Η «Αυτοσυντήρηση» απομακρύνει την Ελλάδα από τις ΗΠΑ του Τραμπ
Η πολιτική του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια αμηχανία και καχυποψία στους συμμάχους των ΗΠΑ. Η στάση του στο Κουρδικό δεν ήταν τίποτε άλλο από το κερασάκι στην τούρτα.
Αυτή η πολιτική η οποία δημιουργεί ήδη μεγάλα προβλήματα και στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών, κάνει τους συμμάχους να κάνουν δεύτερες σκέψεις. Η Ελλάδα είναι μια σύμμαχος και φίλη χώρα των ΗΠΑ, η οποία όμως δεν μπορεί σε αυτό το νέο περιβάλλον που δημιουργεί η πολιτική του Τραμπ, να μην φροντίσει για την επόμενη ημέρα όπου θα αναγκαστεί να ζητήσει την παρέμβαση μια μεγάλης, αξιόπιστης δύναμης.
Πριν ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης γίνει πρωθυπουργός της χώρας, του ασκούταν πιέσεις από στελέχη του κόμματος να τραβήξει μερικώς το “χέρι” από την Αμερικανική πολιτική και να συμπλεύσει με αυτή της Γερμανίας, θεωρώντας ότι το Βερολίνο θα ήταν πιο αξιόπιστο στην αντιμετώπιση της Ελληνοτουρκικής κρίσης.
Η Ελλάδα πιο σημαντική από την Τουρκία για το Πεκίνο
Αν οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η Τουρκία είναι ένας αναγκαίος “κακός” σύμμαχος και έτσι αναγκάζονται να της κάνουν όλα τα χατήρια, η Ελλάδα για την Κίνα είναι πιο σημαντική από ότι η Τουρκία. Αυτό ο Έλληνας Πρωθυπουργός το γνωρίζει πολύ καλά και για τον λόγο αυτό, γνωρίζοντας ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν για την επερχόμενη κρίση με την Τουρκία, στέλνει σαφές μήνυμα προς την Ουάσιγκτον πως στην κρίση αυτή έχει εναλλακτική τηλεφωνική γραμμή
Στις δηλώσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν σαφής και δεν άφησε περιθώρια για παρερμηνείες, η Ελλάδα θα τηρήσει τις συμφωνίες με τις ΗΠΑ του Τραμπ, αλλά από εδώ και πέρα θα υπάρχει σοβαρός ανταγωνιστής στον Ελλαδικό χώρο, και ειδικά στην Θάλασσα.
«Οι σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών είναι θερμότερες από ποτέ και η εμπιστοσύνη μας δεδομένη» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μια φράση που χρησιμοποιήθηκε από όλους για την Ελληνοαμερικανική προσέγγιση
Επίσης ιδιαίτερα συμβολική ήταν και η Συμφωνία που αφορά την προστασία έξι Ελληνικών προϊόντων στην Κίνα.την στιγμή που τα Ελληνικά προϊόντα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω των δασμών που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Σι Τζινπίνγκ – Μητσοτάκης: Κοινός στόχος ο Πειραιάς να γίνει το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης
O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε γνωστό πως θα επισκεφθεί με τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ τις εγκαταστάσεις της Cosco, ώστε από κοντά να δουν τη λειτουργία της σημαντικής – όπως τη χαρακτήρισε – επένδυσης και να εξετάσουν την περαιτέρω ανάπτυξη της.
«Ο στόχος μας είναι κοινός. Ο Πειραιάς να μην γίνει απλά το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου, αλλά ίσως και της Ευρώπης» είπε για να προσθέσει στη συνέχει ότι ενεργοποιώντας τη δυναμική των συνδυασμένων μεταφορών η Ελλάδα γίνεται βασική πύλη, το σημείο εκκίνησης του σινο- ευρωπαϊκού δρόμου.
Κίνα και Ελλάδα είναι εταίροι εκ φύσεως για τη δημιουργία μίας ζώνης, ενός δρόμου, είπε ο Πρόεδρος της Κίνας. «Πρέπει αυτή η πρωτοβουλία να ενισχυθεί» είπε και πρόσεθεσε: «Προσβλέπουμε στην υλοποίηση των συνεργασιών σε πολλούς τομείς και θέλουμε να ενισχύσουμε τον διαμετακομιστικό ρόλο του Πειραιά και να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την μεταφορική ικανότητα της γραμμής ταχείας επικοινωνίας ξηράς-θάλασσας μεταξύ Κίνας-Ευρώπης».
