Η «απάτη» του Ερντογάν με την ανακάλυψη κοιτάσματος στη Μαύρη Θάλασσα
Η Τουρκία αναμένει πως οι ενεργειακές εισαγωγές της θα μειωθουν σημαντικά μετά την ανακάλυψη μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα και περισσότερες ανακαλύψεις μπορεί να γίνουν σε άλλες περιοχές, οι οποίες τώρα αξιολογούνται, δήλωσε το Σάββατο ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.
«Με την ανακάλυψη, περιμένουμε σοβαρή πτώση στις εισαγωγές. Έχουμε κάνει δουλειά ώστε οι πολίτες μας να χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο με πολύ πιο οικονομικό κόστος», δήλωσε ο Ντονμέζ στους δημοσιογράφους. «Υπάρχει μπροστά μας μια νέα περιοχή 6.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η εκτίμηση των ειδικών μας είναι ότι μπορεί να δούμε και εκεί παρόμοιες δομές», συμπλήρωσε και κατέληξε. «ήδη μπορούμε να πούμε πως το αέριο που θα παράγουμε οι ίδιοι θα είναι πιο οικονομικό από το αέριο που εισάγουμε … Είναι αναπόφευκτο να πέφτουν οι τιμές όταν το προϊόν είναι άφθονο»
Τα ψέμματα του Ερντογάν αποδεικνύουν την δύσκολη θέση της Τουρκίας
«Το γεωτρύπανο μας Fatih διέσχισε τον Βόσπορο σε αυτήν την σημαντική ημέρα, την 567η επέτειο της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης, και έπλευσε στη Μαύρη Θάλασσα. Εύχομαι ο Θεός να μας ευεργετεί». Αυτό είχε αναφέρει στις 29 Μαϊου ο Τούρκος Πρόεδρος από τα παράλια του Βοσπόρου χαιρετώντας το Φατίχ και συνδυάζοντας ακόμη μια φορά τον Ελληνισμό με τα ενεργειακά. Άλλωστε και πάλι δεν είναι τυχαίο ότι το κοίτασμα στην Μαύρη Θάλασσα πήρε το όνομα “Σαγγάριος” για να το συνδέσει με την γνωστή μάχη.
Από τις 29 Μαϊου που ξεκίνησε το Φατίχ από τον Βόσπορο, πλοίο – εγκαταστάσεις – εξέδρες γεώτρησης, μπήκαν στο λιμάνι της Τραπεζούντας τον Ιούνιο, το Φατίχ μπήκε στο πεδίο ερευνών τον Ιούλιο, ενώ ολοκλήρωσε τις γεωτρήσεις, δοκιμές και έρευνες σε 3 εβδομάδες. Είναι εντυπωσιακό πως ενώ χρειάστηκε 2 μήνες για να φτάσει από την Κωνσταντινούπολη στο πεδίο ερευνών, του αρκούσαν μόλις 3 εβδομάδες για να βρει 320 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι, σύμφωνα με όσα είπε ο Ερντογάν, όλη αυτή η επιχείρηση που χρειάστηκε 8-10 επενδύσεων, θα παράγει αέριο σε 2 χρόνια με μόλις 3 εβδομάδες ερευνών.
Διαβάστε επίσης: Το Αμερικανικό LNG απειλεί την ενεργειακή σχέση Τουρκίας – Ρωσίας
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 7 Ιουνίου 2020
Υπάρχουν όμως πράγματα που δεν ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος τα οποία δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά για την ανακάλυψη του κοιτάσματος, το οποίο είναι μεγαλύτερο κατά 100 φορές από όσο αέριο παράγει σήμερα η Τουρκία και δείχνει το μέγεθος της εξάρτησης της από τρίτες χώρες. Επίσης η ποσότητα που ανακοινώθηκε είναι πολύ πιθανόν να είναι αρκετά μικρότερη όπως συμβαίνει σε όλες τις αυτές τις περιπτώσεις.
Η Τουρκία έχει κάνει 233 χιλιάδες μέτρα γεώτρησης σε 120 πεδία μόνο το 2019. Είναι πραγματικά απίστευτο ότι παρά όλες αυτές τις γεωτρήσεις, δεν μπόρεσε να βρει ένα τέτοιο κοίτασμα ενώ το Φατίχ το βρήκε σε 3 εβδομάδες και ολοκλήρωσε μάλιστα και τις δοκιμές. Επιπλέον, η Τουρκία παράγει μόνο 405 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως. Αυτή η παραγωγή δεν είναι ούτε ένα τοις εκατό της κατανάλωσης της. Το τρέχον αποθεματικό είναι περίπου 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Το πως αυτό θα αλλάξει από την μια μέρα στην άλλη, σταματώντας ουσιαστικά οποιαδήποτε άλλη προμήθεια, είναι κάτι που μόνο ο Τούρκος πρόεδρος το γνωρίζει
Διαβάστε επίσης: Η Ρωσία «πνίγει» την Τουρκία με ενεργειακούς πολέμους
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 27 Ιουλίου 2020
Η Τουρκία για τα επόμενα χρόνια έχει περισσότερα από 70 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα συμφωνιών αγοράς φυσικού αερίου (Ρωσία – Αζερμπαϊτζάν – ΗΠΑ (ΥΦΑ) – Ιράν) και η κατανάλωση δεν υπερβαίνει τα 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Υπάρχει δηλαδή ένα επιπλέον συμβόλαιο αγοράς 20 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων. Και επειδή η Τουρκία έχει συμβόλαια ότι παίρνει πληρώνει, αυτή η διαφορά μη κατανάλωσης, μόνο το 2019 είναι 2 δισ. δολάρια, όσα χρωστάει στην Gazrpom σήμερα.
