Οι Αμερικανοί στέλνουν τις FREMM στην Ελλάδα
Δύο γαλλικές φρεγάτες τύπου FREMM (κατά πάσα πιθανότητα η Languedoc και η Aquitaine) θα ενταχθούν έως τον Αύγουστο στο Πολεμικό Ναυτικό, έπειτα από συμφωνία Αθήνας και Παρισιού.
Τον Ιανουάριο το Viadiplomacy.gr σε άρθρο με τίτλο “Ξανά στο δόγμα «Ισοδύναμο Τετελεσμένο» με την απόκτηση των φρεγατών FREMM;” είχε σημειώσει, “Όταν η Ελλάδα αποφάσισε να εισάγει το δόγμα του «ισοδύναμου τετελεσμένου» δηλαδή, την ανταπόδοση μιας εχθρικής ενέργειας σε τέτοιο επίπεδο όπου αυτά που θα χάσει ο εχθρός είναι περισσότερα από αυτά που θα κερδίσει, θα πρέπει να είχε στο νου της ότι αυτά τα στρατηγικά πλήγματα μπορούσαν να τα καταφέρουν εκείνη την περίοδο μόνο τα αεροσκάφη Α7 Corsair και ο πύραυλος Exocet”
Και συνέχιζε το άρθρο “τις τελευταίες ημέρες ήρθε στην δημοσιότητα η πληροφορία ότι η Ελληνική κυβέρνηση είναι διατιθεμένη να αποκτήσει δύο μονάδες φρεγατών FREMM από την Γαλλία, μια διαδικασία που έχει ξεκινήσει εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια και δεν έχει υλοποιηθεί λόγω των οικονομικών προβλημάτων της χώρας. Πολλοί πολιτικοί αναλυτές και ιστοσελίδες σημειώνουν πως πρόκειται για την απόκτηση δύο πλοίων που δεν καλύπτουν τις ανάγκες του ναυτικού και πρόκειται για την εξόφληση ενός πολιτικού γραμματίου
Θα μπορούσε να είναι και έτσι αλλά μέχρι τώρα και αν πάρουμε ως δεδομένο ότι οι συγκεκριμένες φρεγάτες θα φέρουν και το βλήμα SCALP-Naval, τότε μιλάμε για μια αγορά που βγάζει το ναυτικό από την διαδικασία να είναι το «Λιμενικό του Αιγαίου» και το τοποθετεί σε ένα άλλο διαφορετικό επιχειρησιακό επίπεδο. Το βλήμα θα εκτοξεύεται από το σύστημα Sylver A-70 και θα χρησιμοποιεί σύστημα αδρανειακής πλοήγησης και ηλεκτροπτικό σύστημα ταυτοποίησης εδάφους κατά την τερματική φάση της πτήσης. Το μέγιστο βεληνεκές των SCALP-Naval είναι της τάξεως των 1.000 km.
Είναι πέρα από βέβαιο ότι το πολεμικό ναυτικό έχει την ανάγκη της αντιεροπορικής κάλυψης τοπικά στο Αιγαίο, αλλά οι FREMM ενισχύουν το «ισοδύναμο τετελεσμένο» που ουσιαστικά σημαίνει και ενίσχυση της διαπραγματευτικής ικανότητας της χώρας.”
Ένα μεγάλο ερώτημα στις επιθέσεις με πυραύλους που δέχτηκε η Συρία πριν λίγες ημέρες, ήταν αν οι Ρώσοι τολμούσαν να εμπλέξουν τους S-300 και S-400 κάτι που θα εκμεταλλευόταν οι Αμερικανοί και Ισραηλινοί για να δοκιμάσουν τις μεθόδους που έχουν αναπτύξει για τον εντοπισμό των ραντάρ ειδικά του S-400
Την περίοδο εκείνη μάλιστα γινόταν εκτενείς αναφορές στην απόκτηση των S-400 από την Τουρκία. Στο ίδιο άρθρο του viadiplomacy.gr ανέφερε “ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι S-400 και που θα αποκτήσουν σύντομα οι Τούρκοι, είναι ότι έχουν χαμηλό ποσοστό βιωσιμότητας απέναντι σε πυραύλους όπως ο Scalp Naval. Οι Ρώσοι το γνωρίζουν πάρα πολύ καλά και μάλιστα γνωρίζουν και πολύ καλά τις επιδόσεις που είχε το βλήμα στις επιχειρήσεις που έκαναν οι Γάλλοι στην Συρία.
