Η χώρα στα βράχια ή στην αμμουδιά ;Του Συμεών Σολταρίδη
Τα τελευταία πολιτικά αδιέξοδα στα οποία βρίσκεται η Κυβέρνηση και η αγωνία αν η χώρα οδηγηθεί όχι μόνο στα βράχια , αλλά στην καταστροφή, μας έδωσε το έναυσμα να απευθυνθούμε σε δημοσιογράφους και πολιτικούς με σκοπό να καταγράψουμε τις απόψεις τους. Οι απαντήσεις και οι σκέψεις τους μας οδηγούν σε έντονο προβληματισμό , παρά την αισιοδοξία των κυβερνητικών εταίρων ότι η συμφωνία επετεύχθη. Μια συμφωνία, η οποία εν πάση περιπτώσει, δεν είναι και η καλύτερη , παρά τις «κόκκινες» γραμμές που έθεσε κυρίως το κυβερνών κόμμα.
Ο Δημήτρης Τριανταφυλλίδης, δημοσιογράφος σημειώνοντας ότι βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο., λέει « το τέλος της θα σημάνει το τέλος της αυταπάτης. Η περίοδος αυτή θα φθάσει το καλοκαίρι και θα λήξη με την αυταπάτη, αφού ξεκίνησε από την εθνική ανεξαρτησία. Ο Τσίπρας δεν συνομιλεί. Υποστηρίζει τα δικά του. Θέλει να επιβάλει τους όρους του» , ενώ δεν κρύβει την ανησυχία του για την επικίνδυνη πολιτική περίοδο που διανύουμε, λέγοντας «εκλογές ή δημοψήφισμα δεν μπορεί να γίνουν. Μάλλον θα γίνει μια Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας. Και αυτό γιατί ο Σύριζα θα έχει πάρει αυτό που ήθελε, δηλαδή τον χρόνο για να ορθοποδήσει και οι Αν.ελ θα έχουν αυξήσει τα ποσοστά τους».
Για πολυφωνία στο εσωτερικό του Σύριζα λόγω διαφορετικών ιδεοληψιών και ιδεολογιών έκανε λόγο ο Δημήτρης Τσιόδρας, δημοσιογράφος και εκπρόσωπος τύπου του Ποταμιού, σημειώνοντας «υπάρχει διάχυτη η άποψη ότι άλλα λέει ο Τσίπρας, που ζητά συμβιβαστική λύση, και άλλα λένε οι Υπουργοί του που θέλουνε την ρήξη. Δεν γνωρίζουμε, είπε, αν αυτό είναι τακτική , πάντως διαρρέουσα ατμόσφαιρα είναι ότι δεν είχαν στόχους και πολιτικές και τις σχεδιάζουν τώρα. Επί πλέον έχουν μια ιδεολογία παλιά , Κομμουνιστική που δεν τους επιτρέπει να δούνε την πραγματικότητα. Πάντως η μη συμφωνία είναι σε βάρος μας. Πρέπει να γίνει γρήγορα συμφωνία γιατί στις 12 Μαίου υπάρχει πληρωμή και δεν υπάρχουν χρήματα. Το σχέδιο του Τσίπρα είναι μια ενδιάμεση συμφωνία για να πάρουμε λεφτά. Να κλείσει το παλιό πρόγραμμα .Τώρα γίνονται συνομιλίες. Οπότε να κλείσει η συμφωνία σημειώνοντας τι θα κάνουμε και ποια μέτρα θα πάρουμε. Στη συνέχεια να την περάσει από την Βουλή, παρά τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει εσωκομματικά. Η συμφωνία θα είναι νέο μνημόνιο ή όπως την αποκαλεί ο Σύριζα «αναπτυξιακά μέτρα».
Για μπάχαλο όμως μίλησε και ο Ανδρέας Λοβέρδος, βουλευτής στο Πασοκ, ο οποίος δήλωσε «πλήρης αβεβαιότητα . Κυβέρνηση δεν υπάρχει. Είναι εγκλωβισμένη. Μιλά για επιτυχίες χωρίς να υπάρχουν. Δε νομίζω ότι θα γίνουν εκλογές ή δημοψήφισμα. Θα υπάρξει μεγάλη στροφή της κυβέρνησης στα αιτήματα των συνομιλητών» , ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης , πρόεδρος του Ποταμιού, σημείωσε ότι « η κατάσταση είναι οριακή. Η οικονομία και η χώρα απειλείται με κατάρρευση. Η πατρίδα μας ξεμένει από χρήματα και συμμάχους. Η κυβέρνηση αποδείχτηκε ότι ποτέ δεν διέθετε ένα συνεκτικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων για την ανάκαμψη της χώρας μέσα στην Ευρωζώνη. Χάσαμε χρόνο σε παλικαρισμούς, δημαγωγία και ιδεοληψίες χωρίς να διαπραγματευτούμε ουσιαστικά. Η κατάσταση έγινε πλέον ασφυκτική» . Αναφερόμενος δε στην καθυστέρηση επίλυσης του προβλήματος από την κυβέρνηση, είπε « Αντί να διαπραγματευτεί ουσιαστικά προτίμησε τα επικοινωνιακά παιχνίδια. Αυτό έδωσε λαβή στους κύκλους που επιδιώκουν την αποπομπή της Ελλάδας από την ευρωζώνη , εντός και εκτός, να πάρουν κεφάλι. Η κατάσταση έγινε πλέον ασφυκτική».
