H «Ρωσική Αρκούδα χορεύει στους ρυθμούς των νταουλιών» – Πώς είδε το διαδίκτυο την αναθέρμανση των ελληνορωσικών σχέσεων

Των Νίκου Αρβανιτη/ Γιώργου Ξ. Πρωτόπαπα

Πως αντιλαμβάνεται το ελληνικό διαδίκτυο την αναθέρμανση των ελληνορωσικών σχέσεων; Tι απήχηση είχε η συνάντηση του Έλληνα ΥΠ.ΕΞ. Νίκου Κοτζιά με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη Μόσχα στις 11/1 ημέρα σύγκλησης του έκτακτου Eurogroup για την Ελλάδα; Γίνονται αντιληπτές οι αντιδράσεις της δυτικής κοινής γνώμης για την «ρωσική στροφή» της Ελλάδας;

Σε αυτά τα ερωτήματα προσπαθούμε να απαντήσουμε με την βοήθεια του Palo.Pro αναλύοντας τα διαδικτυακά δημοσιεύματα της περιόδου 1-11/2/2015.

Οι αναφορές στη Ρωσία από κυβερνητικά στελέχη (αλλά και η επίσκεψη Κοτζιά στη Μόσχα και η συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του (στις 11/2) Σεργκέι Λαβρόφ έδωσαν μεγαλύτερη ώθηση στα σενάρια για μια ελληνο-ρωσική συμμαχία που ενδέχεται να υπονομεύσει την πολιτική της ΕΕ.

Η αναθέρμανση των ελληνορωσικών σχέσεων που οφείλεται στη νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝ.ΕΛ από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων της έδειξε ότι είναι φίλα προσκείμενη προς τη Ρωσία καλλιεργώντας εντέχνως στους πολίτες προσδοκίες για μια ρωσική βοήθεια ως ενδεχόμενη εναλλακτική απέναντι στους ευρωπαίους εταίρους μας. Η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης της Αθήνας ήταν να επικρίνει το ανακοινωθέν της ΕΕ για επέκταση των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.

Οι παραπάνω εξελίξεις δημιούργησαν μία δυναμική στο ελληνικό διαδίκτυο τόσο ποσοτική όσο και ποιοτική καθώς καλλιέργησαν τις προσδοκίες για το ενδεχόμενο μιας «σωτήριας λύσης» εκτός ΕΕ και ΔΝΤ,αλλά και δημιούργησαν ποικίλες αντιδράσεις εντός κι εκτός χώρας.

Συνολικά, οι αναφορές για τη Ρωσία στο ελληνικό διαδίκτυο ανέρχονται σε 17.430 (Sites 2.270, Blogs 2.482, Opinions 57, Facebook 1.273, Twitter 11.302, Youtube 18, Forums 26). Στις αναφορές αυτές κυριαρχεί το αρνητικό συναίσθημα έναντι του θετικού καθώς καταγράφονται 5.151 αρνητικά συναισθήματα έναντι 4.226 θετικών. Με τη Ρωσία φέρεται να συνδέεται και ο νέος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ο οποίος σύμφωνα με τα στοιχεία του palo pro καταγράφει συνολικά 3.911 αναφορές ( Blogs 885, Opinions 22, Facebook 306, Twitter 971, Youtube 9). Αναφορικά με τα συναισθήματα ο Νίκος Κοτζιάς καταγράφει 1.443 θετικά συναισθήματα έναντι 1.361 αρνητικών.

Σύμφωνα με το εργαλείο Top 10 Topics του palo pro στο ελληνικό διαδίκτυο κυριαρχεί η σχετική με την Ρωσία ειδησεογραφία με πρώτη την είδηση της επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Μόσχα στις 9/5/2015,καθώς ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν προσκάλεσε τον πρωθυπουργό στη Μόσχα, στις 9 Μαΐου, προκειμένου να παραστεί στην εκδήλωση για τη νίκη των λαών ενάντια στον ναζισμό. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει στον αγώνα κατά του ναζισμού, εκφράζοντας την πρόθεση να ανταποκριθεί στην πρόσκληση. Το 63% των χρηστών του διαδικτύου αντιμετώπισε θετικά αυτή την προοπτική σε αντίθεση με τον «αρνητισμό» του 29%.

Αξιοσημείωτη είναι και η εμφάνιση δημοσιευμάτων ή ειδήσεων από «περιθωριακές» ιστοσελίδες και ιστολόγια που αναφέρονται σε διάφορες –ενδεχόμενες- πτυχές συνεργασίας Πούτιν – Τσίπρα με πιο δημοφιλή αυτή που φέρει τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν να στέλνει Ειδικές Δυνάμεις για να προστατεύσουν τη ζωή του Έλληνα Πρωθυπουργού «με κάθε κόστος». Η συγκεκριμένη είδηση έγινε δεκτή με ποσοστό 70% θετικών συναισθημάτων και 20% αρνητικών ενώ συγκέντρωσε συνολικά 1.100 αναφορές μέσω twitter και facebook.

Συμπερασματικά, βλέπουμε ότι υπάρχει μια ισορροπία ανάμεσα στα «φιλορωσικά» και «φιλοδυτικά» συναισθήματα των χρηστών του ελληνικού διαδικτύου που όσο και αν περιμένουν τα «ρωσικά ρούβλια» άλλο τόσο φαίνεται να υπολογίζουν με ρεαλισμό την κατάσταση που επικρατεί στον «πραγματικό κόσμο».

Διαβάστε ολόκληρη την ανάλυση στο www.palo.gr

Συγγραφέας: Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Δημοσιογράφος - Αναλυτής διεθνών θεμάτων και γεωπολιτικής στο μηναίο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία.