Η Άγκυρα αντιμετωπίζει διπλωματική ήττα καθώς τα κράτη της Κεντρικής Ασίας ορίζουν πρεσβευτές στην Κύπρο – Ρήγμα στον Τουρκικό Κόσμο

Το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Τουρκμενιστάν διόρισαν πρεσβευτές στην Κυπριακή Δημοκρατία, σηματοδοτώντας μια αλλαγή στην περιφερειακή ευθυγράμμιση που αμφισβητεί την κυπριακή πολιτική της Άγκυρας.

Η κίνηση έρχεται αφότου τα τρία μέλη του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (TDT) δεσμεύτηκαν κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής με την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 4 Απριλίου στη Σαμαρκάνδη να υποστηρίξουν τα ψηφίσματα 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία καταδικάζουν τη διακήρυξη της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» (KKTC) το 1983.

Το Καζακστάν ήταν το πρώτο που ανακοίνωσε την απόφασή του τον Ιανουάριο, συμφωνώντας με την Κύπρο να ανταλλάξει πρεσβευτές και να ανοίξει πρεσβείες.

Το Ουζμπεκιστάν διαπίστευσε τον πρεσβευτή του στην Ιταλία στην Κύπρο τον Δεκέμβριο του 2024, σηματοδοτώντας τον πρώτο τέτοιο διπλωματικό διορισμό στο νησί από τη σύναψη δεσμών το 1997.

Ακολούθησε το Τουρκμενιστάν στις 31 Μαρτίου, διαπιστεύοντας επίσης τον απεσταλμένο του στην Ιταλία στην Κύπρο.

Οι διπλωματικές κινήσεις οριστικοποιήθηκαν λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Κεντρικής Ασίας στις 3-4 Απριλίου που φιλοξένησε ο Πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν Shavkat Mirziyoyev στη Σαμαρκάνδη.

Στη σύνοδο κορυφής, στην οποία συμμετείχαν η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα, δόθηκε έμφαση στους ενισχυμένους θεσμικούς, οικονομικούς και εμπορικούς δεσμούς.

Οι ηγέτες του Καζακστάν, της Κιργιζίας, του Τατζικιστάν και του Τουρκμενιστάν παρευρέθηκαν στη σύνοδο κορυφής, την οποία η ΕΕ θεωρεί ως ακρογωνιαίο λίθο της στρατηγικής της για εμβάθυνση των δεσμών με την Κεντρική Ασία εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και της αυξανόμενης επιρροής της Κίνας.

Η ΕΕ δεσμεύτηκε 12 δισεκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις για την περιοχή και ανακοίνωσε σχέδια για ενισχυμένες συμφωνίες εταιρικής σχέσης με το Ουζμπεκιστάν και το Τατζικιστάν.

Η κοινή δήλωση που κυκλοφόρησε κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής υπογράμμισε τον σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας και επανέλαβε την υποστήριξη των ψηφισμάτων του ΟΗΕ που αντιτίθενται στην αναγνώριση του ψευδοκράτους

Η Τουρκία, η οποία προωθεί τη λύση δύο κρατών στο νησί, δεν έχει απαντήσει επίσημα.

Η Άγκυρα αποχώρησε από τις υποστηριζόμενες από τον ΟΗΕ συνομιλίες επανένωσης μετά την κατάρρευση της συνόδου κορυφής Κραν-Μοντάνα το 2017 και έκτοτε πίεσε για διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους

ViaDiplomacy Newsroom