Η Άγκυρα «καταδικάζει» επίθεση των Χούθι εναντίον πλοίου εταιρείας της Τουρκίας στην Ερυθρά Θάλασσα

Η κυβέρνηση της Τουρκίας «καταδίκασε» χθες Τετάρτη την πυραυλική επίθεση εναντίον τουρκικού φορτηγού πλοίου στην Ερυθρά Θάλασσα που εξαπολύθηκε από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης.

«Καταδικάζουμε τις πυραυλικές επιθέσεις των Χούθι εναντίον του πλοίου μεταφοράς ξηρού φορτίου Anadolu S, υπό σημαία Παναμά, ιδιοκτησίας τουρκικής εταιρείας, το οποίο έπλεε ανοικτά των ακτών της Υεμένης», τόνισε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στο δελτίο Τύπου που έδωσε χθες στη δημοσιότητα.

Η τουρκική διπλωματία δεν διευκρίνισε αν το σκάφος έχει υποστεί ζημιές, περιορίστηκε να σημειώσει ότι «αναλήφθηκαν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες για να αποτραπεί η επανάληψη παρόμοιου συμβάντος», χωρίς να ξεκαθαρίσει σε τι είδους «πρωτοβουλίες» αναφέρεται.

Σύμφωνα με τον Γιαχία Σάρια, στρατιωτικό εκπρόσωπο των Χούθι, που ανέλαβαν την ευθύνη για την ενέργεια προχθές Τρίτη, το σκάφος χτυπήθηκε κατά τρόπο «ακριβή και άμεσο» αφού το πλήρωμα δεν απάντησε «στις προειδοποιήσεις των ναυτικών δυνάμεων» του υεμενίτικου σιιτικού κινήματος που χαρακτηρίζεται προσκείμενο στο Ιράν.

Το κοινό κέντρο ναυτιλιακών πληροφοριών (JMIC), το οποίο διευθύνει πολυεθνική ναυτική συμμαχία με τη συμμετοχή των ΗΠΑ και ευρωπαϊκών χωρών με βάση το Μπαχρέιν, ανέφερε πως διενεργεί έρευνα για το συμβάν και ότι υπήρχε σχέση του φορτίου που έγινε στόχος «με το Ισραήλ».

Από τον Νοέμβριο του 2023, οι Χούθι εξαπολύουν επιθέσεις στα ανοικτά της Υεμένης εναντίον πλοίων που θεωρούν ότι συνδέονται με το Ισραήλ, λέγοντας πως δρουν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, όπου συνεχίζεται ο πόλεμος ανάμεσα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

Οι επιθέσεις τους έχουν προκαλέσει έκτοτε τεράστιο πρόβλημα για τη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, θαλάσσια περιοχή καίριας σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο, εξωθώντας τις ΗΠΑ να συγκροτήσουν πολυεθνικό ναυτικό συνασπισμό και κατόπιν, από τον Ιανουάριο, να αρχίσουν να πλήττουν θέσεις ή οπλικά συστήματα των Χούθι στην Υεμένη, σε επιχειρήσεις που ενίοτε διεξάγονται από κοινού με τη Βρετανία.

ViaDiplomacy Newsroom