Η Αθήνα και πάλι ένα βήμα μπροστά από την Άγκυρα – Αναστέλλονται οι ασκήσεις
Στον Έβρο η Αθήνα βρέθηκε ένα βήμα μπροστά από την Άγκυρα με αποτέλεσμα η τελευταία να ηττηθεί σε όλους τους σχεδιασμούς της. Τίποτα από όσα έγιναν κατά μήκος του ποταμού δεν έγινε στην τύχη. Τον Νοέμβριο του 2019, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδη με τον Υφυπουργό Λευτέρη Οικονόμου, βρέθηκε στην περιοχή όπου συναντήθηκε με την Ένωση Συνοριακών Φυλάκων Έβρου στην Ορεστιάδα. Ήταν η δεύτερη επίσκεψη του Υπουργού μέσα σε 4 μήνες η οποία συνοδεύτηκε με μια σαφή εντολή, ο Έβρος να προετοιμαστεί και να γίνει απροσπέλαστος.
Οι πληροφορίες προς την Ελληνική πλευρά από τρίτη χώρα, έκαναν λόγο για μεγάλη προβοκάτσια στον Έβρο από την Άγκυρα με σκοπό να εκθέσει την Ελλάδα στην Διεθνή Κοινότητα και να δημιουργήσει συνθήκες που θα οδηγούσαν σε επεισόδιο σε άλλη περιοχή όπως σε νησί του Ανατολικού Αιγαίου.. Μέχρι και τα μέσα Ιανουαρίου, το Δ.Σ.Σ είχε οργανώσει και σηματοδοτήσει όλα τα σημεία στον Έβρο, με αποτέλεσμα την δεύτερη μέρα της έντασης στην προσπάθεια εισβολής, όσοι μετανάστες. προσπαθούσαν να περάσουν το ποτάμι από το Δέλτα μέχρι και τις Καστανιές, έβρισκαν μπροστά τους στρατό και αστυνομία.
Το αποτέλεσμα ήταν όχι μόνο να αποτύχει η προβοκάτσια των Τούρκων, αλλά να ηττηθούν και επικοινωνιακά.
Πριν λίγα 24ωρα, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος κατά τις διαδοχικές τηλεδιασκέψεις που είχε με τον πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής του NATO (CMC) πτέραρχο Στιούαρτ Πιτς και τον αναπληρωτή Διοικητή Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (DSACEUR) στρατηγό Τιμ Ράντφορντ, τους ενημέρωσε για τον κίνδυνο ατυχήματος στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω της τουρκικής παραβατικότητας.
Οι πληροφορίες για ακόμη μια φορά φαίνεται πως ήταν σαφείς προς την Ελληνική πλευρά. η Τουρκία ετοιμάζεται για σοβαρό επεισόδιο ώστε να πετύχει δύο σκοπούς. Ο πρώτος να στρέψει την Τουρκική κοινωνία μακρυά από την οικονομική κατάρρευση, και να σύρει την Ελλάδα σε προβλήματα την στιγμή που η Ελληνική κυβέρνηση δείχνει να χειρίζεται την Πανδημία με επιτυχία.
Οι αναστολή και όχι ακύρωση των ασκήσεων, με ότι σημαίνει αυτό, από πολλούς μπορεί να χαρακτηριστεί ως οπισθοχώρηση της χώρας, αλλά σίγουρα δεν είναι έτσι. Πρόσφατα ο ο Δρ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, Βουλευτής Ροδόπης, Επικ. Καθηγητής Νομικής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και Πρόεδρος της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος στη σημερινή κυβέρνηση, σε συνέντευξή του στο «ViaDiplomacy» είχε σημειώσει για τα γεγονότα στον Έβρο «Η απόφαση της Ελλάδας να αποφεύγει την κατά μέτωπο σύγκρουση δεν δηλώνει αδυναμία, αλλά συνειδητή επιλογή» ενώ σε ένα άλλο σημείο τόνισε «Αν εξαντληθούμε κανείς δε θα γυρίσει να μας κοιτάξει»
Και αυτό είναι το κρίσιμο για την Ελληνική Διπλωματία. Όσο η Τουρκία θα καταρρέει το επόμενο διάστημα και θα γίνεται όλο και πιο απρόβλεπτη, η Αθήνα θα καλείται από τους συμμάχους της, ακόμα και από αυτούς της Τουρκίας, να παίζει ρόλο της ως η μόνη σταθερή χώρα στην περιοχή. Το δεύτερο κύμα της Πανδημίας που αυτή την φορά δεν θα δοκιμάσει συστήματα υγείας, αλλά κυβερνήσεις και χώρες, πρέπει να βρει την Ελλάδα δυνατή και με μόνο θέμα διαχείρισης, την υγεία των πολιτών και την οικονομία
Μια κρίση με την Τουρκία αυτή την χρονική στιγμή, θα βόλευε μόνο την τον Ερντογάν και όχι την Ελλάδα, και όπως έχει γραφτεί στο «ViaDiplomacy» , «αυτό που επιδιώκει η Τουρκία δεν θα το πάρει με την κατάρριψη μερικών αεροσκαφών της». Η κίνηση της Ελλάδας να προχωρήσει σε αναστολή των ασκήσεων, και ειδικά των ναυτικών, εκνευρίζει την Άγκυρα, της χαλάει ακόμα μια ευκαιρία να χρησιμοποιήσει την Ελλάδα στα μεγάλα προβλήματα της