Οι Αμερικανοί θα πρέπει να επιλέξουν ποιον σύμμαχο θα «διασωληνώσουν»
Την Κυριακή οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν ένα ολοκληρωμένο νοσοκομείο στην Ιταλία ώστε να βοηθήσουν τον δοκιμαζόμενο Ιταλικό λαό. Είναι η πρώτη βοήθεια που στέλνουν οι ΗΠΑ σε χώρα που πλήττεται από την Πανδημία
Την ίδια ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες κρατάνε μια στάση αναμονής, ακόμα και στις κατηγορίες της Κίνας, το Πεκίνο εμφανίζεται ως η χώρα που σώζει τον κόσμο από τον ιό. Βοήθεια δισεκατομμυρίων δολαρίων ρέει σε όλο τον πλανήτη, στην Αιθιοπία, το Σουδάν, την Ελλάδα , την Ιταλία, την Σερβία, αλλά και άλλες χώρες του κόσμου, οι Κινέζοι γιατροί αλλά και η υλική βοήθεια εκτινάσσει την εκτίμηση της χώρας στις κοινωνίες.
Το ίδιο προφίλ αναδεικνύει και η Μόσχα, αν και όχι στο ίδιο μέγεθος, λειτουργεί τώρα ως σωτήρας του κόσμου αφού η ίδια αντιμετώπισε με επιτυχία την Πανδημία.
Οι ΗΠΑ τώρα θα κληθούν να αντιμετωπίσουν αυτή την επικοινωνιακή επίθεση , και όχι μόνο, η οποία σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να δώσει την ευκαιρία στο Πεκίνο να επεκτείνει τα γεωπολιτικά και γεωοικονομικά σχέδια, όπως στην περίπτωση της Σερβίας.
Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ που πλήττονται άμεσα από την Πανδημία αυτή την στιγμή είναι η Ιταλία, Πολωνία, Ελλάδα, Τουρκία, Ισπανία, και Ηνωμένο Βασίλειο. Όλες οι παραπάνω χώρες παίζουν το πιο σημαντικό ρόλο στα συμφέροντα των ΗΠΑ στην Ευρώπη, ενώ είναι τα πιο σημαντικά μέλη του ΝΑΤΟ.
Στην Ασία η Νότια Κορέα, οι Φιλιππίνες και η Ιαπωνία, είναι χώρες σύμμαχοι των ΗΠΑ που πλήττονται από την Πανδημία, ενώ η Ταϊβάν από τα μέσα Ιανουαρίου πήρε σκληρά μέτρα έπειτα από πληροφορίες ότι ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Να σημειωθεί ότι μέχρι τις 20 Ιανουαρίου η Κίνα δεν έδινε καμιά πληροφορία για τον ιό, ενώ αρνείτο ότι μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Στις παραπάνω χώρες, εκτός την Ταϊβάν, ο Αμερικανικός στρατός διατηρεί χιλιάδες στελέχη με την εξάπλωση του ιού να περιορίζεται ύστερα από αυστηρά μέτρα σε μερικές μονάδες
Οι υπηρεσίες των ΗΠΑ είναι πέρα από βέβαιο ότι μέσα από κανάλια ενημέρωσαν όλους τους συμμάχους, αλλά μόνο η Ταϊβάν πήρε σκληρά μέτρα αφού η απειλή από την Κίνα λειτουργεί θετικά στον πληθυσμό ώστε να συνεργαστεί.
Η άλλη χώρα που αντιμετώπισε έγκαιρα την απειλή, ήταν η Ελλάδα η όπου έχει να αντιμετωπίσει εκτός από την Πανδημία και την σύγκρουση με την Τουρκία, η οποία πλέον έχει περάσει το όριο του θερμού επεισοδίου στις Καστανιές. Οι Αμερικανοί ανησυχούν ιδιαίτερα για τα όσα συμβαίνουν στον Έβρο αφού η εξέλιξη δεν μπορεί να προδιαγραφεί. Με τόσα όπλα το ένα απέναντι από το άλλο, που τα χωρίζουν λίγα μέτρα, μπορεί να προκληθεί μια ολιγόωρη τοπική σύγκρουση που θα δημιουργήσει όμως σημαντικό πρόβλημα στην συμμαχία (ΝΑΤΟ).
Αυτή την ανησυχία μπορεί να την διαπιστώσει κανείς και στα στελέχη της Πρεσβείας στην Αθήνα. Τόσο ο Αμερικανός Πρέσβης σε tweet του που αναφέρει το πρόβλημα στον Έβρο, όσο και την αλληλεπίδραση του επίσημου λογαριασμού της Πρεσβείας σε βίντεο από την περιοχή, δείχνουν αυτή την ανησυχία.
Τώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την ενημέρωση, θα κληθούν να αντιδράσουν απέναντι σε αυτή την επίθεση της Κίνας. Θα πρέπει να στηρίξει τους συμμάχους της που θα πληγούν, και οι Ευρωπαϊκές χώρες θα είναι η προτεραιότητα.
Η Ελλάδα, όπως φαίνεται, θα είναι μια από αυτές. Ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, σε τηλεδιάσκεψη που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ανέφερε «ακριβώς όπως οι ΗΠΑ στάθηκαν στην Ελλάδα μέσω του Σχεδίου Μάρσαλ & της οικονομικής κρίσης, έτσι μαζί θα περάσουμε και το COVID-19». Οι Ηνωμένες Πολιτείες επένδυσαν πολιτικά πολλά στην Ελλάδα τα τελευταία 9 χρόνια, και αποφάσισαν να επενδύσουν οικονομικά τα επόμενα πενήντα. Αυτό είναι βέβαιο ότι «διασωληνώσουν» τα συμφέροντα τους στην περιοχή ώστε να τα διασφαλίσουν