Η αγορά των S-400 δεν μπορεί να ακυρωθεί από την Τουρκία και οι λύσεις πλέον είναι συγκεκριμένες

«Η τρέχουσα συμφωνία είναι κλεισμένη συμφωνία, δεν μπορώ να την ακυρώσω. Όμως χρειάζομαι περισσότερους (όπλα) και προτιμώ να αγοράζω από τους συμμάχους μου», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο.

Λίγες ημέρες πριν (15/11) την επίσκεψη του Τσαβούσογλου στις ΗΠΑ, μια υψηλόβαθμη πηγή στην Ουάσιγκτον, με δήλωση του στο πρακτορείο Anadolu ανέφερε ότι «Στις περιοχές στις οποίες θα πραγματοποιούν πτήσεις τα αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35, η παρουσία των συστημάτων S-400 συνιστά απειλή. Οι συνομιλίες μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας στο ζήτημα αυτό συνεχίζονται» δήλωσε η πηγή, η οποία επεσήμανε παράλληλα της ύπαρξη «θετικών τάσεων»

Αυτή η δήλωση έδινε μια άλλη τροπή στο σήριαλ και ίσως μια λύση. Η περιοχή ,υποθετικά, όπου δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιούν αποστολές τα F-35 είναι η ανατολική Τουρκία. Οι αποστολές της Τουρκικής Πολεμικής αεροπορίας στην περιοχή αυτή, και εναντίον των Κούρδων μπορούν να συνεχίζονται από τα F-16.

Στην περιοχή αυτή όμως, υπάρχει και το Νατοϊκό Ραντάρ (Νατοϊκό Σύστημα Επιγείων Ραντάρ Αεράμυνας NADGE) και μια τοποθέτηση των S-400 εκεί όπου δεν θα πετούν F-35 και θα απεγκλωβίσει τους Τούρκους, θα δημιουργήσει άλλα προβλήματα

Η αποθήκευση η μόνη λύση

Στο Ιράν, οι S-300 εγκαταστάθηκαν με δεκαετία μετά την αγορά τους, κάτω από τις ασφυκτικές πιέσεις των Αμερικανών και κυρίως Ισραηλινών προς τους Ρώσους.

Στην περίπτωση της Τουρκίας, το οπλικό σύστημα δεν δέχεται τις πιέσεις στην χώρα που κατασκευάζεται μόνο, αλλά και στην χώρα που θα εγκατασταθεί. Οι Αμερικάνοι δεν θα αφήσουν σε καμιά περίπτωση ένα σύστημα των Ρώσων σε μια περιοχή που έχουν ζωτικά συμφέροντα.

Το S-400 αν και δεν έχει δοκιμαστεί μέχρι σήμερα, και δεν έχει έρθει αντιμέτωπο με αεροσκάφη του ΝΑΤΟ, πολλοί θεωρούν ότι είναι το πιο προηγμένο σύστημα. Όμως πολλοί ειδικοί θεωρούν ότι το S-400 δεν είναι τίποτε ΄άλλο από ένα εξελιγμένο S-300 με σημαντικές διαφοροποιήσεις στο ραντάρ.

Το έργο με τους S-300 της Κύπρου, είναι πολύ πιθανόν να επαναληφθεί

ViaDiplomacy Newsroom