Οι πόλεμοι, η πανδημία και η οικονομική κρίση, έφεραν αυτό το πλεόνασμα από την μείωση της κατανάλωσης. Για να μπορέσει να το απορροφήσει η Άγκυρα, συνδέει όλο και περισσότερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις με φυσικό αέριο.
Η υποψία απεξάρτησης από το Ρωσικό Φυσικό Αέριο μέσω της Μαύρης Θάλασσας θα φέρει τις αντιδράσεις της Μόσχας
«Αυτό το κοίτασμα είναι στην πραγματικότητα τμήμα μίας πολύ μεγαλύτερης πηγής. Θεού θέλοντος θα έρθουν πολλά περισσότερα. Ως χώρα που είμαστε εξαρτημένοι για χρόνια από το εξωτερικό για φυσικό αέριο, κοιτάζουμε τώρα το μέλλον με μεγαλύτερη ασφάλεια. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να γίνουμε “καθαροί” εξαγωγείς ενέργειας».
Αυτό ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος στην ανακοίνωση της ανακάλυψης του κοιτάσματος στην Μαύρη Θάλασσα, και δεν ήταν η πρώτη φορά που παραδέχθηκε το πρόβλημα της Τουρκίας που δεν είναι άλλο από την μεγάλη εξάρτηση που έχει από το φυσικό αέριο, κυρίως, της Ρωσίας. «Δεν είναι δυνατόν για μία χώρα η οποία στερείται ενεργειακών πόρων να μιλάει για πολιτισμό, ανάπτυξη [και] βιομηχανοποίηση. Εμπιστευόμαστε τους εαυτούς μας σε όλα τα ζητήματα, από την υγεία μέχρι την οικονομία [και] από τη διπλωματία μέχρι την ασφάλεια» Αυτό είχε δηλώσει και κατά τη διάρκεια τελετής εγκαινιασμού υδροηλεκτρικών εργοστασίων στην επαρχία Τοκάτ και πάλι στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
Διαβάστε επίσης: Αμερικανικό ΥΦΑ: Η Τουρκία θέλει να γίνει Ελλάδα
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 19 Ιουλίου 2020
Ο Ερντογάν και με τις δύο αυτές δηλώσεις, κατέδειξε και το μεγάλο πρόβλημα της Τουρκίας, η οποία είναι εξαρτημένη ενεργειακά από την Ρωσία, και προσπαθεί να μετριάσει την εξάρτηση από την Δύση. Ήδη τα τελευταία τρία χρόνια το Αμερικανικό LNG έχει αυξηθεί την στιγμή που η πολιτική της Άγκυρας για έλεγχο ενεργειακών δρόμων και πηγών σε Συρία, Βόρειο Αιγαίο, Λιβύη και Ανατολική Μεσόγειο, δεν φαίνεται καρποφορεί
Όμως η προσπάθεια της στην Μαύρη Θάλασσα έρχεται σε αντίθεση με την Ρωσία η οποία μετατρέπει, και αν δεν ήταν το ΝΑΤΟ θα είχε μετατρέψει, την περιοχή σε μια Ρωσική «λίμνη». Μπορεί ο Τούρκος Πρόεδρος να απειλεί και να λέει ότι τίποτα δεν θα γίνει στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς την συμμετοχή της Τουρκίας, αλλά η Ρωσία το έχει ξεκαθαρίσει, και τίποτα δεν γίνεται στην Μαύρη Θάλασσα χωρίς να το επιτρέπει η ίδια.
Είναι τέτοιο το διακύβευμα για την Μόσχα, και ειδικά για την Κριμαία, όπου η πίεση που δέχεται σήμερα ο Ερντογάν και φέρνει την εύθραυστη συνεργασία των δύο πλευρών, θα είναι τέτοια σε εκείνη την περίπτωση όπου οι παρεμβάσεις της Μόσχας θα έχουν πρακτικές που εφαρμόζει σε ώρες όπως η Λευκορωσία