Οι Αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα δεν θα επηρεαστούν από τον Πόλεμο

Τον Οκτώβριο του 2018, άρθρο του Viadiplomacy με τίτλο, «Το νέο «Σχέδιο Μάρσαλ» των ΗΠΑ αφορά μόνο την Ελλάδα» ανέφερε ,«στις 12 Μαρτίου του 1947 ο Τρούμαν μιλώντας στο Κογκρέσο, ανέφερε πως όσα κράτη «θα αντιστέκονταν σε απόπειρες καθυπόταξης από οπλισμένες μειοψηφίες ή από ξένες πιέσεις (…)» εννοώντας την ΕΣΣΔ, θα λάμβαναν γενναία οικονομική βοήθεια.Οι ΗΠΑ ήθελαν μια ισχυρή ενοποιημένη Ευρώπη απέναντι στην Ρωσική επιρροή και ήταν διατεθειμένες για τα πάντα. Το Σχέδιο Μάρσαλ ουσιαστικά έβγαλε την Ελλάδα από την εξαθλίωση και έθεσε τα θεμέλια για μια ταχεία οικονομική ανάπτυξη που επέτρεψε στη χώρα να ενσωματωθεί στην ενιαία Ευρώπη».

Και συνέχιζε «ο Τζέιμς Γουόρεν που στις αρχές της δεκαετίας του ’50 ήταν ηγετικό στέλεχος της αμερικανικής οικονομικής αποστολής που υλοποίησε το σχέδιο Μάρσαλ στην Ελλάδα. Μιλώντας το 2007 στην «Καθημερινή» αναφέρει πως «όταν ήρθε η αμερικανική αποστολή, γνώριζε ότι για να σωθεί η χώρα χρειάζονταν σκληρά μέτρα. Κατέληξαν με την κυβέρνηση Τσαλδάρη σε μια πολύ αυστηρή συμφωνία, πολλές πτυχές της οποίας αποτελούσαν σαφή παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας. Μπορεί κάλλιστα να πει κανείς ότι επρόκειτο όχι για απλή παρέμβαση, αλλά για επέμβαση στην εθνική κυριαρχία της χώρας.» Σημείωνε επίσης «ήταν μια μικρή ομάδα Ελλήνων πατριωτών -και δεν χρησιμοποιώ τη λέξη τυχαία- που τόλμησαν να κάνουν βήματα που θα απέτρεπαν την καταστροφή της χώρας τους, η οποία κινδύνευε να εξελιχθεί σε Αλβανία ή Βουλγαρία. Η επιτυχία ήταν ότι έφεραν τους Αμερικανούς, όχι απλά ως συμβούλους, αλλά ως ελεγκτές και υπεύθυνους των αποφάσεων. Για τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα έπρεπε να καταπιεί την περηφάνια της και να αποδεχθεί ευρείες παρεμβάσεις. Αυτό ήταν το πνεύμα της συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών.»

Ενώ κατέληγε «μετά από 80 χρόνια, οι Αμερικάνοι φαίνεται πως προσφέρουν στην Ελλάδα ένα νέο Σχέδιο Μάρσαλ με ηγετικό στέλεχος τον Αμερικανό Πρέσβη Τζέφρι Πάϊατ αυτή την φορά. Ο Αμερικανός Πρέσβης –όσο και αν σε κάποιους ο τίτλος δημιουργεί αρνητικότητα- φαίνεται πως ήταν ο κατάλληλος για αυτό το νέο Σχέδιο το οποίο δεν περιέχει αγροτικά μηχανήματα, μουλάρια και ότι άλλο για να ανοικοδομήσει την Ελλάδα αλλά ασφάλεια και τις δίνει ρόλο στις ενεργειακές εξελίξεις.»

Ο Πόλεμος που μαίνεται εδώ και χρόνια ανάμεσα στις οικονομίες αλλά και τις εταιρείες, επηρεάζουν άμεσα πλέον και τους λαούς. Η Ελλάδα βγαίνοντας από την 10ετη κρίση ήταν και προετοιμασμένη και ενημερωμένη, για όσα πρόκειται να συμβούν, αν όχι το ακριβές μέγεθος αλλά για τις εξελίξεις.

Η προετοιμασία αφορούσε και στις Αμερικανικές επενδύσεις που ξεκίνησαν στην Ελλάδα το προηγούμενο διάστημα, αλλά και όσες είχαν προγραμματιστεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η συμφωνία για την ανάπτυξη του Δικτύου 5G από την Cosmote και την Ericsson. Το 5G δεν αφορά μόνο τα κινητά, αλλά έναν νέο κόσμο που η Ασφάλεια των Δικτύων θα είναι Εθνικής σημασίας.

Ωστόσο και άλλες επενδύσεις που έχουν προγραμματιστεί θα υλοποιηθούν κανονικά στο περιβάλλον που δημιουργείται. Εξάλλου ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ είχε αναφέρει στη τηλεδιάσκεψη με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και είχε σημειώσει με νόημα «ακριβώς όπως οι ΗΠΑ στάθηκαν στην Ελλάδα μέσω του Σχεδίου Μάρσαλ & της οικονομικής κρίσης, έτσι μαζί θα περάσουμε και το COVID-19».

Οι επενδύσεις που θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα είναι αυτές που ανήκουν στον τομέα της ενέργειας. Τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο που αφορούν άμεσα την Ελλάδα, όσο και στην ίδια την χώρα, τα προβλήματα θα είναι μεγάλα. Ήδη η Ρουμανική Romgaz, η οποία συμμετέχει στον τερματικό σταθμό φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης, εξέφρασε την πρόθεση να αποχωρήσει από το έργο, ενώ η ιταλική εταιρεία Eni επανεξετάζει τα ενεργειακά της σχέδια στη Μέση Ανατολή, όπως δήλωσε ο περιφερειακός εκτελεστικός αντιπρόεδρος την Τρίτη. Επιπλέον, όπως διευκρίνισε, στα σχέδια περιλαμβάνεται και αυτό με την κρατική εταιρεία πετρελαίου Abu Dhabi National Oil Co.

«Επανεξετάζουμε όλα τα σχέδια μας στη Μέση Ανατολή και θα επανεξετάσουμε από κοινού και τα σχέδια με τους εταίρους μας στην ADNOC», ανακοίνωσε ο Φουάντ Κρέξι στη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης.

Ακόμα και ο TAP σε ανακοίνωση του ανέφερε πως ο ιός ίσως θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά τμήματα του έργου το οποίο βρίσκεται  ακόμα σε στάδιο δοκιμών.

Αυτές οι αναβολές έργων στην ενέργεια, και μάλιστα σε αυτά που επηρεάζουν την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, θα ωφελήσουν την Ρωσία η οποία θα δει την απειλή της διαφοροποίησης να καθυστερεί.

 

 

Συγγραφέας: Κατερίνα Καλεντερίδου

Katerina Kalenteridou

Δημοσιογράφος

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.