Η αναβάθμιση της Ελλάδας έρχεται από την σταθερότητα της – Οι εκλογές θα φέρουν αστάθεια και αποδυνάμωση του ρόλου της

«Πριν από 19 ακριβώς χρόνια, στη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης, είχε ανοίξει ο δρόμος για την είσοδο των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Δυστυχώς, από τότε, η πρόοδος η οποία έχει σημειωθεί, πρακτικά, είναι ελάχιστη. Και καταλαβαίνω απόλυτα γιατί στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων υπάρχει μία σχετική δυσπιστία γύρω από τις προθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πραγματικά, να εντάξει στην Ευρωπαϊκή οικογένεια τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.»

Αυτή ήταν η δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την άφιξή του στη Σύνοδο ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός σημείωσε επίσης πως «απαραίτητη προϋπόθεση για να συμβεί αυτό, είναι να λυθεί επιτέλους η διαφωνία μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων, έτσι ώστε να ξεκινήσουν και επίσημα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας σχετικά με την ενταξιακή τους διαδικασία.»

Όμως για προχωρήσουν τα Δυτικά Βαλκάνια θα πρέπει να υπάρχει μια γενική σταθερότητα, πολιτική και οικονομική, σε όλα τα Βαλκάνια. Σήμερα, η μόνη χώρα που έχει αυτά τα χαρακτηριστικά είναι η Ελλάδα, κάτι στο οποίο στηρίζονται και οι σύμμαχοι της χώρας.

Την ίδια στιγμή, η Ρωσική επιρροή δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην περιοχή. Η Βουλγαρία δέχεται άγρια επίθεση από την Μόσχα στο εσωτερικό, χρησιμοποιώντας την αντιπολίτευση και το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας, στην Αλβανία χρησιμοποιεί τους Βαρόνους της Κοκαϊνης για να καθυστερήσει την Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, στην Βοσνία Ερζογοβίνη την Σερβική κοινότητα για απόσχιση, ενώ μέσω της Σερβίας χρησιμοποιεί την εκκλησία για να δημιουργήσει προβλήματα στο Μαυροβούνιο και την Βόρεια Μακεδονία.

Σε αυτό το πλέγμα προβλημάτων, η Ελλάδα καλείται ως μια σταθερή χώρα να συμβάλλει στην καταπολέμηση της αστάθειας, ειδικά στα Βόρεια σύνορα της, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά την τουρκική προκλητικότητα.

Όμως η Ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει και εσωτερικούς κινδύνους. Τον ΄Φεβρουάριο – Μάρτιο του 2020, Τουρκία και Ρωσία προσπάθησαν να ρίξουν την Ελληνική κυβέρνηση με όπλο τον μεταναστευτικό. Οι πρώτοι με την επίθεση στον Έβρο, ενώ λίγες ημέρες πριν, η Μόσχα μέσω της επιρροής της σε ακροαριστερούς και ακροδεξιούς χώρους, με τα γεγονότα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Εκείνη η αντίσταση της Ελλάδας ήταν καθοριστική για το μέλλον και τις συμμαχίες που αν΄έπτυξε στην συνέχεια. Όμως οι προσπάθειες της Άγκυρας και της Μόσχας δεν στάματησαν για αστάθεια και κοινωνική αναταραχή. Τόσο στην επίθεση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο το καλοκαίρι του 2020, όσο και κατά την διάρκεια της Πανδημίας, οι ακροαριστε΄ρες και ακροδεξίες ομάδες, όπως και μέλη των κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ – Ελληνική Λύση), λειτούργησαν αποσταθεροποιητικά, δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα στην συνοχή της κοινωνίας.

Το ίδιο σκηνικό το είδαμε και στην επίθεση που δέχτηκε η Ελλάδα το καλοκαίρι του 2021 με όπλο της καταστροφικές πυρκαγιές. Οι ίδιες ομάδες προσπαθούσαν να απαξιώσουν την λειτουργία της κρατικής μηχανής, ενώ δεν δίστασαν να επιτεθούν και σε πυροσβέστες.

Η Ελληνική Κυβέρνηση, και με την βοήθεια των συμμάχων, αντιστάθηκε, προσπέρασε τα προβλήματα και συνέχισε να αναβαθμίζει τον ρόλο της χώρας, κάτι το οποίο αποτυπώθηκε και αποτυπώνεται στις επενδύσεις, ειδικά των Αμερικανικών κεφαλαίων.

Σήμερα όμως αυτή η σταθερότητα κινδυνεύει, την ώρα μάλιστα που τα πάντα είναι ασταθή γύρω από την χώρα. Τα Βαλκάνια όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, η Τουρκία, το Ισραήλ, η Λιβύη και τέλος η Ουκρανία, δημουργούν έναν κύκλο φωτιά. Για τον λόγο αυτό η Ελλάδα πρέπει να μείνει σταθερή πολιτικά, ώστε οι σύμμαχοι να προστρέξουν σε αυτή (και πάλι), ενώ η ίδια να αναβαθμίσει ακόμα περισσότερο το ρόλο της.

Το αξιοπερίεργο είναι γιατί ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τις δηλώσεις του προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα αποσταθεροποίησης. Η τελευταία δήλωση του για προκύρηξη εκλογών και υπηρεσιακή κυβέρνηση, τις ώρες που συμβαίνουν όλα αυτά γύρω από την χώρα, μεταφράζεται λίγο πολυ ως «Γιοκ Μητσοτάκης», η καλύτερη, «Γιοκ Ελλάδα.»

Φαίνεται πως η αντιπολίτευση, ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ελληνική Λύση, αδιαφορούν πλήρως για το εθνικό συμφέρον, και τα προβλήματα που δημιουργεί στην χώρα η στάση τους.

Τον Μάρτιο, ο καναδικός οίκος DBRS, προχώρησε σεε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από ΒΒ σε ΒΒ (high), ενώ την ίδια στιγμή αναθεώρησε σε σταθερές από θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. 

Η αξιολόγηση αυτή ήταν μόλις ένα βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα, η οποία χρειάζεται μόνο ένα πράγμα, πολιτική σταθερότητα. Μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος, η μια περιπέτεια συνεχόμενων εκλογών, θα αναβάλλουν οποιαδήποτε προοπτική της Ελληνικής οικονομίας.

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.