Οι αντιδράσεις ηγετών στο σχέδιο Τραμπ για τη Μέση Ανατολή
Το πολυαναμενόμενο σχέδιο του Προέδρου των ΗΠΑ καταγγέλθηκε από ορισμένους ως «επιθετικό» και «μονόπλευρο» ενώ άλλοι λένε ότι η πρωτοβουλία «θα μπορούσε να αποδειχθεί θετικό βήμα προς τα εμπρός».
“Το όραμά μου παρουσιάζει μια λύση win-win και για τις δύο πλευρές”, είπε ο ίδιος, την ίδια στιγμή που οι αντιδράσεις μόνο θετικό πρόσημο δεν έχουν
Αναλυτικότερα, η Γαλλία, επέμεινε σε μια “λύση δύο κρατών” και δήλωσε ότι θα “μελετήσει προσεκτικά” το σχέδιο του Αμερικανού Προέδρου.
Σε σχετική δήλωση το ΥΠΕΞ της Γαλλίας ανέφερε: “Η Γαλλία καλωσορίζει τις προσπάθειες του Προέδρου Trump και θα μελετήσει προσεκτικά το σχέδιο ειρήνης που παρουσίασε” και πρόσθεσε ότι “μια λύση δύο κρατών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις διεθνώς συμφωνημένες παραμέτρους, είναι απαραίτητη για τη δημιουργία μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης στη Μέση Ανατολή”.
Το Κατάρ, καλωσόρισε τις προσπάθειες για τη διατήρηση της Ειρήνης και προειδοποίησε, πως αυτό ήταν ανέφικτο χωρίς παραχωρήσεις στους Παλαιστίνιους.
Σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο του Κατάρ, η χώρα “χαιρετίζει όλες τις προσπάθειες που αποσκοπούν στη διαρκή και δίκαιη ειρήνη στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, ενώ η χώρα, εκτιμά τις προσπάθειες του Προέδρου των ΗΠΑ και της σημερινής αμερικανικής κυβέρνησης να βρει λύσεις για τη σύγκρουση Παλαιστινίων-Ισραηλινών”. Παράλληλα προσθέτει πως “όλες οι λύσεις θα πρέπει να είναι συνεπείς με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και πως όλα τα αραβικά κράτη, μέσω του Αραβικού Συνδέσμου, υιοθέτησαν το 2002 την Αραβική ειρηνευτική πρωτοβουλία, η οποία διατύπωσε ένα σύνολο αρχών που συμβάλλουν σε μια δίκαιη ειρήνη”.
Ο Γιούσεφ αλ-Οτάιμπα, πρεσβευτής των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι το σχέδιο ” προσφέρει ένα σημαντικό σημείο εκκίνησης για την επιστροφή στις διαπραγματεύσεις εντός ενός διεθνούς πλαισίου υπό την ηγεσία των ΗΠΑ”.
“Ο μόνος τρόπος για να εξασφαλίσουμε μια βιώσιμη λύση είναι να καταλήξουμε σε συμφωνία μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων μερών”, ανέφερε σε δήλωσή του την Τρίτη η Αλ-Οτάιμπα.
“Τα ΗΑΕ πιστεύουν ότι οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί μπορούν να επιτύχουν διαρκή ειρήνη και πραγματική συνύπαρξη με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας”.
Ο Ισμαηντίν Ασεένα, σύμβουλος του προέδρου του Ιράν, Χασάν Ρουχάνι , έγραψε στο Twitter: “Πρόκειται για συμφωνία μεταξύ του Σιωνιστικού καθεστώτος (Ισραήλ) και της Αμερικής, και η αλληλεπίδραση με τους Παλαιστίνιους δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη”
Αργότερα, το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι η πρόταση ήταν η «προδοσία του αιώνα» και ήταν υποχρεωμένη να αποτύχει.
“Το επαίσχυντο ειρηνευτικό σχέδιο που επιβάλλει η Αμερική στους Παλαιστινίους είναι η προδοσία του αιώνα και καταδικασμένη να αποτύχει”.
Ενάντια στην “προσάρτηση των παλαιστινιακών εδαφών” τάχθηκε η Ιορδανία, με τον ΥΠΕΞ του Βασιλείου να προειδοποιεί για τις “επικίνδυνες συνέπειες των μονομερών ισραηλινών μέτρων που αποσκοπούν στην επιβολή νέων δεδομένων στο έδαφος”.
