Η αναβαθμισμένη γεωπολιτικά Θεσσαλονίκη θα συνεχίσει με έναν υποβαθμισμένο Δήμο;
«Η Θεσσαλονίκη είναι το τέλειο μέρος», αυτό είχε αναφέρει ο Αμερικανός Γενικός Πρόξενος στην Θεσσαλονίκη, Γκρέγκορι Φλέγκερ, στην επίσημη παρουσίαση του Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Ψηφιακή Επικοινωνία, που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2019 στο Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Ο Γκρέγκορι Φλέγκερ, είχε υπογραμμίσει πως «η Θεσσαλονίκη είναι το τέλειο μέρος» για να φιλοξενήσει το Κέντρο, προσθέτοντας πως «είναι (σ.σ. η πόλη) το καταλληλότερο μέρος, είναι ιστορικώς πρόσφορη λόγω της σταθερότητάς της, προς τους γείτονές της. Το πανεπιστήμιο και η πόλη γενικότερα κάνει όλους αυτούς τους δεσμούς θεμελιώδεις, για να κρατηθεί η ορμή που έχει ήδη αποκτήσει».
Αλλά και ο κυρυφαίος σκακιστής στον κόσμο, Αρκάντι Νάιντιτς, σε συνέντευξη του στο Μακεδονικό Πρακτορείο με αφορμή την έναρξη επιχείρησης στην πόλη, είχε αναφέρει πως η Θεσσαλονίκη είναι «το καλύτερο μέρος της Ευρώπης για να ζει κανείς»
Η Ενδοχώρα των Βαλκανίων
Η θέση της Θεσσαλονίκης ήταν πάντα ξεχωριστή για την γεωπολιτική, γεωοικονομία και γεωστρατηγική. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι πρώτη επιλογή για την πρωτεύουσα του Βυζαντίου ήταν η Θεσσαλονίκη, ενώ κατά την Οθωμανική αυτοκρατορία ήταν η πόλη των «Προξένων»
Σήμερα η Ελλάδα έχει αποκτήσει έναν τεράστιο ρόλο στην Ασφάλεια των Βαλκανίων, ενώ με την αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης, είναι η προέκταση ενός άξονα Ασφάλειας για όλη την Νοτιοανατολική Ευρώπη
«H Ελλάδα έχει τις προϋποθέσεις για να καινοτομήσει σε αρκετούς τομείς και δίνει συμβουλές για το πώς μπορεί η χώρα να δημιουργήσει μια δική της, διαφορετική… Silicon Valley.» Αυτό δήλωσε είχε δηλώσει σε συνέντευξη του ο Ελληνικής καταγωγής υφυπουργός Άμυνας και επικεφαλής Τεχνολογίας των ΗΠΑ, Μάικλ Κράτσιος, ο οποίος είχε βρεθεί στην Θεσσαλονίκη συμμετέχοντας στην επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, σε άλλη μια προσπάθεια να καταδείξουν οι ΗΠΑ την σημασία της Θεσσαλονίκης.
Κίνδυνος για την Θεσσαλονίκης ένας «κακός» Δήμαρχος
Σήμερα η Θεσσαλονίκη αποδεδειγμένα έχει έναν Δήμαρχο που έχει αποτύχει να εκμεταλλευτεί τα όσα προσφέρει η γεωπολιτική αναβάθμιση της πόλης.
Έχει αποτύχει να εκμεταλλευτεί τις ανάγκες όλων των αυτών που θέλουν να «χρησιμοποιήσουν» την Θεσσαλονίκη για την πολιτική και οικονομική «απόβαση» στις χώρες των Βαλκανίων, και ειδικά σε αυτές των Δυτικών Βαλκανίων, όπου η προοπτική ένταξης τους στην Ε.Ε προσφέρει πολλές πολιτικές και οικονομικές ευκαιρίες.
Απέτυχε να εκμεταλλευτεί την «Διπλωματία Πόλεων» και τα κίνητρα του διπλωματικού παιχνιδιού των πόλεων ώστε να καταστεί η Θεσσαλονίκη η «πρωτεύουσα» των μεγάλων δήμων, όχι μόνο των Βαλκανίων αλλά και τις ευρύτερης περιοχής.
Απέτυχε να δημιουργήσει υποδομές για τις προδιαγραφές που πρέπει να έχει μια πόλη η Θεσσαλονίκη, όπως η ασφάλεια, η ανάπτυξη, η οικονομία, ο πολιτισμός, οι συνδέσεις δικτύου, σύνδεσμοι που ωθούν τις πόλεις να εξελίσσονται με το να εντάσσουν την πόλη σε διεθνές δραστηριότητες και στην ατζέντα των αστικών περιοχών.
Απέτυχε να προχωρήσει σε συνεργασίες που είναι η καλύτερη λύση για τους περιορισμούς που επιβάλλονται από τις εθνικές αρχές. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους οι πόλεις ορίζουν το ρόλο τους στο χειρισμό των παγκοσμίων και των τοπικών προκλήσεων και ειδικά στον οικονομικό τομέα.
Χαρακτηριστική είναι η αποτυχία του Δήμου Θεσσαλονίκης να εκμεταλλευτεί επενδύσεις οι οποίες πάνε ένα παραπάνω βήμα από την επιχειρηματική δραστηριότητα. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η ανακαινισμένη «Αγορά Μοδιάνο» στο Κέντρο της πόλης.
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης για ένα περίεργο τρόπο [έλλειψη αντίληψης θα το λέγαμε], δεν δίνει την αξία που πρέπει σε αυτό το εμβληματικό κτήριο, το οποίο έχει στις πλάτες του μια ιστορία που ξεπερνά την επιχειρηματικότητα.
Για να το πω όσο πιο απλά γίνεται με παράδειγμα, αν η «Αγορά Μοδιάνο» ήταν στα Ιωάννινα, ο Δήμος θα είχε καταφέρει να δώσει ακόμα περισσότερους λόγους στους πολίτες του Ισραήλ να επισκεφτούν πόλη.
Τέτοια παραδείγματα είναι δεκάδες στην πόλη της Θεσσαλονίκης, είτε αφορά τους Εβραίους, είτε τους Τούρκους, είτε Αμερικανούς, είτε και Σλάβους. Όλοι τους έχουν λόγους να νιώθουν ότι επισκέπτονται η επενδύουν σε μια ξεχωριστή πόλη.
Αλλά αυτή η ξεχωριστή πόλη έχει αποτύχει να τους δώσει την αίγλη μιας ιστορικής πόλης με όλα τα χαρακτηριστικά της