Η ανευθυνότητα των Κυπρίων με τον Ελπιδοφόρο εξέθεσαν την Ελληνική Κυβέρνηση και εξόργισαν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

«Η δημόσια πολιτική επίκριση του Οικουμενικού Πατριαρχείου από την ελληνική κυβέρνηση γιατί αυτό έχει, για λόγους προστασίας της εκκλησιολογικής του θέσης και της θρησκευτικής του ελευθερίας, την εκ των πραγμάτων υποχρέωση να επιδιώκει σχέσεις αλληλοσεβασμού με τις τουρκικές αρχές, είναι μυωπική. Όσο μυωπική είναι και η άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να απαντήσει στις συστηματικές και σφοδρές πολιτικές επιθέσεις που εξαπολύει η ρωσική κυβέρνηση στο υψηλότερο επίπεδο κατά του Πατριαρχείου και του Οικουμενικού Πατριάρχη προσωπικά για τη χορήγηση του ουκρανικού Αυτοκεφάλου. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής είναι ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου και τον εκπροσωπεί στις ΗΠΑ ως έξαρχος. Ενεργεί προφανώς σε συνεννόηση με τον Πατριάρχη στο πλαίσιο της επώδυνης και θυσιαστικής σοφίας του Φαναρίου»

Η παράγραφος είναι τμήμα από την παρέμβαση του Ευάγγελου Βενιζέλου σχετικά με το θέμα του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, ενώ στο ίδιο κείμενο κατέληγε,  «αντί για εύκολες και “δημοφιλείς” αντιτουρκικές βολές με “μπάλα” το Οικουμενικό Πατριαρχείο, θα ήταν προτιμότερο η Ελληνική αλλά και η Κυπριακή κυβέρνηση να αναδείξουν τα εκκρεμή προβλήματα που ανέδειξε και η δήλωση του εκπροσώπου του Πατριαρχείου στην τελετή της Ν. Υόρκης, παρόντος του ΓΓ του ΟΗΕ».

Οι εξελίξεις στο θέμα ανέδειξαν τρία βασικά πρόβληματα, πρώτον ότι ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, είναι ευάλωτος στους πολιτικούς εκβιασμούς, δεύτερον, η Ελληνική κυβέρνηση είναι ευάλωτη στους πολιτικούς εκβιασμούς της Ομογένειας και των Αρμενικών οργανώσεων, και τρίτον, ουδείς σκέφτηκε να εκμεταλλλευτεί την παρουσία του Ελπιδοφόρου στην συγκεκριμένη εκδήλωση αναδεικ΄νύοντας συγκεκριμένο θέμα στα Κατεχόμενα.

Ο εκβιαζόμενος Νίκος Αναστασιάδης

Ο πρόεδρος της Κύπρου με μια ανόητη συμπεριφορά κατάφερε να βάλει στο κάδρο του Κυπριακού το Οικουμενικό Πατριαρχείο και δίνοντας την δυνατότητα στον ψευτοηγέτη των Τουρκοκυπρίων να σχολιάσει αρνητικά το γεγονός σε ένα διεθνές ακροατήριο παριστάνοντας τον «απορημένο.»

Η πολιτική ομηρία της Ελληνικής Κυβέρνησης από την Ομογένεια και τις Αρμενικές Οργανώσεις

Το Μαξίμου κατάφερε να γελοποιηθεί με διαρροές για συνάντηση με τον Ελπιδοφόρο, μετά για ακύρωση της συνάντησης, και τελικά μέσω του Κυνερνητικού Εκπροσώπου επιβεβαίωση της συνάντησης. Προφανώς στο Μαξίμου είναι οι ίδιοι σύμβουλοι που είχαν εκθέσει τον Κυριάκο Μητσοτ΄ακη στην Θράκη όταν δεν μπορούσαν να ξεχωρίσουν τον νόμιμο Μουφτή από τον παράνομο, και τον έβαλαν να κάνει τον Μάρτιο του 2019, την απίστευτη δ΄ήλωση για τα δίγλωσσα σχολεία. Η κυβέρνηση επίσης φαίνεται να είναι σε «στάση προσοχής» απέναντι στις Αρμενικές οργανώσεις οι οποίες εκτός από πολιτικούς εκβιασμούς (η Νέα Σμύρνη βγάζει βουλευτές), πολλές φορές εκβιάζουν και καταστάσεις, όπως όταν υποχρέωσαν τα μέλη Ελληνικού μεταγωγικού αεροσκάφος να φωτογραφηθεί με σημαία του Αρτσάχ κατά την αποστολή βοήθειας.

