Η αδικαιολόγητη απουσία του Προξενείου Κωνσταντινούπολης στην απέλαση του Προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας
Στην απέλαση του προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Γεώργιου Βαρυθυμιάδη, προχώρησαν την Παρασκευή οι τουρκικές αρχές οι οποίες νωρίτερα του είχαν αρνηθεί την είσοδο στηη χώρα και τον κρατούσαν προσωρινά στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης. Ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης, επρόκειτο να παραστεί ως εκπρόσωπος του Ποντιακού Ελληνισμού, στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά Τραπεζούντας.
Μάλιστα, ο κ. Βαρυθυμιάδης μιλώντας στον status fm 107,7, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «μου δήλωσαν ότι είμαι ανεπιθύμητος και επικίνδυνος για τη χώρα τους». ως εκπρόσωπος του Ποντιακού Ελληνισμού, στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά Τραπεζούντας
Άμεση ήταν η απάντηση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών το οποίο προχώρησε σε διάβημα με την Άγκυρα να απαντά με προκλητικό τρόπο σε ανακοίνωση αναφέροντας «το βρίσκουμε περίεργο και απορρίπτουμε την ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τη μη είσοδο ενός έλληνα πολίτη στη χώρα μας, που κατέχει ένα συνηθισμένο διαβατήριο, ο οποίος μάλιστα δεν είχε επίσημο τίτλο. Υπενθυμίζουμε στην Ελλάδα ότι είναι κυρίαρχο δικαίωμα κάθε κράτους να καθορίζει τις προϋποθέσεις εισόδου στη χώρα. Στον έλληνα πολίτη, ο οποίος δεν πληρούσε τις απαραίτητες προϋποθέσεις εισόδου, απορρίφθηκε η είσοδος στη χώρα μας και στάλθηκε πίσω στη χώρα του μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO). Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, του δόθηκε η δυνατότητα να έρθει σε επαφή με το Προξενείο του.»
Κανένας από τους τρεις διπλωμάτες του Προξενείου στην Κωνσταντινούπολη δεν βρέθηκε στο αερόδρομιο
Ερωτηματικά προκαλεί η αντίδραση του Προξενείου στην Κωνσταντινούπολη το οποίο ήρθε (μόνο) σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον προέδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας και απλά του ανακοίνωσε πως οι Τούρκοι θα προχωρήσουν το απόγευμα της Παρασκευής στην απέλαση του.
Θα περίμενε κανείς πως το Ελληνικό Προξενείο το οποίο στελεχώνεται από τρεις διπλωμάτες και διοικητικό προσωπικό, θα απαντούσε στην πρόκληση των Τούρκων με φυσική παρουσία στο αεροδρομιο. Αντίθετα όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η μόνη αντίδραση ήταν η τηλεφωνική επικοινωνία.
Η απουσία του Προξενείου δεν είναι μόνο αδικαιολόγητη, αλλά θα πρέπει να προβληματίσει και το Υπουργείο Εξωτερικών. Πως είναι δυνατόν ένα Προξενείο το οποίο έχει μεγάλο αριθμό διπλωματών και στελεχών να μην έχει αντανακλαστικά σε τέτοιες κρίσεις.
Όπως έχει αποδειχθεί έχει αντακλαστικά στην διαχείριση επισκεπτών στον Πατριάρχη και υπποστήριξη στους μόλις 2000 Έλληνες της πόλης, αλλά πάσχει σημαντικά στην υποστήριξη διπλωματικών κρίσεων