Η “αλώβητη” Πιονγιάνγκ από την πανδημία
Η Βόρεια Κορέα παραμένει εντελώς απαλλαγμένη από τον κοροναϊό, εξακολουθούν να ισχυρίζονται αξιωματούχοι στην Πιονγκγιάνγκ, τη στιγμή που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΠΟΥ, τα κρούσματα COVID-1, υπερέβησαν το ένα εκατομμύριο παγκοσμίως .
Ο ήδη απομονωμένος, Βορράς της Κορέας, σημειώνεται πως σφράγισε τα σύνορά του από τον Ιανουάριο, όταν και ο νέος κορονοϊός έκανε την εμφάνισή του στην Κίνα, με τους αξιωματούχους να δηλώνουν σε κάθε ευκαιρία πως δεν υπάρχει κανένα κρούσμα στην περιοχή. “Έχουμε προβεί σε προληπτικά και επιστημονικά μέτρα όπως επιθεωρήσεις και καραντίνα για όλο το προσωπικό που εισέρχεται στη χώρα μας και απολυμαίνουμε διεξοδικά όλα τα αγαθά, παράλληλα έχουμε προβεί στο κλείσιμο των συνόρων και στον αποκλεισμό των θαλάσσιων και αεροπορικών λωρίδων”, τονίζουν άνθρωποι του Κim Jong Un.
Η δικτατορία του Πιονγιάνγκ βασίζεται στον απόλυτο έλεγχο και η χώρα στέλνει σαφές μήνυμα στον έξω κόσμο ότι τα πράγματα είναι καλά. Μάλιστα, η κατάσταση είναι τόσο ελεγχόμενη που εντός του Μαρτίου, την ώρα που όλο και περισσότερες χώρες βίωναν την “έκρηξη” της μολυσματικής ασθένειας, η Βόρεια Κορέα δοκίμαζε βαλλιστικούς πυραύλους.
Σε κάθε περίπτωση, η προσπάθεια πρόσβασης σε πληροφορίες αναφορικά με τα πιθανολογούμενα κρούσματα SARS-CoV-2 στη Βόρεια Κορέα δε διαφέρει πολύ από αυτήν της διερεύνησης άλλων σοβαρών ζητημάτων που κρύβει ως επτασφράγιστα μυστικά. Ωστόσο, οι ανεξήγητοι θάνατοι στις αρχές Μαρτίου όπως ανέφερε σε δημοσίευμά της η Daily NK, έκανε λόγο για τους θανάτους 180 Βόρειο Κορεατών στρατιωτών από κορονοϊό, ενώ παράλληλα υπήρχαν ισχυρισμοί στο ίδιο δημοσίευμα, πως στα στρατιωτικά νοσοκομεία είχαν γίνει οι σχετικές απολυμάνσεις στις πληγείσες περιοχές.
Λίγο αργότερα, στις 25 Μαρτίου, σε άλλο δημοσίευμα διαβάσαμε πως πως φυλακισμένοι έχασαν τη ζωή τους επίσης από αναπνευστική ασθένεια, χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίζεται αν επρόκειτο για κορονοϊό, ενώ άμεσα έγιναν απολυμάνσεις.
Σημειώνεται δε, πως το καθεστώς του Kim Jong Un, άρχισε να αντιδρά στην αόρατη απειλή περί τα τέλη Ιανουαρίου, πολύ πριν από την Ευρώπη. Η κρατική εφημερίδα Rodong Sinmum περιέγραψε τον αγώνα ενάντια στον ιό ως θέμα “εθνικής επιβίωσης”. Ωστόσο, στις 13 Μαρτίου, η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας δήλωσε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ότι η χώρα δεν είχε κανένα κρούσμα, την ίδια στιγμή, στη γειτονική Κίνα είχαν μολυνθεί περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι, ενώ στη Νότια Κορέα, το άλλο μισό της διαιρεμένης κορεατικής χερσονήσου, υπήρχαν μόλις κάτω από 8.000.
Η δημόσια ζωή της Βόρειας Κορέας έχει σταματήσει σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχει απαγόρευση εισόδου και εξόδου, η αεροπορική και σιδηροδρομική κυκλοφορία αναστέλλεται, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια είναι κλειστά, ενώ όλοι οι αλλοδαποί στη χώρα τέθηκαν σε καραντίνα διάρκειας 30 ημερών.
Αξίζει ωστόσο να αναφερθεί πως το Εθνικό Σύστημα της χώρας, βρίσκεται σε απόλυτη αδυναμία ανταπόκρισης στην πανδημία χωρίς να λάβει βοήθεια από άλλες χώρες, την ίδια ώρα που άλλα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για έναν πληθυσμό ιδιαίτερα ευαίσθητο σε μολυσματικές ασθένειες πόσο μάλλον δε σε αυτήν του νέου κορονοϊού και αυτό εξ αιτίας του χρόνιου υποσιτισμού. Επιπρόσθετα, επισημαίνουν, πως τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Βόρειας Κορέας, δεν διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό για να αντιμετωπίσουν την πανδημία, ενώ δε θα ήταν υπερβολή να παραλληλιστεί η καθημερινότητα των Βόρειο – Κορεατών με αυτή των κατοίκων της Αφρικής αφού ακόμα και τα αυτονόητα όπως το ζεστό νερό και το σαπούνι αποτελούν είδη πολυτελείας.