Η Άγκυρα ασκεί πολιτική αποκλειστικά πάνω στις αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ελλάδας

Στις 18 Φεβρουαρίου 2021 η Αίγυπτος, μέσω των κρατικών εταιριών πετρελαίου EGPC (Egyptian General Petroleum Corporation) και φυσικού αερίου EGAS (Εgyptian Natural Gas Holding Company) ανακοίνωσε την προκήρυξη νέου διεθνούς γύρου παραχωρήσεων για έρευνα υδρογονανθράκων σε 24 θαλάσσια «οικόπεδα» που θεωρεί ότι βρίσκονται στην επικράτεια και στην ΑΟΖ της.

Από το βράδυ της 26 Φεβρουαρίου και την επόμενη ημέρα, το σύνολο των ΜΜΕ ενημέρωσης στην Ελλάδα, σχολιαστές που μονίμως βρίσκονται σε μια αρνητική στάση όσο αφορά τα εθνικά θέματα, και φυσικά οι χρήστες στα Social, μίλησαν για «άδειασμα» της Αιγύπτου προς την Ελλάδα, ματαίωση του East Med, και προσέγγιση με την Άγκυρα.

Φυσικά ουδείς ανίχνευσε την στάση του Καΐρου όσο αφορά τα οικόπεδα τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με την επήρεια του συμπλέγματος της Μεγίστης και ειδικά της Στρογγύλης, την εσωτερική κατάσταση στην Αίγυπτο και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Σίσι με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, και τέλος , την σχέση του Καΐρου με τον Αραβικό Σύνδεσμο.

Δύο ημέρες μετά την αναστάτωση που δημιουργήθηκε στο εσωτερικό της Ελλάδας, ο Τούρκος Πρόεδρος Εξωτερικών (μέχρι τότε δεν υπήρχε καμιά αντίδραση από την Τουρκία) σημείωνε «αυτή τη στιγμή οι σχέσεις μας (με την Αίγυπτο) δεν είναι και οι ιδανικές. Δεν είναι μυστικό άλλωστε. Γίνονται προσπάθειες για να τις διορθώσουμε, αφενός σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών, αφετέρου έχουν ενεργοποιηθεί κανάλια μεταξύ των δύο Υπουργείων Εξωτερικών. Σύντομα θα τις βελτιώσουμε τις σχέσεις μας. Σύμφωνα με το επίπεδο των σχέσεών μας πάλι στις θαλάσσιες ζώνες μπορούμε να πραγματοποιήσουμε διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο. Και όταν συμφωνήσουμε, θα υπογράψουμε. Απευθύναμε το αίτημα μας στην Αίγυπτο και ελπίζω να καλύψουμε την απόσταση μεταξύ μας»

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.