Μάλιστα, ο Ayman Safadi ζήτησε άμεσες διαπραγματεύσεις για την επίλυση όλων των ζητημάτων τελικού καθεστώτος σε μια ολοκληρωμένη λύση σύμφωνα με τους καθιερωμένους όρους αναφοράς, την αραβική ειρηνευτική πρωτοβουλία και το διεθνές δίκαιο.
Η ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ , με βάση μια λύση δύο κρατών, είναι ο μόνος δρόμος προς τη συνολική και διαρκή ειρήνη, δήλωσε ο Safadi χαρακτηριστικά, με την “Ιορδανία να υποστηρίζει κάθε γνήσια προσπάθεια που αποσκοπεί στην επίτευξη δίκαιης και συνολικής ειρήνης που θα δεχτούν οι άνθρωποι”, όπως είπε ο ίδιος.
Την ίδια ώρα, δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την αμερικανική πρεσβεία στο Αμμάν για να διαμαρτυρηθούν για το σχέδιο του Τράμπου, φωνάζοντας συνθήματα όπως “Όχι στην ομαλοποίηση” και “Δεν θα αναγνωρίσουμε το Ισραήλ”.
Ο Σάμι Αμπου Ζούρι, αξιωματούχος της Χαμάς, που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, σε σχετική του δήλωση ανάφερε πως ο Τραμπ, ήταν επιθετικός και προκάλεσε μεγάλο θυμό.
“Η δήλωση του Αμερικανού Προέδρου, σχετικά με την Ιερουσαλήμ είναι ανοησία και η Ιερουσαλήμ θα είναι πάντα η γη των Παλαιστινίων”, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. “Οι Παλαιστίνιοι θα αντιμετωπίσουν αυτή τη συμφωνία και η Ιερουσαλήμ θα παραμείνει παλαιστινιακή χώρα”.
Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς είπε «χίλια όχι» στο σχέδιο.
“Μετά τις ανοησίες που ακούσαμε σήμερα, λέμε χίλια όχι για τη Συμφωνία του Αιώνα”, δήλωσε ο Abbas σε συνέντευξη Τύπου στην πόλη της Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, όπου εδρεύει η Παλαιστινιακή Αρχή.
Είπε ότι οι Παλαιστίνιοι εξακολουθούν να δεσμεύονται και να τερματίσουν την ισραηλινή κατοχή καθώς και να ιδρύσουν ένα κράτος με την πρωτεύουσά του στην ανατολική Ιερουσαλήμ.
“Δεν θα γονατίσουμε και δεν θα παραδοθούμε”, δήλωσε ο Αμπάς, προσθέτοντας ότι οι Παλαιστίνιοι θα αντισταθούν στο σχέδιο με “ειρηνικά, δημοφιλή μέσα”.
Η Αίγυπτος παρότρυνε τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους να «μελετήσουν προσεκτικά» την πρόταση. Το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι το σχέδιο ευνοεί μια λύση που αποκαθιστά όλα τα “νόμιμα δικαιώματα” του παλαιστινιακού λαού δημιουργώντας ένα “ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη”.
Η Αίγυπτος, η οποία μαζί με την Ιορδανία είναι η μοναδική αραβική χώρα που έχει κάνει ειρήνη με το Ισραήλ, δήλωσε ότι εκτιμά τις προσπάθειες της αμερικανικής κυβέρνησης να προσπαθήσει να επιλύσει τη δεκαετία παλαιότερη σύγκρουση.
Ο αναπληρωτής πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚ) της Τουρκίας, “χτύπησε” με δηλώσεις του σχετικά με την Ιερουσαλήμ, λέγοντας:
“Όχι στον Τραμπ! Η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα του Παλαιστινιακού κράτους και η καρδιά του ισλαμικού κόσμου”.
Τέλος, το σχέδιο “ντροπή” όπως χαρακτηρίστηκε από τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, έκανε λόγο για ένα πολύ επικίνδυνο βήμα που θα επιφέρει αρνητικές συνέπειες στο μέλλον της περιοχής.
Επιπλέον στην ανακοίνωση αναφέρεται πως η συμφωνία δεν θα υπήρχε χωρίς «συνένοχη και προδοσία» αρκετών αραβικών κρατών.