HRW: Ο Μπάιντεν να αποκαταστήσει την αξιοπιστία των ΗΠΑ στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα πρέπει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας του στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, έπειτα από μια “τετραετία κατάχρησης των δημοκρατικών αρχών”, δήλωσε σήμερα στο Ρόιτερς ο επικεφαλής της οργάνωσης που εδρεύει στη Νέα Υόρκη Human Rights Watch.

Μιλώντας στο Reuters πριν από τη δημοσιοποίηση της ετήσιας έκθεσης της οργάνωσης, ο Κένεθ Ροθ δήλωσε ότι ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ περιφρόνησε τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα του και  με ασυνεπή τρόπο άσκησε κριτική για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εις βάρος άλλων χωρών.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος θα αναλάβει την προεδρία στις 20 Ιανουαρίου, θα πρέπει να κάνει το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ακρογωνιαίο λίθο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, δήλωσε ο Ροθ, ο εκτελεστικός διευθυντής της μκο.

“Ο Τραμπ υπήρξε η απόλυτη καταστροφή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, περιφρόνησε τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα του υποκινώντας την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο, ως ένα τελευταίο παράδειγμα της φυσικής κλιμάκωσης τεσσάρων ετών κατάχρησης των δημοκρατικών αρχών”, δήλωσε ο Ροθ στην τηλεόραση του Reuters στη Γενεύη.

Με οκτώ ημέρες να απομένουν μέχρι την λήξη της θητείας του, ο Τραμπ αρνούμενος οποιαδήποτε ευθύνη για την επίθεση των οπαδών του εναντίον του Καπιτωλίου, αντιμετωπίζει σήμερα μια δεύτερη ιστορική διαδικασία για την παραπομπή του. 

Μία εβδομάδα μετά τις βιαιότητες, που στοίχισαν τη ζωή σε πέντε ανθρώπους στην Ουάσινγκτον, μια ψηφοφορία έχει προγραμματισθεί γύρω στις 15:00 (τοπική ώρα, 22:00 ώρα Ελλάδας) στη Βουλή των Αντιπροσώπων για το κατηγορητήριο σε βάρος του. 

Το κατηγορητήριο αυτό, το οποίο υποστηρίζεται από μεγάλο αριθμό Δημοκρατικών, οι οποίοι ελέγχουν την κάτω βουλή, και έχει αξιοσημείωτη υποστήριξη από λίγους Ρεπουμπλικάνους, αναμένεται να υιοθετηθεί εύκολα και έτσι ο Τραμπ αναμένεται να γίνει σήμερα ο πρώτος πρόεδρος στην Ιστορία που θα έχει παραπεμφθεί δύο φορές από το Κογκρέσο στο πλαίσιο διαδικασίας για την καθαίρεσή του. 
Ο απερχόμενος πρόεδρος αρνείται κάθε ευθύνη και για προηγούμενες κατηγορίες για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Ο Ροθ κατηγορεί τον Τραμπ ότι “συντάχθηκε με κάθε φιλικό αυταρχικό ηγέτη υπό τον ήλιο”, ενώ άσκησε κριτική για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στους “θεωρούμενους εχθρούς του”–την Βενεζουέλα, την Κούβα, το Ιράν και “ενίοτε την Κίνα”.

“Αλλά αυτού του είδους η απολύτως ασυνεπής προσέγγιση δεν είχε καμία αξιοπιστία. Δεν υπήρχε καμία δύναμη στην κριτική του όταν ο κόσμος γνώριζε ότι (αυτή) εξυπηρετούσε μια ακόμη πολιτική ατζέντα, όχι μια ατζέντα βασιζόμενη σε αξίες”, είπε ο ίδιος.

Ο Μπάιντεν θα πρέπει να εκφράσει τα ανθρώπινα δικαιώματα ως μια “πρωταρχική αξία της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και στη συνέχεια να την τηρήσει, ακόμη κι όταν αυτό είναι δύσκολο”, πρότεινε ο Ροθ.

Ο Ροθ κάλεσε τον Μπάιντεν να ακυρώσει τις συμφωνίες πώλησης όπλων σε χώρες όπως η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ και να ασκήσει κριτική εις βάρος του ινδού πρωθυπουργού Μόντι για την πολιτική του απέναντι στους μουσουλμάνους, “παρότι η Ινδία πρόκειται να είναι ένας σημαντικός σύμμαχος απέναντι στην Κίνα”.

Εξάλλου, ο Ροθ κάλεσε τον εκλεγμένο πρόεδρο Μπάιντεν να επιστρέψει στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, ένα όργανο με έδρα τη Γενεύη απ΄όπου ο Τραμπ αποχώρησε τον Ιούνιο του 2018, “παρότι αυτό ασκεί κριτική εις βάρος του Ισραήλ”.

ViaDiplomacy Newsroom