόρες εγχώριες βιομηχανίες ακόμη υψηλότερα (γύρω στα 27-28 ευρώ τη μεγαβατώρα).

Η ΔΕΠΑ, δηλαδή, ουσιαστικά ανέλαβε να επιδοτήσει τους εκ Βουλγαρίας ανταγωνιστές των ελληνικών επιχειρήσεων μειώνοντάς τους σημαντικά το κόστος σε σχέση με το τι πλήρωναν πριν από τη δημοπρασία και επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες της Bulgargaz για δυνατότητες προμήθειας αερίου σε χαμηλές τιμές. «Είναι κάτι νέο και σημαντικό, που θα είναι προς το συμφέρον των Βουλγάρων καταναλωτών», είχε δηλώσει, όταν προκηρύχθηκε η δημοπρασία, ο εκτελεστικός διευθυντής της Bulgargaz, Νικολάι Παβλόφ. Ο ίδιος εξήγησε ότι σκοπός της κίνησης αυτής ήταν να δοκιμαστεί η αγορά και να διαπιστωθεί αν υπάρχουν διαθέσιμες ποσότητες αερίου σε καλές τιμές.

Οι διαθέσιμες ποσότητες βρέθηκαν από τη ΔΕΠΑ για τους καταναλωτές της Βουλγαρίας, όχι όμως για τους Ελληνες. «Δεν μπορώ να σχολιάσω», δήλωσε στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ κ. Τζώρτζης, υποστήριξε ωστόσο ότι για τη ΔΕΠΑ η αγοραπωλησία αυτή προσφέρει κέρδος σε επταψήφιο νούμερο. Αυτό που ουσιαστικά υποστηρίζει είναι ότι το αέριο που θα διαθέσει στη Βουλγαρία προέρχεται από ελεύθερα φορτία LNG, τα οποία η ΔΕΠΑ προμηθεύτηκε σε πολύ χαμηλότερη τιμή και άρα της αφήνει κέρδη. Η διοίκηση της ΔΕΠΑ, ωστόσο, δυσκολεύεται να απαντήσει στο ερώτημα γιατί αυτό το φθηνό LNG δεν το διαθέτει στους εγχώριους πελάτες της για να στηρίξει και τα μερίδιά της στην αγορά, που μειώνονται συνεχώς από ανταγωνιστές που διαθέτουν αέριο σε πιο ανταγωνιστικές τιμές, και παράλληλα να προσφέρει στήριξη στις εγχώριες επιχειρήσεις.

«Προσπαθούμε να μειώσουμε το κόστος προμήθειας για όλους τους πελάτες μας. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς προμηθευτές μας για αναθεώρηση των συμβολαίων προμήθειας», δηλώνει ο κ. Τζώρτζης. Εξηγεί ότι η ΔΕΠΑ θα επιδιώξει μέσω διαπραγματεύσεων να πείσει τους προμηθευτές της Gazprom και Sonatrach να αναπροσαρμόσουν τις μακροχρόνιες συμβάσεις προμήθειας που έχουν υπογράψει λαμβάνοντας υπόψη και τις τιμές που διαμορφώνονται στα Hubs αερίου και όχι μόνο την τιμή του αργού που ισχύει σήμερα. Το επιχείρημα είναι ότι οι τιμές στα Hubs έχουν κατρακυλήσει λόγω της μεγάλης διαθεσιμότητας LNG σε χαμηλές τιμές (5 δολάρια το MMBTU, όταν η τιμή προμήθειας της ΔΕΠΑ είναι πάνω από 8 δολάρια).

ViaDiplomacy Newsroom