Αν και ο Scalp Naval «ταξιδεύει» 30 μέτρα πάνω από το έδαφος εξακολουθεί να είναι επικίνδυνος για τα συστήματα S-400 τα οποία είναι ανυπεράσπιστα από την στιγμή που θα ενεργοποιήσουν το ραντάρ τους.
Αυτή την στιγμή ο Scalp Naval μπορεί να αναχαιτιστεί μόνο από μεγάλα πλοία με πυροβόλα υψηλής ταχύτητας όπου μπορούν να τον καταστρέψουν με εκατοντάδες βλήματα στο τελευταίο χιλιόμετρο.”
Πως εμπλέκονται οι Αμερικανοί στην παραχώρηση των FREMM στην Ελλάδα
Όταν η Ελλάδα αγόρασε από τις ΗΠΑ τα 50 F-16C/D Block 52+ του cruise βλήματος ΑGM-158 JASSM αλλά οι Αμερικανοί αρνήθηκαν την παραχώρηση του βλήματος. Οι Αμερικανοί είναι πολύ προσεκτικοί ποιοι θα μπορούσαν να έχουν ένα τέτοιο φονικό όπλο στο οπλοστάσιο τους και μια παραχώρηση στην Ελλάδα θα άνοιγε τον δρόμο για πώληση του βλήματος και σε άλλες χώρες του ΝΑΤΟ (!).
Τότε για να “ηρεμήσουν” οι επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας οι οποίοι είχαν στα χέρια τους ένα υπερσύχρονο αεροσκάφος με δυνατότητα βαθιάς διείσδυσης αλλά χωρίς το απαραίτητο βλήμα, οι Αμερικανοί έδωσαν το “οκ” και η Ελλάδα προμηθεύεται το SCALP-EG το οποίο “φορτώνεται” στα Mirage 2000-5 τα οποία υπολείπονται σε διείσδυση έναντι του 50 F-16C/D Block 52+
Πρόκειται για ένα υποστρατηγικό όπλο με εμβέλεια τα 500 χιλιόμετρα που όμως στο περιβάλλον του Αιγαίου και με την “ομπρέλα” που δημιουργούν οι Patriot σε Χρυσούπολη, Μίκρα και Σκύρο μπορεί κατά περιπτώσεις να λειτουργήσει ως στρατηγικό.
Σήμερα όμως οι ανάγκες είναι διαφορετικές, τόσο της Ελλάδας όσο και των Αμερικανών στην περιοχή. Ο σχετικός χάρτης που είχε δημοσιεύσει το viadiplomacy.gr δείχνει πλέον τι σημαίνει για τις ΗΠΑ η Ελλάδα και θεωρεί ότι ένα βλήμα cruise στα χέρια της χώρας μας θα αποτελέσει χρήσιμο “εργαλείο” για τις συμφέροντα της στην περιοχή.
Όμως οι ΗΠΑ δεν μπορούν να παραχωρήσουν στην Ελλάδα ένα τέτοιο στρατηγικό όπλο. Όπως και την πρώτη φορά με την αγορά των 50 F-16C/D Block 52+ την λύση την δίνουν μέσω των Γάλλων και η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα στην περιοχή και μέλος του ΝΑΤΟ που θα αποκτήσει ένα τέτοιο όπλο.
Όλα τα παραπάνω θα επιβεβαιωθούν αν έρθουν τελικά οι φρεγάτες και με τον πλήρη εξοπλισμό τους όπως αφήνουν να διαρρέεται