Οι χειρισμοί της Αθήνας μετά τα ρωσικά αντίποινα

Τη σοβαρότητα των επιπτώσεων που μπορεί να έχει στις ελληνορωσικές σχέσεις σε βάθος χρόνου το «ρήγμα» που ξεκίνησε με τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών, και διευρύνθηκε περαιτέρω μετά τα αντίμετρα της Μόσχας, υπολογίζουν στην Αθήνα. Οι απελάσεις των Ρώσων διπλωματών τον περασμένο Ιούλιο, που έγιναν σε απόλυτη συνεννόηση ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον αρμόδιο υπουργό Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, οφείλονταν σε πολύ συγκεκριμένες, στοιχειοθετημένες κατηγορίες και η Αθήνα εξακολουθεί να διαμηνύει ότι τα ρωσικά αντίποινα δεν αιτιολογούνται στη βάση της αναλογικότητας που θέτει η Μόσχα.

Η κρισιμότητα της συγκυρίας και των λεπτών χειρισμών που απαιτούνται στην παρούσα φάση είναι και αυτή που έχει οδηγήσει στην καθυστέρηση της επίσημης αντίδρασης εκ μέρους της Αθήνας. Υπολογίζεται ότι σήμερα, εκτός απροόπτου, η Αθήνα θα αντιδράσει επισήμως στις απελάσεις ενός εμπορικού ακολούθου και του διευθυντή επικοινωνίας της πρεσβείας στη Μόσχα, καθώς και στην απαγόρευση εισόδου στη χώρα στον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του κ. Κοτζιά. Είναι απολύτως σαφές ότι ιδιαίτερα το μέτρο της απαγόρευσης εισόδου στη Ρωσία του Γιώργου Σακελλαρίου, διευθυντή του πολιτικού γραφείου του κ. Κοτζιά, κρύβει έναν υψηλό συμβολισμό αλλά και τις γενικότερες προθέσεις της Μόσχας στη διαχείριση αυτής της υπόθεσης. Επίσης, η απέλαση του εμπορικού ακολούθου γίνεται αντιληπτή ως έμμεση πλην σαφής προειδοποίηση και για την προοπτική των ελληνορωσικών σχέσεων σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα.

Σε ήπιους τόνους κινήθηκε ο υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα να ξεπεραστεί η τρέχουσα συγκυρία στις ελληνορωσικές σχέσεις. «Η στρατηγική μας παραμένει η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και εφόσον η άλλη πλευρά το επιδιώξει, πιστεύω πως θα επανέλθουμε στο καλύτερο δυνατό επίπεδο που είχαμε ποτέ –όπως είχε παραδεχθεί και ο Ρώσος πρέσβης– στις ελληνορωσικές σχέσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά (ρ/σ 24/7) ο κ. Κατρούγκαλος. Περιέγραψε τη Ρωσία ως μια χώρα με την οποία η Ελλάδα έχει «πατροπαράδοτα καλές σχέσεις», λέγοντας ότι η επιδίωξη είναι «να είμαστε μια γέφυρα ανάμεσα σε εκείνη και την Ε.Ε. Εχουμε αποδείξει πως δεν είμαστε δεκτικοί πιέσεων ως προς το να αλλάξουμε αυτήν την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, είτε αυτήν την ειδική σχέση που θέλουμε να έχουμε με τη Ρωσία». Ο κ. Κατρούγκαλος υπερασπίστηκε τις ελληνικές πρωτοβουλίες λέγοντας ότι ήρθαν ως αντίδραση «απέναντι σε ένα γεγονός που θεωρούσαμε πως θίγει τα εθνικά μας συμφέροντα και την κυριαρχία μας».

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντιμίτρι Μεντβέντεφ αναφέρθηκε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Kommersant, σε «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» μιλώντας σχετικά με την απόφαση του ΝΑΤΟ που επανέλαβε τη δέσμευσή του για ένταξη της Γεωργίας στη Συμμαχία.

(Βασίλης Νέδος – Καθημερινή)

ViaDiplomacy Newsroom