«Θέλουμε να συνεχιστεί το εμπόριο, να διευρυνθούν το διμερές εμπόριο και οι αμοιβαίες επενδύσεις, όπως επίσης να υπάρξουν επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, των μεταφορών και τον τραπεζικό τομέα», εξακολούθησε.
«Θέλουμε να δείξουμε τη θετική συνέργεια της συνεργασίας μας για τη θετική ανάπτυξη. Επίσης, αποφασίσαμε να υπάρξει στενότερη συνεργασία στις διεθνείς υποθέσεις για την πολυμέρεια και την ειρήνη» είπε για να καταλήξει: «Ο Κομφούκιος είπε ότι η αρετή δεν είναι ποτέ μόνη της, πάντοτε έχει γείτονες. Και ο Αριστοτέλης είπε ότι ο πραγματικός φίλος είναι αυτός που είναι μία ψυχή σε δύο σώματα. Αυτά ενώνουν τις δύο μεγάλες χώρες μας. Η ισότητα, ο αμοιβαίος σεβασμός , η φιλική συνεργασία, το ανοιχτό μυαλό, η ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και η αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε στο μέλλον».
«Η Ελλάδα είναι χώρα πανάρχαιου πολιτισμού, το λίκνο του κλασικού δυτικού πολιτισμού. Η Ελλάδα είναι μία όμορφη, σύγχρονη χώρα. Γενεές έξυπνων και πρωτοπόρων Ελλήνων έχουν βρει δρόμους προς την ανάπτυξη. Η χώρα σας έγινε κυρίαρχη ναυτιλιακή δύναμη στον κόσμο», είπε ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα χρόνια της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων: «Οι Έλληνες έδειξαν μεγάλη αντοχή, δούλεψαν σκληρά. Ως φίλος της χώρας σας είμαι ευτυχής που τα διαπιστώνω όλα αυτά» ενώ είπε ότι ότι Κίνα και Ελλάδα είναι σε φάση μεταρρύθμισης και ανάπτυξης και επιθυμούν να είναι χώρες ευημερούσες και ισχυρές, με λαούς που θα έχουν στενές και φιλικές ανταλλαγές που θα αποφέρουν αμοιβαία οφέλη.
Ο «πόλεμος Κίνας – ΗΠΑ» για τα δίκτυα 5G μεταφέρεται στην Ελλάδα
Σε ελληνικό έδαφος μοιάζει να μεταφέρεται η «επόμενη πράξη» του σινοαμερικανικού πολέμου που αφορά (και) τα «χρυσοφόρα» δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και μεταφοράς δεδομένων πέμπτης γενιάς (5G). Tα υπερσύγχρονα δίκτυα είναι ένα από τα μείζονος σημασίας ζητήματα που αναμένεται να θέσει η κινεζική πλευρά κατά την επίσκεψη του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στην Αθήνα.
Οι διαδικτυακές υποδομές 5G αναμένεται να φέρουν νέες επενδύσεις, να ενισχύσουν την ανάπτυξη και να φέρουν πρόσθετο πλούτο τα επόμενα χρόνια. «Πρωταθλητές» αυτών των δικτύων είναι οι Κινέζοι, και συγκεκριμένα ο κινεζικός κολοσσός τηλεπικοινωνιακού (και όχι μόνο) εξοπλισμού Huawei που το 2019 ξεπέρασε σε πωλήσεις κινητών τηλεφώνων την αμερικανική Apple και απειλεί με αξιώσεις για την πρωτιά τη νοτιοκορεατική Samsung, παρότι τέθηκε σε «μαύρη λίστα» από τις ΗΠΑ.
Είναι ενδεικτικό ότι νέα έκθεση της GSMA (Global System for Mobile Communications) εκτιμά ότι οι επιχειρήσεις κινητής τηλεφωνίας, παγκοσμίως, επενδύουν σήμερα περίπου 160 δισ. δολάρια (146 δισεκ. ευρώ) ετησίως για την επέκταση και την αναβάθμιση των δικτύων τους, ενώ εκτιμάται ότι η τεχνολογία 5G μπορεί να εισφέρει στο παγκόσμιο ΑΕΠ πρόσθετη αξία 2,2 τρισ. δολαρίων (2 δισεκ. ευρώ) τα επόμενα 15 χρόνια.
