H Νεσλιχάν, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και η δημοσιογράφος
Πριν μερικά χρόνια, στην Θράκη βρέθηκε ο ένοικος της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα. Στην ολιγοήμερη παραμονή του στην περιοχή, αναρωτήθηκε πως η Ελλάδα κατάφερε να δημιουργήσει μια απίστευτη αρμονική συμβίωση ανάμεσα σε έναν χριστιανικό και μουσουλμανικό πληθυσμό, όταν η χώρα του δεν το έχει καταφέρει εδώ και πολλές δεκαετίες.
Η απάντηση δεν είναι απλή, και κρύβεται πίσω από τις καθημερινές ζωές των Θρακιωτών. Κάπως έτσι φάνηκε πολύ περίεργο σε όλη την Ελλάδα, πως μια νεαρή κοπέλα από την Κομοτηνή, μουσουλμάνα, έγινε οδηγός λεωφορείου. Και φάνηκε ακόμα πιο περίεργο και σχολιάστηκε ανάλογα, η μαντίλα που φορούσε.
Αυτό λοιπόν που έκανε εντύπωση στους υπόλοιπους Έλληνες, στην Θράκη είναι απόλυτα φυσιολογικό και καθημερινότητα. Μουσουλμάνοι και χριστιανοί είναι συνέταιροι σε επιχειρήσεις, μουσουλμάνοι και χριστιανοί έχουν κοινά μουσικά συγκροτήματα, διασκεδάζουν μαζί, κάνουν διακοπές μαζί, και όταν είναι να πάνε για φαγητό με τις οικογένειες τους, ο χριστιανός παραγγέλνει αυτός σεβόμενος και ξέροντας την πίστη του φίλου του.
Η παραπάνω περιγραφή μπορεί να γίνει κατανοητή μόνο σε όσους έχουν ζήσει στην Θράκη.
Όμως η ιστορία της 22χρονης Νεσλιχάν Κιοσέ, είναι πιο βαθιά και προσπερνάει την καθημερινότητα της Θράκης. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελαροπούλου, πριν λίγες ημέρες βρέθηκε στην Θράκη. Ήταν μια επίσκεψη άριστα οργανωμένη από την Προεδρία και άριστα καθοδηγούμενη από το Υπουργείο Εξωτερικών.
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου πέρα από τις εθυμοτυπικές επισκέψεις, βρέθηκε στο χωριό Γλαύκη της Ξάνθης, και συναντήθηκε με γυναίκες, χριστιανές και μουσουλμάνες μαζί. Η παρουσία της στην Γλαύκη, η επίσκεψη στο Δημόσιο Γυμνάσιο – Λύκειο του χωριού, και η συνάντηση με τις γυναίκες της περιοχής, ήταν τεράστιας σημασίας.
Πρώτα, επισκέφθηκε ένα χωριό το οποίο κάνει πραγματική αντίσταση στο στρατό του Τουρκικού Προξενείου, και στον παράτυπο, καταδικασμένο ψευτομουφτή Ξάνθης. Η δημιουργία πολλών Δημοσίων Γυμνασίων και Λυκείων – μαζί με τον έλεγχο των οικονομικών σε τζαμιά – είναι αυτό που ζητάνε οι μουσουλμάνοι για να απεγκλωβιστούν από την πιεστική Παράλληλη εκπαίδευση της Άγκυρας. Οι μουσουλμάνοι θέλουν τα παιδιά τους μέσα από την εκπαίδευση να αποκτήσουν την Ελληνική Παιδεία. Τέλος, η συνάντηση της Προέδρου της Δημοκρατίας με τις γυναίκες, ήταν κάτι εξαιρετικό. Σε μια περιοχή όπου το Ανατρεπτικό Ισλάμ είναι στο αίμα των μουσουλμάνων, ήταν μια ενθαρρυντική και συμβολική κίνηση που δήλωσε την παρουσία της Πολιτείας, και μάλιστα, με την γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Τα παραπάνω ήταν που όχι μόνο θορύβησαν τον στρατό του Τουρκικού Προξενείου, αλλά εκνεύρισαν και τους παράγοντες του, όπως τους ψευτομουφτήδες και ψευτοσυλλόγους, που προχώρησαν σε ανακοινώσεις εναντίον της Προέδρου της Δημοκρατίας.
Όλα τα παραπάνω, και τονίζω και πάλι κουραστικά, για να κατανοηθούν θα πρέπει ο καθένας να ψάξει όσο μπορεί και να μάθει, για το ποια είναι ιδιαιτερότητα της Θράκης, ήρθε να τα αποτυπώσει σε ένα εξαιρετικό ρεπορτάζ η Σοφία Παπαδοπούλου, δημοσιογράφος από το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Στο ρεπορτάζ, η δημοσιογράφος εξιστορεί την ιστορία της 22χρονης, ακριβώς όπως θα το έκανε ένας Θρακιώτης, χωρίς υπερβολές και συναισθηματισμούς για να εντυπωσιάσει τον αναγνώστη. «Με ρώτησε η Πρόεδρος πόσο χρονών είμαι, τι σπούδασα και πώς αποφάσισα να γίνω οδηγός και της είπα την ιστορία μου. Έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον και με άκουσε με προσοχή, θυμάται για εκείνη τη συνάντηση η Νεσλιχάν» αναφέρει το ρεπορτάζ.
Και έτσι ακριβώς είναι η καθημερινότητα στην Θράκη, φυσιολογική
Για να πάμε όμως στην πιο μεγάλη εικόνα του θέματος, η νεαρή Νεσλιχάν Κιοσέ μπορεί να μην το κατάλαβε, ακόμα και η Σοφία Παπαδοπούλου, ίσως, να μην το κατάλαβε. Όμως η Πρόεδρος της Δημοκρατίας γνώριζε πολύ καλά την σημασία του θέματος, και για αυτό το διακίνησε και η ίδια από τους λογαριασμούς στα Social Media.
Γιατί, η Νεσλιχάν είναι η Θράκη, η Σοφία Παπαδόπουλου είναι μια εξαιρετική δημοσιογράφος του ΑΠΕ όχι οποιουδήποτε μέσου, η Κατερίνα Σακελαροπούλου είναι η Ελληνίδα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και τέλος, αυτή είναι η Ελλάδα, μια χώρα με ίσες ευκαιρίες για όλες και όλους, είναι η Ελλάδα που εκφράζει τα Ευρωπαϊκά ιδανικά και αξίες , είναι ο Δυτικός τρόπος ζωής που σήμερα οι φιλοξενούμενοι του τον πολεμούν, είναι ένα μοντέλο που θα έπρεπε να αντιγράψουν σε όλο το κόσμο.
Και είναι μια καλή ευκαιρία για τις Πρεσβείες, και ειδικά την Αμερικανική, στις εκθέσεις τους για την Θράκη να μην κάνουν αναφορές αν τηρούνται οι ελευθερίες, αυτό είναι δεδομένο. Να καταγράφουν τις ιστορίες της κάθε Νεσλιχάν, θα τους βοηθήσει!