Είναι οι ίδιες Αρμενικές οργανώσεις που σώπασαν στην δήλωση του Σαχάκ Μασαλιάν, 85ου ηγέτη του Αρμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεωςτο 2019. Τι είχε δηλώσει ο Πατριάρχης για την Γενοκτονία των Αρμενίων; «Είναι ενοχλητικό για εμάς, τους Αρμένιους της Τουρκίας, το γεγονός ότι ο πόνος που αισθάνονταν σε αυτά τα εδάφη 100 χρόνια, χρησιμοποιείται ως στοιχείο στρατηγικής, οικονομικής και πολιτικής πίεσης στα κοινοβούλια των άλλων χωρών. Θεωρούμε αυτό ως μια ακατάλληλη κατάσταση που στρέφεται εναντίον των προγόνων μας»

Και δεν έμεινε εκεί συνεχίζοντας στην ίδια δήλωση, «δεν υπάρχει πολιτικός διάλογος σε αυτό, δεν είμαι πολιτικός και εναπόκειται στους πολιτικούς να ορίσουν αυτό το θέμα. Ως αρμενική κοινότητα είμαστε άνθρωποι που έχουν ενσωματωθεί στην Τουρκία. Έχουμε κάνει μια ένωση μοίρας με αυτή τη χώρα. Έχουμε δημιουργήσει μια ζωή σε αρμονία με όλα τα στοιχεία αυτής της χώρας, έχουμε ξεχάσει τι συνέβη πριν από 100 χρόνια από τη μνήμη, αυτή είναι μια επιλογή της αρμενικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης, έχουμε επιλέξει να ζήσουμε σε αυτή τη χώρα και αυτό μας διαφοροποιεί από τους Αρμένιους της Αρμενίας και από τη διασπορά. Ζήσαμε το τραύμα του 1915 και το αντιμετωπίσαμε με κάποιο τρόπο, με το να μείνουμε σε αυτή τη χώρα. Τα πολιτικά ζητήματα που εξελίσσονται από τους Αρμένιους εκτός Τουρκίας μας επηρεάζουν αναπόφευκτα. Η πρόκληση τέτοιων πράξεων στην Τουρκία αυξάνει επίσης τη ρητορική μίσους»

Η μεγάλη χαμένη ευκαιρία να αναδειχθεί στους Άραβες ο θρησκευτικός εκβιασμός στα Κατεχόμενα

Τον Απ΄ρίλιο του 2020, απόφαση του «συνταγματικού δικαστηρίου» στα κατεχόμενα, σύμφωνα με την οποία η διδασκαλία των θρησκευτικών πρέπει να ρυθμίζεται από το «υπουργείο παιδείας» και όχι από υπηρεσία θρησκευτικών υποθέσεων, προκάλεσε τη μήνη του τούρκου Προέδρου και ανωτάτων εκπροσώπων του ΑΚΡ.

Κάνοντας λόγο για «δικαστικό πραξικόπημα» ο Πρόεδρος Ερντογάν υπενθύμισε ότι η βόρεια Κύπρος δεν είναι κοσμική Γαλλία και προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν συνέπειες, αν η δικαιοσύνη δεν αλλάξει γνώμη και δεν ευθυγραμμιστεί με τις επιταγές της μητέρας – πατρίδας. Στο ίδιο ύφος ο Διευθυντής Επικοινωνίας της Προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, χαρακτήρισε «Ιακωβίνους» όσους τάχθηκαν υπέρ της δικαστικής απόφασης, μίλησε για περιορισμό της θρησκευτικής ελευθερίας και κάλεσε τους «υπερασπιστές της δημοκρατίας» να αντιδράσουν.