Για την επιτακτική ανάγκη επίλυσης του προβλήματος και ανεύρεσης λύσης μίλησε και ο Γιώργος Βαρεμένος , βουλευτής Σύριζα και πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών και άμυνας της βουλής «πρέπει να υπάρξει συμφωνία, εφόσον υπάρχει η πολιτική βούληση και από την πλευρά των εταίρων. Όχι με ακραίες θέσεις και να έχει σημαντικά σκαλοπάτια που θα μας βγάλει στη νέα συμφωνία. Για να λήξει η περίοδος αστάθειας και αβεβαιότητας και πάντοτε σε συνδυασμό με μέτρα ανάπτυξης ώστε να κινηθεί η οικονομία και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας». Και συνέχισε «δεν γίνεται λόγος για δημοψήφισμα ή εκλογές. Πιστεύω ότι προέχει η επίτευξη μιας συμφωνίας και αν χρειαστεί η συμφωνία αυτή πριν πάει στην βουλή για συζήτηση και ψήφιση , οπότε αν υπάρξουν προκαταβολικά αντιρρήσεις , ιδίως εσωκομματικές, να εγκριθεί και από μια μεγαλύτερη πλειοψηφία, να γίνει δημοψήφισμα για τους όρους της συμφωνίας».
Για την αναγκαιότητα συμβιβασμού του Πρωθυπουργού με τους εταίρους , μίλησε και ο Μανόλης Κοττάκης, δημοσιογράφος , ο οποίος αφού έδωσε και μια διάσταση γεωπολιτικής σημασίας , είπε « ο Τσίπρας θα συμβιβαστεί. Δεν έχει άλλη επιλογή. Οι δανειστές δεν θέλουν να μας πετάξουν έξω λόγω γεωπολιτικής θέσεως και κυρίως Βόρειας Ελλάδας. Η ενδεχόμενη έξοδος μας από το Ευρώ θα δημιουργήσει αλυτρωτικές βλέψεις. Η εμφάνιση της «δραχμής» θα ανοίξει την όρεξη πολλών στα Βαλκάνια. Η Ελλάδα δεν είναι οικονομικός κίνδυνος , αλλά συστημικός γεωπολιτικός κίνδυνος. Οι ΗΠΑ θέλουν σταθερή Ελλάδα λόγω ΙΣΙΣ. Δημοψήφισμα και εκλογές δεν βλέπω . Κυβέρνηση εθνικής Σωτηρίας μπορεί, ανάλογα με την πίεση των εταίρων. Το μπλοκ της Μέργκελ θέλει να τελειώνει με την παρούσα Κυβέρνηση, το μπλοκ Σούλτς και Σόϊμπλε θέλει να ανατραπεί η παρούσα κυβέρνηση και να υπάρξει μια Οικουμενική Κυβέρνηση». Τέλος αναφερόμενος στον Σύριζα , σημείωσε «υπάρχουν αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τα μέτρα , για παράδειγμα των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης , αλλά δεν γνωρίζουμε αν είναι μια εικονική διαμάχη. Εν τούτοις μπορεί να ειπωθεί ότι μπορεί να είναι ένα ξεκαθάρισμα εσωκομματικών λογαριασμών».
Εν κατακλείδι από τα λεγόμενα όλων συνοπτικά βγαίνει το συμπέρασμα ότι ο Σύριζα ενώ έβλεπε τη νίκη του και ότι πλέον θα κυβερνήσει την χώρα δεν ετοιμάστηκε ούτως ώστε να αντιμετωπίσει τα εμπόδια και να ξεπεράσει τους υφάλους. Επί πλέον φάνηκε με τον χειρότερο τρόπο η εσωκομματική πολυφωνία , η οποία εμποδίζει όχι μόνο την λήψη αποφάσεων , αλλά κυρίως την πολυφωνία της κυβέρνησης η οποία εν πολλοίς γίνεται επικίνδυνη. Τέλος ο χαμένος χρόνος των διαπραγματεύσεων, μπορεί να ήταν «χαμένος» από οικονομικής πλευράς , δεν ήταν όμως χαμένος αφού προσπάθησε και προσπαθεί ο Πρωθυπουργός να εξισορροπήσει τις εσωκομματικές του φωνές. Όσο για το «γεωπολιτικό» παιχνίδι που προσπάθησε να παίξει ο Αλέξης Τσίπρας , το έπαιξε μεν , αλλά δεν του «βγήκε» δε !!!!