Η χρήση μάσκας δεν αφορά τον καθένα ξεχωριστά, αφορά την ίδια την χώρα και τα αναπόφευκτα γεγονότα

Το 2013 η Ελλάδα είχε διανύσει τέσσερα χρόνια βαθιάς οικονομικής κρίσης η οποία είχε πολλαπλές προεκτάσεις, οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές, και γεωοικονομικές που θα επηρέαζαν πολλές μελλοντικές αποφάσεις. Εκείνη την χρόνια ήταν η εποχή που οι Ευρωπαίοι άρχισαν να βλέπουν το πρόβλημα της Ελλάδας ως ένα βαρίδι, ενώ στο υπόλοιπο κόσμο η διεθνής κοινή γνώμη διατύπωνε τα χειρότερα σχόλια για τους Έλληνες και την χώρα.

Ήταν τέτοιο το μέγεθος της απαξίωσης προς την Ελλάδα, που αρκετοί μεταξύ σοβαρού και αστείου μιλούσαν ακόμα και για αλλαγή ονόματος της χώρας. Τα χρόνια που ακολούθησαν δεν ήταν καλύτερα, η Διεθνής κοινή γνώμη, ανάμεσα τους και ηγέτες χωρών, εξακολουθούσαν να είναι αρνητικοί σε σημείο χλευασμού, με αποκορύφωμα το πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ

Μετά το 2016 αυτό που άλλαξε, σε μικρό βαθμό, την εικόνα της χώρας ήταν η προσέγγιση με τις ΗΠΑ και η επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Σκοπιανό. Αυτή η αλλαγή, όπως και η Συμφωνία των Πρεσπών, επηρέασε θετικά μόνο τις ηγεσίες των χωρών με την κοινή γνώμη να εξακολουθεί να βλέπει τον Έλληνα ως υπηρέτη στον τουρισμό που άρχισε να έχει ανοδική τάση.

Και φτάσαμε στο 2020, την χρονιά που τρεις νίκες της Ελληνικής κυβέρνησης έσβησε με μιας όλη την κακή προηγούμενη δεκαετία, και ανάγκασε πλέον την διεθνή κοινή γνώμη να βλέπει και πάλι την Ελλάδα με θαυμασμό. Η πρώτη νίκη είχε να κάνει με την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια και την μάχη που έδωσε η Ελλάδα στον Έβρο και πιο συγκεκριμένα στις Καστανιές. Ο κόσμος όλος, και ειδικά οι Ευρωπαίοι, βλέποντας το σθένος με το οποίο οι Ελληνικές δυνάμεις και η κυβέρνηση αντιμετώπισαν την επίθεση του Ερντογάν, όχι μόνο στήριξαν την Ελλάδα, όχι μόνο σήκωσαν τις σημαίες τους στον Έβρο, αλλά άρχισαν να μιλάνε για τους Έλληνες που υπερασπίζονται τα σύνορα της Ευρώπης.

Η δεύτερη νίκη που πέτυχε η Ελλάδα, ήταν αυτή απέναντι στον Covid-19. Την ώρα που χώρες με προηγμένα συστήματα υγείας έβλεπαν χιλιάδες πολίτες να χάνουν την ζωή τους, η Ελλάδα και ο λαός της, με απίστευτη ψυχραιμία αντιμετώπισαν την Πανδημία η «Πανδημία» (όπως θέλει να το πει ο καθένας) με αποτέλεσμα όλος ο κόσμος σε λιγότερο από ένα μήνα να μιλά με τα καλύτερα λόγια για την χώρα που χλεύαζαν πριν λίγα χρόνια. Αρθρογραφία από τις μεγαλύτερες εφημερίδες του κόσμου προσπαθούσε να εξηγήσει πως η Ελλάδα που βγήκε μέσα από δύο μεγάλες κρίσεις, οικονομία και μεταναστευτικό, κατόρθωσε να βγει αλώβητη από το πρώτο κύμα της Πανδημίας η «Πανδημίας»

Η τρίτη νίκη και μάλιστα μεγαλύτερη από τις προηγούμενες δύο, ήταν αυτή στην Ανατολική Μεσόγειο και απέναντι στην πρόκληση της Άγκυρας με το Ορουτς Ρέις, αφού ήταν και στρατιωτική. Αν και τα γεγονότα δεν επηρέασαν την Διεθνή Κοινή γνώμη ώστε να σταθεί δίπλα στην Ελλάδα, αφού δεν μπορούσε και δεν μπορεί να κατανοήσει την πρόκληση, οι δύο προηγούμενες νίκες έδιναν το αίσθημα ότι η Ελλάδα υπερασπιζόταν και πάλι κάτι που ήταν υποχρέωση της.

Σε αυτό το σημείο έρχεται και η ευθύνη του καθενός μας για το επόμενο διάστημα όπου και πάλι η χώρα θα γίνει επίκεντρο, σοβαρότερο αυτή την φορά, και θα πρέπει να έχει στο πλευρό της την Διεθνή Κοινή γνώμη η οποία σε πολλές περιπτώσεις πιέζει τις κυβερνήσεις χωρών. Η Ελλάδα από το δεύτερο κύμα Πανδημίας η «Πανδημίας» που έρχεται, θα πρέπει να βγει και πάλι νικήτρια. Την ώρα που Ευρωπαϊκές χώρες αρχίζουν να μετράνε και πάλι χιλιάδες κρούσματα καθημερινά, η πατρίδα μας πρέπει να κερδίσει ακόμα μια φορά τον θαυμασμό και την συμπάθεια, ειδικά Ευρωπαϊκών χωρών.

Αυτό που μπορεί να προσφέρει ο κάθε Έλληνας, ακόμα και αυτός που είναι πεπεισμένος ότι είναι Πανδημία» και όχι Πανδημία, είναι να βάλει την Πατρίδα πάνω από τον εγωισμό του. Η χρήση μάσκας δεν είναι πλέον μια αντίδραση για να αποδείξουμε τι ξέρουμε, η τι μπορεί να ξέρουμε. Η χρήση μάσκας και ο έλεγχος του δεύτερου κύματος Πανδημίας η Πανδημίας, είναι ακόμα μια ευκαιρία να ενδυναμωθεί η συμπάθεια της υφηλίου προς την χώρα, πριν από αυτά τα γεγονότα, που θα κάνουν την μάσκα να ξεχαστεί γρήγορα.

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.