Οι επιχειρήσεις κινητής τηλεφωνίας, παγκοσμίως, επενδύουν σήμερα περίπου 160 δισ. δολάρια (146 δισεκ. ευρώ) ετησίως για την επέκταση και την αναβάθμιση των δικτύων τους
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, έως το 2025, το 15% των παγκόσμιων συνδέσεων κινητής θα εξυπηρετείται από δίκτυα 5G, ενώ σε απόλυτα μεγέθη ο αριθμός των συνδέσεων θα έχει φθάσει το 1,4 δισ. Έως τότε, το 5G θα καλύπτει περίπου το 30% των συνδέσεων σε αγορές, όπως η Κίνα και η Ευρώπη και το ήμισυ περίπου του συνόλου στις ΗΠΑ.
Στο πλαίσιο του σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου, οι προσπάθειες επέκτασης της Huawei γνωρίζουν εμπόδια σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Βρετανία και η Γερμανία. Ωστόσο, οι ΗΠΑ, και ο πρόεδρος Τραμπ προσωπικά, επικαλούνται πρωτίστως ζητήματα εθνικής ασφάλειας προκειμένου οι Ευρωπαίοι να αποφύγουν να επιλέξουν κινεζικές λύσεις στα νέα δίκτυα τηλεπικοινωνιών. Μπορεί η ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών να είναι μικρή, εντούτοις, μια κινεζική «νίκη» σε ελληνικό έδαφος στον τομέα του 5G θα αποτελέσει νίκη γοήτρου, και μπορεί να εκπέμψει ανάλογα μηνύματα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ η διασυνδεσιμότητα μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Επομένως το θέμα είναι διπλωματικό και όχι οικονομικό.
Ενδεικτικό ήταν το μήνυμα του κ. Σι προς πάσα κατεύθυνση στο Μέγαρο Μαξίμου στη σκιά της σύγκρουσης με τις ΗΠΑ. «Η Κίνα είναι αφοσιωμένη στο οικονομικό της άνοιγμα που προσφέρει ευκαιρίες σε όλες τις χώρες και ενισχύει τη διεθνή οικονομία».
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο προέτρεψε την ελληνική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα το ρίσκο της εμπλοκής της Κίνας στην ανάπτυξη του ευαίσθητου θέματος των 5G δικτύων
Στο πλαίσιο αυτό, στις 11 Οκτωβρίου ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ εξέφρασε το έντονο ενδιαφέρον της αμερικανικής κυβέρνησης για το ευαίσθητο, όπως το χαρακτήρισε, ζήτημα της ανάπτυξης των δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς στη χώρα μας σε συνέδριο για την κυβερνοασφάλεια. Ο αμερικανός πρέσβης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην απόφαση που ελήφθη τον περασμένο Μάιο σχετικά με την ανάγκη τα δίκτυα 5ης γενιάς «να διέπονται από τις αρχές ελεύθερου και δίκαιου ανταγωνισμού και διαφάνειας, όπως συμφωνήθηκε μεταξύ 30 χωρών, της Ελλάδας και των ΗΠΑ». Ιδιαίτερη σημασία όμως έδωσε ο κ. Πάιατ στον εξοπλισμό που ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί κατά την ανάπτυξη του δικτύου επόμενης γενιάς.
Παρατήρησε μάλιστα με νόημα ότι «κατά την ομιλία του στην Αθήνα, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο προέτρεψε την ελληνική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα το ρίσκο της εμπλοκής της Κίνας στην ανάπτυξη του ευαίσθητου θέματος των 5G δικτύων στην Ελλάδα».
Σημειώνεται ότι την περασμένη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας έθεσε εν αμφιβόλω τη συμμετοχή της στην ανάπτυξη και την κατασκευή των δικτύων 5G στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
Ο κ. Μάας επισήμανε μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο, ότι η Huawei εξαρτάται από το κινεζικό κράτος, και συνεπώς είναι υποχρεωμένη να τηρεί την κινεζική νομοθεσία για ζητήματα εθνικής ασφαλείας, πράγμα που σημαίνει ότι διαβιβάζει πληροφορίες στις αρχές του Πεκίνου.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ)