H «Συμμαχία για τους Αλβανούς» καθοδηγεί της δηλώσεις Ζάεφ

Ο Ζόραν Ζάεφ ανέφερε ότι η αλβανική αντιπολίτευση («Συμμαχία για τους Αλβανούς», κίνημα BESA) έχει ζητήσει οι διατυπώσεις που χρησιμοποιούνται στο Προοίμιο του Συντάγματος να κατοχυρώνουν και να απεικονίζουν την ισότητα μεταξύ όλων των εθνοτικών κοινοτήτων της χώρας.

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ δήλωσε  ανοιχτός σε διατυπώσεις που συνεισφέρουν στην ενίσχυση της ταυτότητας, προειδοποίησε όμως πως «όλη αυτή η προσπάθεια ανάδειξης της ταυτότητας δεν πρέπει να μας οδηγεί στο άλλο άκρο», αναφερόμενος στην πρόταση του βουλευτή Πάντσο Μίνοφ, ο οποίος ζήτησε το πρώτο σημείο της τροπολογίας, «Η Πολιτεία προστατεύει, εγγυάται και καλλιεργεί την ιστορική και την πολιτιστική κληρονομιά του «μακεδονικού» λαού» να αναδιατυπωθεί ως εξής:

«Η Πολιτεία προστατεύει, εγγυάται και καλλιεργεί την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του «μακεδονικού» λαού», με το επιχείρημα της «πρόσθετης ενίσχυσης της ταυτότητας».

Κάτω από αυτό το κλίμα, συνεχίζεται στα Σκόπια η ανοιχτή συζήτηση στο πλαίσιο της διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης για την τροποποίηση του Συντάγματος της πΓΔΜ βάσει των προβλεπόμενων από τη Συμφωνία των Πρεσπών, που αποτελεί και τυπικά μέρος της διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος. Η κυβέρνηση της πΓΔΜ ανακοίνωσε πρόγραμμα, που περιλαμβάνει πέντε ανοιχτές συζητήσεις σε Σκόπια, Στιπ και Τέτοβο.

Κεντρικοί ομιλητές στην πρώτη συζήτηση ήταν ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφκαι οι πανεπιστημιακοί καθηγητές Λιούμπομιρ Φρτσκόσκι και Βλάντο Πόποφσκι.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, στην ομιλία του ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ αναφέρθηκε αρχικά στη Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας ότι με αυτήν η πΓΔΜ και η Ελλάδα «κατάφεραν κάτι που έμοιαζε σχεδόν αδύνατο».

Όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ σημείωσε ότι ο ίδιος, τα μέλη της κυβέρνησής του και μεγάλο μέρος της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας είναι θετικοί για αρκετές από αυτές τις προτάσεις και υπογράμμισε ότι γι’ αυτήν τη διαδικασία «ασφαλώς, συμβουλευόμαστε την Ελλάδα», όπως και η Ελλάδα συμβουλεύεται την πΓΔΜ όταν πρόκειται για δηλώσεις κ.λπ., διότι, όπως είπε, «αυτό είναι το πνεύμα της φιλίας που θέλουμε να χτίσουμε».

Ανέφερε, ακόμα, ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η ευρεία συμμετοχή πολιτικών δυνάμεων και κοινωνικών παραγόντων στην εν εξελίξει διαδικασία συνταγματικής τροποποίησης, προκειμένου να καθησυχαστούν οι όποιοι φόβοι των πολιτών σχετικά με αν το οι αλλαγές στο Σύνταγμα θα επηρεάσουν ζητήματα που είναι ευαίσθητα γι’ αυτούς, αλλά και για να εξηγηθεί η προοπτική που ανοίγεται για την πΓΔΜ σε ό,τι αφορά την προοπτική ένταξής της στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, την οικονομική ανάπτυξη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Επίσης, ο Ζάεφ υπενθύμισε ότι οι τέσσερις συνταγματικές τροπολογίες που θα καταθέσει η κυβέρνηση μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης θα πρέπει να εγκριθούν από το Κοινοβούλιο με πλειοψηφία δύο τρίτων.

ViaDiplomacy Newsroom