Οι 7 κύκλοι της Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας
Το νέο βιβλίο του καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Yale Στάθη Ν. Καλύβα, με τίτλο Καταστροφές και Θρίαμβοι: Οι 7 κύκλοι της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας βρίσκεται ήδη από τις 24 Ιουνίου στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.
Η ελληνική έκδοση, εμπλουτισμένη με πιο πρόσφατα στοιχεία και ειδικό πρόλογο του συγγραφέα, κυκλοφορεί ένα μήνα μετά την έκδοση του βιβλίου στην Αμερική. Ο συγγραφέας επεκτείνει την ερμηνευτική του ματιά σε ολόκληρη την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας και μας οδηγεί σε μία βαθύτερη κατανόηση της κρίσης που εκδηλώθηκε μεν το 2009, αλλά έχει τις ρίζες της πολλά χρόνια πίσω.
Στα επτά κεφάλαια του βιβλίου ο συγγραφέας ουσιαστικά «ξαναδιαβάζει» την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας και επιχειρεί μια ρηξικέλευθη αποτίμηση της πορείας της. Η σημερινή κρίση εντάσσεται στην συνολικότερη ερμηνεία της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Ο Στάθης Καλύβας διακρίνει μια σειρά από επτά κύκλους άνθησης, κατάρρευσης και διάσωσης. Η σημερινή κρίση αποτελεί τον πιο πρόσφατο από αυτούς τους κύκλους. Το μόνο που μένει να δούμε είναι αν η εξωτερική παρέμβαση θα σώσει για άλλη μια φορά τη χώρα.
Ένα βιβλίο που θα συζητηθεί έντονα καθώς αναλύει την ιστορική πορεία του ελληνικού κράτους και μέσα από αυτήν αναδεικνύει τις αιτίες της σημερινής παρακμής.
«Είναι γεγονός ότι η ελληνική ιστορία χαρακτηρίζεται από μια μεγάλη αντίφαση. Από τη μια είναι γεμάτη από μεγάλες καταστροφές επικών διαστάσεων ̶και η κρίση που ξέσπασε το 2009 δεν είναι παρά η πιο πρόσφατη από αυτές. Από την άλλη όμως, είναι εξίσου αλήθεια πως η Ελλάδα κατάφερε να εισέλθει στην πιο κλειστή λέσχη του κόσμου, εκεί που ανήκουν οι πιο ελεύθερες, πλούσιες και ανεπτυγμένες χώρες τη υφηλίου. Παρά την τεράστια οικονομική κρίση που βιώνει την τελευταία πενταετία, παραμένει με απόσταση η πιο πλούσια χώρα στην ευρύτερη γεωγραφική της περιοχή (…) Προσπαθώντας να λύσω τον γρίφο της σχέσης των μεγάλων καταστροφών με τα εξίσου μεγάλα επιτεύγματα της χώρας, εντόπισα μια σειρά εφτά ιστορικών κύκλων που χαρακτηρίζονται από παράλληλα άλματα και πτώσεις. Οι κύκλοι αυτοί ξεκινούν με υπερφιλόδοξα εγχειρήματα και καταλήγουν σε καταστροφικές αποτυχίες. Διαπίστωσα όμως πως, τουλάχιστον στους έξι προηγούμενους κύκλους, οι αποτυχίες αυτές δεν κατάφεραν να εξαλείψουν τα κεκτημένα των αλμάτων κι αυτό γιατί, λόγω της διεθνούς τους εμβέλειας, προκάλεσαν εξωτερικές παρεμβάσεις που τελικά διέσωσαν τη χώρα από τα χειρότερα, εξασφαλίζοντας τις προϋποθέσεις για το επόμενο μεγάλο άλμα. Κατά παράδοξο τρόπο, κάθε κύκλος δημιουργίας και καταστροφής έφερνε την Ελλάδα όλο και πιο κοντά στον μεγάλο της στόχο, που δεν ήταν άλλος από τη μεταλλαγή της σε μια σύγχρονη, ευημερούσα δημοκρατία», σημειώνει ο Στάθης Καλύβας στην εισαγωγή της μελέτης του.
Ο Στάθης Ν. Καλύβας γεννήθηκε το 1964 στην Κέρκυρα. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου στις ΗΠΑ. Είναι καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Yale (ΗΠΑ) όπου κατέχει την έδρα Arnold Wolfers και μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών από το 2008. Το ερευνητικό του έργο έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, όπως το βραβείο Woodrow Wilson της Αμερικανικής Εταιρίας Πολιτικής Επιστήμης και το βραβείο της Ευρωπαϊκής Κοινωνιολογικής Ακαδημίας.