Η προσπάθεια της Diyanet να αποσπάσει τη θρησκευτική εκπαίδευση από το «υπουργείο παιδείας» προσκρούει στις αντιδράσεις της πλειοψηφίας των τουρκοκυπρίων που είναι παραδοσιακά κοσμική. Όπως δηλώνουν, κατά τη διακυβέρνηση του ΑΚΡ έχουν ανεγερθεί στην Κύπρο περισσότερα τεμένη παρά σχολεία. Αντιδρούν, επίσης, σε κάθε προσπάθεια της Τουρκίας να τρομοκρατήσει τη δικαιοσύνη φέρνοντάς την στα μέτρα της πολιτικής της ατζέντας.   

Οι Κύπριοι, με την βοήθεια των Αρμενίων, αντί να πάρουν την δήλωση του Ελπιδοφόρου για την Χάλκη, και ταυτόχρονα να σηκώσουν το θέμα για τον θρησκευτικό εκβιασμό που δέχονται οι Τουρκοκύπριοι, προτίμησαν να χρησιμοποιοήσουν το θέμα για καθαρά προσωπικούς και εσωτερικούς πολιτικούς λόγους, εμφανίζοντας τον εαυτό τους λίγο πολύ ως ρυθμιστές.   

Εξοργισμένο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με την ανευθυνότητα των Κυπρίων και την «ουδετερότητα» της Ελλάδας

Αν οι Ρώσοι έχουν ένα δίκιο για τους Αμερικανούς είναι ότι αυτοί στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις τον Βαρθολομαίο και το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ γνωρίζει πολύ καλά πως μια ενδεχόμενη «πτώση» του Οικουμενικού Πατριαρχείου, θα κάνει την Ρωσία κυρίαρχη σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο.

«Η αποστολή του, προφανώς, προετοιμάζεται από τους Αμερικανούς και δεν κρύβουν ότι συνεργάζονται ενεργά μαζί του, χρησιμοποιώντας το σύνθημα της ”ελευθερίας της θρησκείας και πίστης”. Η αποστολή του Βαρθολομαίου, προφανώς, είναι να θάψει την επίδραση της Ορθοδοξίας στον σύγχρονο κόσμο. Απλώς δεν βλέπω κάποια εξήγηση για τη δράση αυτού του άνδρα», είχε δηλώσει ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών σε μια από τις πολλές επιθέσεις που δέχεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Χαρακτηριστική ήταν και η δήλωση του Λαβρόφ την ημέρα που συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί. «Ολοι μας ξέρουμε καλά πώς δημιουργήθηκε η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας. Δεν πρόκειται απλώς για μια πρωτοβουλία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Επιβλήθηκε άμεσα από τις ΗΠΑ που ουσιαστικά δεν το κρύβουν καν», ενώ στην ίδια δήλωση σημείωνε με νόημα, «η έλλειψη ελευθερίας του Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης τον αναγκάζει να αναζητήσει προστασία από επιρροές παγκόσμιες δυνάμεις, οι οποίες, από την πλευρά τους, τον χρησιμοποιούν για να εφαρμόσουν τα δικά τους γεωπολιτικά σχέδια, τα οποία προβλέπουν τον διαμελισμό του Ορθόδοξου κόσμου»Η φράση, «οφείλεται στην “ανελεύθερη θέση του στην Τουρκία”» έχει να κάνει με την διαχρονική προσπάθεια της Ρωσίας για την «Δημιουργία της Τρίτης Ρώμης», και την κατάληψη του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Για τους παραπάνω λόγους και ακόμα περισσότερους, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξοργίστηκε με την στάση του Νίκου Αναστασιάδη και της Ελληνικής κυβέρνησης με την οποία «μείωσαν» τον Ελπιδοφόρο, τον υποψήφιο Οικουμενικό Πατριάρχη που μπορεί, και έχει τις προυποθέσεις να συνεχίσει τον αγώνα του Οικουμενικού Πατριαρχείου απέναντι σε δυνάμεις όπως η Ρωσία και τα υπό έλεγχο της Πατριαρχεία

Να σημειώσουμε πως οι Αμερικανοί Αξιωματούχοι είναι προβληματισμένοι και από την στάση της Αθήνας προς το πρόσωπο του Οικουμενικο΄΄ύ Πατριάρχη, και την μη στήριξη του από τις επιθέσεις των Ρώσων

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.