Η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας για τους Μουφτήδες
Το πρώτο και κρισιμότερο βήμα για μια νέα εποχή στις Μουφτείες της Θράκης έγινε με την καθιέρωση της προαιρετικότητας των δικαιοδοτικών αρμοδιοτήτων του Μουφτή με το νόμο 4511/2018 ο οποίος ψηφίστηκε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις -πλην της Χρυσής Αυγής- και αποτέλεσε ένα ισχυρό μήνυμα εντός και εκτός χώρας που ενδυνάμωσε αποφασιστικά την πάγια θέση της Ελλάδας για τον θεσμό, τις αρμοδιότητες, την αποστολή και την διαδικασία επιλογής του Μουφτή. Προς την ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και οι προβλέψεις του άρθρου 48 του ν.4459/2018 για την καθιέρωση ορίου ηλικίας των Μουφτήδων εμπεδώνοντας έτσι την θέση ότι τα ζητήματα αυτά αποτελούν εσωτερικά θέματα της Ελλάδας.
Οι καθοριστικές αυτές αλλαγές αποτελούν απτές και αναμφισβήτητες αποδείξεις ότι γίνονται τα αναγκαία βήματα που ταιριάζουν σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.
Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με απόλυτο σεβασμό στο Σύνταγμα και στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, συνεχίζει σταθερά την εφαρμογή μιας πολιτικής που θέτει στο επίκεντρό της την θρησκευτική ειρήνη, τον αλληλοσεβασμό μεταξύ διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων, την προστασία και ανάδειξη της θρησκευτικής ταυτότητας της μουσουλμανικής μειονότητας και τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό των Μουφτειών και της λειτουργίας τους με έμφαση στις αρχές της διαφάνειας και της κοινωνικής λογοδοσίας. Καθοριστικό ρόλο για την οικονομική διαφάνεια έχει η υπερψήφιση, με διακομματική συναίνεση, και η ταχύτερη δυνατή εφαρμογή της παραγράφου 1 του άρθρου 48 του ν.4459/2018 με την οποία τα λειτουργικά έξοδα των Μουφτειών θα βαρύνουν, πλέον, τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Σε εφαρμογή του άρθρου 3 του ν.1920/1991, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 48 του ν.4459/2018, εκδόθηκαν και δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΥΟΔΔ 461/2018), οι διαπιστωτικές πράξεις για την αποχώρηση του Μουφτή Κομοτηνής και του Μουφτή Ξάνθης λόγω παρέλευσης του ορίου ηλικίας που θέτει ο νόμος.
Με την ευκαιρία της αποχώρησής τους από την ενεργό υπηρεσία λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων τους συγχαίρει για το μέχρι σήμερα έργο τους και την εν γένει προσπάθειά τους για την διατήρηση των άριστων σχέσεων μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων στη Θράκη. Η εμπειρία και οι θεολογικές τους γνώσεις ασφαλώς θα συνεχίσουν να είναι πολύτιμες και, εφόσον οι ίδιοι το επιθυμούν, η συνεισφορά τους στην κοινή μας προσπάθεια θα είναι πάντοτε καλοδεχούμενη.
Ο Σοφολογιώτατος πρώην Μουφτής Κομοτηνής και ο Σοφολογιώτατος πρώην Μουφτής Ξάνθης είναι πολύτιμοι σύμβουλοι της Ελληνικής Πολιτείας, και ειδικότερα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, σε θέματα Ισλάμ.
Ταυτοχρόνως, εκδόθηκαν και αναρτήθηκαν οι αποφάσεις διορισμού του νέου Τοποτηρητή Μουφτή Κομοτηνής κ.Χαλήλ Τζιχάτ και του νέου Τοποτηρητή Μουφτή Ξάνθης κ.Μπιλάλ Καρά Χαλήλ.
Ο νέος Τοποτηρητής Μουφτής Κομοτηνής κ.Χαλήλ Τζιχάτ γεννήθηκε στο Σκάλωμα του ν.Κομοτηνής το 1962. Από το 1995 έως σήμερα υπηρετεί ως Ιμάμης σε Τεμένη της Κομοτηνής και από το 2008 υπηρετεί, ταυτόχρονα, στη Γραμματεία της Μουφτείας Κομοτηνής. Επίσης, έχει υπηρετήσει σε θέση Ιεροδιδασκάλου Ισλαμικής Θρησκείας σύμφωνα με το άρθρο 53 του ν.4115/2013. Από την ίδρυση της Εισαγωγικής Κατεύθυνσης Μουσουλμανικών Σπουδών εργάζεται στο Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ ως καθηγητής, σύμφωνα με τις διατάξεις του ΠΔ 407/1980, των μουσουλμανικών θεολογικών μαθημάτων.
Είναι απόφοιτος του Ισλαμικού Πανεπιστημίου της Ιεράς Πόλεως της Μεδίνας (Βασίλειο Σαουδικής Αραβίας) από το οποίο έχει λάβει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης και Διδακτορικό Δίπλωμα στον Ιερό Ισλαμικό Νόμο (Σαρία). Έχει εργαστεί στην συντακτική ομάδα για την απόδοση των εννοιών του Ιερού Κορανίου στην Ελληνική Γλώσσα που λειτούργησε υπό την ευθύνη του «Ιδρύματος του Βασιλιά Φαχντ της Σαουδικής Αραβίας για την εκτύπωση του Ιερού Κορανίου».
Πλην της ελληνικής και της τουρκικής γλώσσας, είναι άριστος γνώστης της αγγλικής και της αραβικής. Γνωρίζει, επίσης, οθωμανικά.
Ο νέος Τοποτηρητής Μουφτής Ξάνθης κ.Μπιλάλ Καρά Χαλήλ γεννήθηκε στην Πάχνη του ν.Ξάνθης το 1980. Από το 2003 έως το 2012 υπηρέτησε ως Ιμάμης στο χωριό Σώστης του ν.Κομοτηνής και από το 2012 είναι ο Ιμάμης του Τεμένους Σκρα στην πόλη της Ξάνθης. Έχει υπηρετήσει σε θέση Ιεροδιδασκάλου Ισλαμικής Θρησκείας σύμφωνα με το άρθρο 53 του ν.4115/2013. Έχει εκπαιδευθεί, επί τέσσερα έτη, στο Πανεπιστήμιο Al Azhar της Αιγύπτου, το παλαιότερο πανεπιστήμιο του αραβικού κόσμου που ειδικεύεται στην μουσουλμανική θεολογία.
Είναι άριστος γνώστης της ελληνικής, της τουρκικής και της αραβικής γλώσσας.
Με την ευκαιρία του διορισμού των νέων Τοποτηρητών, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων εύχεται κάθε επιτυχία στο έργο τους.
Τις επόμενες ημέρες θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Υπουργική Απόφαση της παραγράφου 4 του άρθρου 48 του ν.4559/2018 για τους Ιεροδιδασκάλους Ισλαμικής Θρησκείας, η προκήρυξη για τις προσλήψεις Ιεροδιδασκάλων Ισλαμικής Θρησκείας και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για τις δικονομικές διαδικασίες της άσκησης των δικαιοδοτικών αρμοδιοτήτων των Μουφτήδων της Θράκης, όπως προβλέπεται στο εδάφιο β΄ της παραγράφου 4 του άρθρου 5 της από 24.12.1990 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Περί Μουσουλμάνων Θρησκευτικών Λειτουργών» (Α΄182) που κυρώθηκε με το άρθρο μόνο του ν. 1920/1991 (Α΄11), όπως προστέθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 1 του ν. 4511/2018 (Α΄2).