Η «απάτη» του TAP με τα Ανταποδοτικά προς την Βόρεια Ελλάδα, «σώθηκε» στον Έβρο

Ο «Νότιος Διάδρομος» ήταν η αρχή της ενεργειακής πολιτικής των ΗΠΑ στην Ευρώπη, και η αρχή για ένα σύνολο έργο που θα απομακρύνουν την τελευταία, σε ένα διαπραγματευτικό βαθμό, από το Ρωσικό Φυσικό Αέριο. Ο όρος Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου χρησιμοποιείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να περιγράψει σχεδιαζόμενα έργα υποδομών που σκοπό έχουν να ενισχύσουν την ασφάλεια και τη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ μέσω της μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη από την περιοχή της Κασπίας.

Ο αγωγός TAP ,ένα από τα έργα του «Νότιου Διαδρόμου» , έδωσε το σύνθημα ώστε ένα σύνολο έργων να προχωρήσουν και να ξεκινήσει η Ενεργειακή Διαφοροποίηση της Ευρώπης και των Βαλκανίων. Η διαδρομή του TAP θα έχει μήκος 878 χλμ. (Ελλάδα 550 χλμ., Αλβανία 215 χλμ., Αδριατική Θάλασσα 105 χλμ., Ιταλία 8 χλμ.)

Το έργο δεν προσφέρει κανένα ουσιαστικό οικονομικό όφελος για την χώρα, όμως της δίνει μια γεωπολιτική αξία τεράστιας σημασίας, και μαζί με τον Σταθμό FSRU στην Αλεξανδρούπολη, τον IGB, την Ρεβυθούσα, την Φυσική Αποθήκη στην Καβάλα και τον αγωγό East Med, κατατάσσει την χώρα ανάμεσα στους πιο σημαντικούς παίκτες της ενέργειας.

Όμως οι Αμερικανοί γνωρίζουν ότι σε τέτοια εμβληματικά έργα, οι κοινωνίες είναι βασικοί «εταίροι» και θα πρέπει να κερδίζουν ανταποδοτικά αυτό που τους αναλογεί. Το έκαναν με τεράστια επιτυχία με την Energean (Καβάλα Πρίνος) όταν κράτησαν όρθια την εταιρεία και τις θέσεις εργασίας στα «πέτρινα χρόνια» των 50 δολαρίων το βαρέλι, το έκαναν με επιτυχία και με τα ναυπηγεία της Σύρου και της Ελευσίνας πρόσφατα, διασφαλίζοντας μέσα σε όλα και πάλι τις θέσεις εργασίας.

Στην περίπτωση του TAP όμως τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως θα περίμεναν. Η Κοινοπραξία που διαχειρίστηκε το έργο κινήθηκε με ένα μείγμα Ελληνικής Κουλτούρας και απολυταρχίας από το Αζερμπαϊτζάν.

Η Κοινοπραξία συμφώνησε με τις τοπικές κοινωνίες να δώσει σε αυτές 32 εκ ευρώ σε ανταποδοτικά έργα, έργα όμως που θα είχαν μια ιδιαίτερη σημασία για τις κοινωνίες και θα θύμιζαν πάντα ότι αυτά έγιναν από τον αγωγό TAP

Έτσι η Κοινοπραξία θα έπρεπε να έρθει σε διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, και αυτές να υποδείξουν ποια ήταν η ανάγκη τους. Αντί για αυτό όμως, η Κοινοπραξία προχώρησε από μόνη της σε ανταποδοτικά τα οποία ουδέποτε συζήτησε με τις κοινωνίες. Μερικά από αυτά μάλιστα δημιουργούν ερωτηματικά, όπως ότι μετέφερε χιόνι στο χιονοδρομικό κέντρο του Φαλακρού στην Δράμα, έκανε τον μανατζερ σε τοπικές επιχειρήσεις χρηματοδοτώντας την επικοινωνία, χωρίς μάλιστα να γνωρίζει κανείς γιατί άλλες έμειναν εκτός, χρηματοδότησε διαφημιστικά βίντεο για Περιφέρεια, και τέλος, γέμισε τους δήμους με εκχιονιστικά μηχανήματα την ώρα που οι δήμοι θα μπορούσαν να τα προμηθευτούν μέσω ΕΣΠΑ.

Με τους μηχανισμούς που είχε ως Κοινοπραξία, θα μπορούσε να προχωρήσει σε σοβαρά ανταποδοτικά, όπως ο έλεγχος υποδομών (γέφυρες, δρόμοι , κτήρια) και δημιουργία υποδομών σε αδύναμους δήμους.

Όπως ανέφερε δήμαρχος στο Viadiplomacy, ενώ οι δήμοι είχαν συμφωνήσει να διεκδικήσουν όλοι μαζί έργα που θα είχαν συνέχεια από δήμο σε δήμο, η Κοινοπραξία προσπάθησε και κατάφερε να τους διασπάσει ώστε να δώσει αυτό που ήθελε αυτή σε κάθε δήμο ξεχωριστά

Η ανέντιμη συμπεριφορά του TAP στις τοπικές κοινωνίες

Ο ΤΑΡ AG, αποφάσισε να διαθέσει 6.000.000 ευρώ, συνολικά, στην συγχρηματοδότηση δύο έργων, Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στην περιοχή του πρώην Δήμου Φιλίππων, στο νομό Καβάλας. Η απόφαση αυτή δεν ήρθε με βάση την πολιτική ανταποδοτικών της εταιρείας, αλλά το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετώπιζε το έργο στο νομό με τις αντιδράσεις του Αγροτικού Συλλόγου.

