Η Αρμενία δημοσιοποιεί την ειρηνευτική της πρόταση στο Μπακού – Αναγνωρίζει την εδαφική ακεραιότητα του Αζερμπαϊτζάν

Το Σάββατο ο Έντμον Μαρουκιάν, ο γενικός πρεσβευτής της Αρμενίας, δημοσιοποίησε για πρώτη φορά το περιεχόμενο ενός ειρηνευτικού σχεδίου έξι σημείων που εστάλη στο Μπακού τον περασμένο μήνα, αρκετές εβδομάδες αφότου το Αζερμπαϊτζάν υπέβαλε πρόταση πέντε σημείων.

Το γεγονός ότι η Αρμενία είχε απαντήσει στις πέντε προτάσεις του Αζερμπαϊτζάν με έξι δικούς της δεν ήταν δημοσίως γνωστό μέχρι την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον Marukyan, το πρώτο σημείο αναφέρει ότι το Ερεβάν εξέδωσε τα έξι σημεία του ως απάντηση στα πέντε του Μπακού.

Το δεύτερο σημείο επιβεβαιώνει ότι η Αρμενία αναγνώρισε την εδαφική ακεραιότητα του Αζερμπαϊτζάν το 1992 όταν υπέγραψε τη συνθήκη για την ίδρυση της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών, μιας διακυβερνητικής οργάνωσης εννέα μετασοβιετικών χωρών, συμπεριλαμβανομένων τόσο της Αρμενίας όσο και του Αζερμπαϊτζάν.

«Την στιγμή που το υπογράψαμε, αναγνωρίσαμε αμοιβαία την εδαφική ακεραιότητα και τα σύνορα του άλλου με την ένταξή μας σε αυτόν τον οργανισμό», είπε ο Μαρουκιάν σε συνέντευξή του στην αρμενική δημόσια τηλεόραση.

Το τρίτο σημείο λέει ότι «η εγγύηση της ασφάλειας των Αρμενίων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ο σεβασμός των δικαιωμάτων και των ελευθεριών τους, καθώς και ο καθορισμός του τελικού καθεστώτος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι θεμελιώδεις για την αρμενική πλευρά».

Το τέταρτο σημείο επαναλαμβάνει τις δεσμεύσεις της Αρμενίας στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός του Νοεμβρίου 2020 και δύο κοινές δηλώσεις που εκδόθηκαν μαζί με το Αζερμπαϊτζάν και τη Ρωσία πέρυσι, οι οποίες δεσμεύονται να δημιουργήσουν ομάδες εργασίας για την απεμπλοκή των συγκοινωνιακών συνδέσεων μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν και την οριοθέτηση των κοινών συνόρων τους.

Σε συνάντηση στο Τατζικιστάν την Πέμπτη, οι υπουργοί Εξωτερικών της Αρμενίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Ρωσίας συμφώνησαν να συγκαλέσουν τις δύο ομάδες εργασίας για πρώτη φορά στη Μόσχα τη Δευτέρα.

Το πέμπτο σημείο αναφέρει ότι «η αρμενική πλευρά είναι έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση των σχέσεων μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν και για τη δημιουργία διακρατικών σχέσεων με βάση τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα και το Τελική Πράξη του Ελσίνκι».

Τέλος, το έκτο σημείο επαναλαμβάνει την επιθυμία της Αρμενίας να διεξάγει διαπραγματεύσεις με το Αζερμπαϊτζάν με τη μεσολάβηση της Ομάδας Μινσκ, ενός οργάνου που δημιουργήθηκε από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη τη δεκαετία του 1990 για να ενθαρρύνει την ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.

Η δεδηλωμένη επιθυμία της Αρμενίας για εμπλοκή από την Ομάδα του Μινσκ, της οποίας συμπροεδρεύουν η Γαλλία, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, έρχεται καθώς η κατάρρευση των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης σχετικά με την Ουκρανία έχει θέσει το μέλλον της ομάδας σε σοβαρές αμφιβολίες.

Τους τελευταίους μήνες, η Μόσχα αμφισβήτησε την ικανότητα της ομάδας να λειτουργεί προς τα εμπρός, κατηγορώντας τους συμπροέδρους της ότι «ακύρωσαν» τον ρόλο της Ρωσίας, ενώ το Παρίσι και η Ουάσιγκτον τόνισαν ότι παραμένουν προσηλωμένες στο σώμα.

Το Αζερμπαϊτζάν έχει επίσης επανειλημμένα απορρίψει τη συμμετοχή της Ομάδας του Μινσκ, υποστηρίζοντας ότι η νίκη του στον πόλεμο του 2020 μέσα και γύρω από το Καραμπάχ καθιστά αμφισβητήσιμη την εντολή της ομάδας.

Η πρόταση πέντε σημείων του Αζερμπαϊτζάν συνεπάγεται την αμοιβαία αναγνώριση της εδαφικής ακεραιότητας, την αμοιβαία επιβεβαίωση της απουσίας εδαφικών διεκδικήσεων και την αμοιβαία υποχρέωση για μη χρήση βίας για την επίλυση διαφορών, καθώς και την οριοθέτηση και την οριοθέτηση των συνόρων και την απεμπλοκή των συγκοινωνιακών συνδέσεων.

Σε αντίθεση με το Ερεβάν, το Μπακού δεν καθυστέρησε να δημοσιοποιήσει το ειρηνευτικό του σχέδιο.

ViaDiplomacy Newsroom