Hillary Clinton wikileaks: “O Saif al-Islam Qaddafi επεδίωκε τον εκδημοκρατισμό της Λιβύης λίγο πριν από τον εμφύλιο”

Τις προσπάθειες εκδημοκρατισμού της Λιβύης από το γιο του πρώην ηγέτη της χώρας Saif al-Islam Qadaffi αποκαλύπτει η ηλεκτρονική αλληλογραφία της τότε Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Hillary Clinton με ημερομηνία 5 Απριλίου του 2011, δύο μόλις μήνες αφότου είχε ξεκινήσει ο εμφύλιος στη Λιβύη.

Σύμφωνα με το email που εστάλη στην τότε Υπουργό από ένα αποστολέα με το όνομα Sid αναφέρει ότι ο υιός του Muammar Qaddafi , Saif al-Islam είχε προτείνει την αλλαγή του πολιτεύματος στη Λιβύη και την δημιουργία μια Συνταγματικής Δημοκρατίας στην αραβική χώρα με αυτόν μεταβατικό ηγέτη μέχρι την διοργάνωση ελεύθερων δημοκρατικών εκλογών.

Η πρόταση αυτή φαίνεται να είχε την έγκριση του Muammar Qaddafi και είχε προχωρήσει στην εκπόνηση σχεδίου για αυτή την αλλαγή. Η πρώτη φορά που ο Saif al-Islam Qaddafi πρότεινε στον πατέρα του και ηγέτη της Λιβύης την αλλαγή του πολιτεύματος ήταν το 2004 όταν προσέλαβε ξένους αναλυτές για την σύνταξη μελέτης με αντικείμενο την οικονομική ανάπτυξη της Λιβύης.

Το σχέδιο κωδικοποιήθηκε ως “Libya Tomorrow” και από ένα οικονομικό πρόγραμμα έρευνας και κατάρτισης προτάσεων εξελίχθηκε σε ένα πολιτικό σχέδιο για την αλλαγή του καθεστώτος διακυβέρνησης της χώρας.

Όμως η προσπάθεια αυτή του Saif al-Islam Qaddafi προκάλεσε την αντίδραση του κατεστημένου της Λιβύης με αποτέλεσμα ο Muammar Qaddafi να έρθει σε αντιπαράθεση με τον γιό του για το ζήτημα αυτό και να του ζητήσει να εγκαταλείψει τη χώρα αρκετές φορές την περίοδο 2004-2010.

Αποκορύφωμα αυτής της ενδο-οικογενειακής σύγκρουσης ήταν το 2010 όταν ο Muammar Qaddafi έκλεισε τον εκδοτικό όμιλο που διαχειριζόταν ο γιός του και ζήτησε από τον  Saif al-Islam Qaddafi να φύγει από τη χώρα μέχρις ότου καταλαγιάσουν οι αντιδράσεις του κατεστημένου που στήριζε τον Muammar στην εξουσία.

Παρόλες τις πιέσεις ο  Saif al-Islam Qaddafi παρέμεινε στην Λιβύη και μερικούς μήνες πριν ξεκινήσουν οι ταραχές στη χώρα οι οποίες οδήγησαν στον εμφύλιο πόλεμο και την πτώση του Muammar Qaddafi η ομάδα του είχε ολοκληρώσει το σχέδιο για τον εκδημοκρατισμό της χώρας και την πρόταση για το Σύνταγμα της Λιβύης.

Μερικούς μήνες αργότερα ο εμφύλιος στη Λιβύη ήταν γεγονός και η χώρα έχασε την ευκαιρία να προχωρήσει με ειρηνικό τρόπο σε μια διαδικασία που θα έφερνε τη Συνταγματική Δημοκρατία και πιθανόν την σταθερότητα και ευημερία της Λιβύης.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.