Οι Αμερικανοί στέλνουν τον Πάνο Καμμένο στην Γαλλία για τον SCALP-Naval

Όταν η Ελλάδα προμηθεύτηκε από τις ΗΠΑ τα  50 F-16C/D Block 52+, οι επιτελείς της αεροπορίας ήθελαν μαζί και στρατηγικό βλήμα ΑGM-158 JASSM, αλλά οι Αμερικανοί αρνήθηκαν την παραχώρηση του βλήματος.

Οι Αμερικανοί είναι πολύ προσεκτικοί ποιοι θα μπορούσαν να έχουν ένα τέτοιο φονικό όπλο στο οπλοστάσιο τους και μια παραχώρηση στην Ελλάδα θα άνοιγε τον δρόμο για πώληση του βλήματος και σε άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, όπως η Τουρκία (!).

Τότε για να «ηρεμήσουν» οι επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας οι οποίοι είχαν στα χέρια τους ένα υπερσύχρονο αεροσκάφος με δυνατότητα βαθιάς διείσδυσης αλλά χωρίς το απαραίτητο βλήμα, οι Αμερικανοί έδωσαν το «οκ» και η Ελλάδα προμηθεύεται το SCALP-EG το οποίο «φορτώνεται» στα Mirage 2000-5 που όμως υπολείπονται σε διείσδυση έναντι του 50 F-16C/D Block 52+

Το  SCALP-EG είναι ένα υποστρατηγικό όπλο με εμβέλεια τα 500 χιλιόμετρα, όπου στο περιβάλλον του Αιγαίου και με την «ομπρέλα» που δημιουργούν οι Patriot σε Χρυσούπολη, Μίκρα και Σκύρο μπορεί κατά περιπτώσεις να λειτουργήσει ως στρατηγικό.

Σήμερα όμως οι ανάγκες είναι διαφορετικές, τόσο της Ελλάδας όσο και των Αμερικανών στην περιοχή. Ο σχετικός χάρτης που είχε δημοσιεύσει το viadiplomacy.gr δείχνει πλέον τι σημαίνει για τις ΗΠΑ η Ελλάδα, και θεωρεί ότι ένα βλήμα cruise στα χέρια της χώρας μας θα αποτελέσει χρήσιμο «εργαλείο» για τις συμφέροντα της στην περιοχή.

Όμως οι ΗΠΑ δεν μπορούν να παραχωρήσουν στην Ελλάδα ένα τέτοιο στρατηγικό όπλο. Όπως και την πρώτη φορά με την αγορά των 50 F-16C/D Block 52+ την λύση την δίνουν μέσω των Γάλλων και η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα στην περιοχή και μέλος του ΝΑΤΟ που θα αποκτήσει ένα τέτοιο όπλο, και συγκεκριμένα το βλήμα SCALP-Naval

Ο Πάνος Καμμένος στην Γαλλία γιαbeκαι SCALP-Naval

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στη Γαλλία, συναντήθηκε με την Υπουργό Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν στο Παρίσι τρόπους ενίσχυσης της υφιστάμενης αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε επίσης ανασκόπηση “των διμερών αμυντικών συνεργασιών”, όπως ανακοινώθηκε από το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

«ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι S-400 και που θα αποκτήσουν σύντομα οι Τούρκοι, είναι ότι έχουν χαμηλό ποσοστό βιωσιμότητας απέναντι σε πυραύλους όπως ο Scalp Naval. Οι Ρώσοι το γνωρίζουν πάρα πολύ καλά και μάλιστα γνωρίζουν και πολύ καλά τις επιδόσεις που είχε το βλήμα στις επιχειρήσεις που έκαναν οι Γάλλοι στην Συρία.

Αν και ο Scalp Naval «ταξιδεύει» 30 μέτρα πάνω από το έδαφος εξακολουθεί να είναι επικίνδυνος για τα συστήματα S-400 τα οποία είναι ανυπεράσπιστα από την στιγμή που θα ενεργοποιήσουν το ραντάρ τους.

Αυτή την στιγμή ο Scalp Naval μπορεί να αναχαιτιστεί μόνο από μεγάλα πλοία με πυροβόλα υψηλής ταχύτητας όπου μπορούν να τον καταστρέψουν με εκατοντάδες βλήματα στο τελευταίο χιλιόμετρο.»

Μετά την άδεια την Αμερικανών και την πώληση του βλήματος στην Αίγυπτο, φαίνεται πως οι ΗΠΑ δίνουν την άδεια τους να αποκτήσει και η Ελλάδα ένα στρατηγικό όπλο το οποίο θα φιλοξενείται στις Belhara.

Αποστολή του SCALP-Naval όμως, πρωτίστως θα εξυπηρετεί τα σχέδια του ΝΑΤΟ για την Μέση Ανατολή και την Ανατολική Ευρώπη και όχι της Ελλάδας, όπου στα χέρια της θα αποτελεί ένα διαπραγματευτικό όπλο ισχύος

ViaDiplomacy Newsroom