Στην Καβάλα, η Δήμαρχος προσπάθησε να αντιδράσει και να κινητοποιήσει τον κόσμο, αλλά κατόπιν εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη και του συμβούλου του, Μακάριου Λαζαρίδη που πολιτεύεται στην Καβάλα, έκανε πίσω για να έχει την στήριξη στην διεκδίκηση του Δήμου Καβάλας εκ νέου

Στις υπόλοιπες περιοχές όπου περνάει ο αγωγός, η Κοινοπραξία μοίρασε κυριολεκτικά «καθρεπτάκια» στις τοπικές κοινωνίες. Παιδικές χαρές, γραφεία, εκχιονιστικά μηχανήματα σε δήμους που χιονίζει μόνο την εποχή των παγετώνων, και τέλος, τεχνητό χιόνι στο Φαλακρό.

Οι τοπικές κοινωνίες, πλην της Καβάλας που λίγο έλειψε να σταματήσει το έργο, δεν είδαν κανένα ουσιαστικό όφελος. Οι λόγοι είναι δύο, πρώτον οι δημοτικές αρχές ήταν άπειρες να διεκδικήσουν αυτά που τους αναλογούσαν, και ο αγωγός TAP δεν έκανε καμιά διαβούλευση για τα ανταποδοτικά με την κοινωνία ως όφειλε

Μάλιστα, ήταν τέτοια η «αποικιοκρατική» στάση του αγωγού και των στελεχών, που ενώ από την μια δεν συζητήσουν με τις τοπικές κοινωνίες, όπως είχαν υποχρέωση, κατέθεταν μηνύσεις σε όσους αντιδρούσαν. Εδώ κάνει ιδιαίτερη εντύπωση πως η EBRD , η οποία χρηματοδοτεί το έργο, πως προχώρησε σε αυτή από την στιγμή που η Κοινοπραξία δεν προχώρησε στις ορθές ενέργειες για τα ανταποδοτικά

Να σημειώσουμε ότι ο αγωγός TAP είναι το πρώτο σχέδιο για την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία και ένα έργο που στηρίζουν οι ΗΠΑ.

«ΕΡΓΟ ΠΝΟΗΣ» ύψους 1.000.000 ευρώ σε αγροτικές κοινότητες του Έβρου

 Το 2017, σε ανακοίνωση της η Κοινοπραξία είχε αναφέρει, “Ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP AG) ανακοινώνει ότι η κατασκευή στην Ελλάδα, τη μεγαλύτερη γεωγραφική περιοχή που καλύπτει ο αγωγός, συνεχίζεται βάσει χρονοδιαγράμματος, στόχων, και προϋπολογισμού. Χάρη στις προσπάθειες περισσότερων από 3.000 ανθρώπων που απασχολούνται στο έργο, δεκατρείς μήνες μετά την Τελετή Εγκαινίων οι εργασίες έχουν προχωρήσει σημαντικά στις δύο από τις τρεις Περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας που θα διασχίσει ο αγωγός: την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη και την Κεντρική Μακεδονία.”

Από το 2012 όμως μέχρι και το 2019, αυτές οι θέσεις αυξομειώθηκαν ανάλογα την πολιτική που ακολουθούσε η Κοινοπραξία. Το 2012 λοιπόν μιλούσε για 7500 θέσεις εργασίας, την ίδια περίοδο που έκανε διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, αφήνοντας φυλλάδια στα παρ-μπριζ των αυτοκίνητων. Το 2017 όπως ανέφερε τότε το Δελτίο μιλούσε για 3000, ενώ το 2019 και σύμφωνα με δημοσιεύματα, το νούμερο αυτό έπεσε στις 2500.

Το 2020 και λίγο πριν ολοκληρωθεί το έργο, η Κοινοπραξία παραδίδει το μόνο ουσιαστικό ανταποδοτικό ,το μεγαλύτερο έως τώρα, κατασκευαστικό έργο, από τα «ΕΡΓΑ ΠΝΟΗΣ-Ανάπτυξη Τοπικών Υποδομών», που αφορά την αντικατάσταση τμήματος 1,6 χλμ. του αρδευτικού δικτύου Πέπλου-Κήπων στον Έβρο, συνολικού ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα κοινωνικών και περιβαλλοντικών επενδύσεων που υλοποιεί ο TAP στην Ελλάδα και για το οποίο συνεργάστηκε με τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Αλεξανδρούπολης που πρότεινε το συγκεκριμένο έργο προς υλοποίηση, καθώς και με τον Τοπικό Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) Φερών-Πέπλου, που λειτουργεί και διαχειρίζεται το δίκτυο.

ViaDiplomacy Newsroom