H Cosmote μέλος του Clean Network – Eυθυγραμμίζεται με τους στόχους που καθορίζονται από την πρωτοβουλία
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ σημείωνε σχετικά με την Πρωτοβουλία Clean Network: «Η συνδεσιμότητα βρίσκεται στο επίκεντρο της Εταιρείας Gigabit. Ως ο μεγαλύτερος πάροχος κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, η COSMOTE έχει δεσμευτεί να δημιουργήσει ασφαλή, υπερσύγχρονη υποδομή που θα επιτρέψει στη χώρα και την κοινωνία να πετύχει στη νέα ψηφιακή εποχή. Θέλουμε οι πελάτες μας να έχουν πρόσβαση σε μια άψογη ευρυζωνική εμπειρία μέσω ενός αξιόπιστου δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Είμαστε περήφανοι που αναπτύσσουμε ένα δίκτυο 5G, το οποίο ευθυγραμμίζεται με τους στόχους που καθορίζονται από την πρωτοβουλία Clean Network του Υπουργείου Εξωτερικών.»
Στις 5 Αυγούστου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο σύστησε στο ευρύ κοινό το «πρόγραμμα» με τίτλο «the Clean Network» – το «Καθαρό Δίκτυο» σε ελεύθερη μετάφραση. Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος του προγράμματος ήταν να προστατεύσει τις αμερικανικές υποδομές από δυνητικές παρεμβάσεις του κινεζικού κουμμουνιστικού κόμματος και των κινεζικών εταιρειών.
Το εν λόγω πρόγραμμα και οι υποενότητές του («Clean Carrier», «Clean Store», «Clean Apps», «Clean Cloud» και «Clean Cable») τους δηλαδή επιδιώκουν να δημιουργήσουν ένα «Καθαρό δικτυακό φρούριο», το οποίο δεν περιλαμβάνει κινεζικό hardware, software ή προμηθευτές.
Παρότι βέβαια το πρόγραμμα ήταν αμερικανικό, με την ανακοίνωση του ο υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τους συμμάχους των ΗΠΑ να μετάσχουν σε αυτό, για να δημιουργήσουν από κοινού ένα «παγκόσμιο», αλλά χωρίς την Κίνα, Καθαρό Δίκτυο. Για να επιτευχθεί δηλαδή το παγκόσμιο ενιαίο μέτωπο θα πρέπει οι ΗΠΑ να πάρουν με το μέρος τους τους Ευρωπαϊους συμμάχους– δηλαδή να τους πείσουν να χτίσουν υποδομές 5G χωρίς να χρησιμοποιήσουν εξοπλισμό κινεζικών εταιρειών. Εάν η Ευρώπη δεν ακολουθήσει λοιπόν, το όνειρο του Πομπέο για ένα Καθαρό Δίκτυο, το πρόγραμμα Clean Network θα μείνει στο χαρτιά…
Κι αν αναρωτιέστε γιατί το βάρος πέφτει στην Ευρώπη να θυμίσουμε πως αποτελεί αφενός τη μεγαλύτερη εσωτερική αγορά στον κόσμο, στην οποία φιλοξενούνται πολλοί εκ των σημαντικότερων συμμάχων της Αμερικής κι αφετέρου «το μεγάλο στοίχημα» των κινεζικών κολοσσών τεχνολογίας, στο οποίο έχουν επενδύσει αμέτρητους πόρους.
Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ προσπαθούν να παρακάμψουν την κινεζική προηγμένη τεχνολογία, και μάλλον δεν θα είναι και η τελευταία που δεν θα το επιτύχουν. Κάτι που γίνεται αντιληπτό από τις πρώιμες «απαντήσεις» των ευρωπαίων.
Ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, σε άρθρο του στην Καθημερινή ανέφερε «μαζί με τις εντυπωσιακές εξελίξεις στην τεχνολογία και την καινοτομία που παρατηρούμε στην Ελλάδα, έρχεται η αυξανόμενη ανάγκη προστασίας των δεδομένων και των δικτύων που τροφοδοτούν την ψηφιακή οικονομία και είναι βασικά για την εθνική μας ασφάλεια. Η πρόοδος που σημειώνει η ελληνική κυβέρνηση για να προωθήσει τον ψηφιακό της μετασχηματισμό και να διαφυλάξει το απόρρητο των πολιτών της συνοδεύτηκε από τη μακρόπνοη απόφαση του μεγαλύτερου παρόχου δικτύου κινητής τηλεφωνίας της Ελλάδας, COSMOTE, να κατασκευάσει το δίκτυό της 5G αποκλειστικά με αξιόπιστο προμηθευτή την Ericsson. Ως αποτέλεσμα, είμαστε υπερήφανοι που καλωσορίζουμε την Ελλάδα στο Clean Network, τη διεθνή πρωτοβουλία των ΗΠΑ για τη διαφύλαξη της εθνικής ασφάλειας και το ελεύθερο, παγκόσμιο Διαδίκτυο που βασίζεται σε διεθνώς αποδεκτά πρότυπα ψηφιακής εμπιστοσύνης τα οποία εδράζονται στην πρωτοβουλία 5G Clean Path.
Καθώς οι Ελληνες με υψηλή εξειδίκευση αγκαλιάζουν την τεχνολογία και την καινοτομία για να αναπτύξουν την ελληνική οικονομία, η ένταξη της Ελλάδας στο Clean Network καταδεικνύει στη διεθνή κοινότητα την εστίαση της χώρας στην οικοδόμηση ενός ισχυρού και ασφαλούς θεμελίου για το μέλλον της υψηλής τεχνολογίας.
Η ασύρματη τεχνολογία 5G θα αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά της μελλοντικής οικονομικής ανάπτυξης, μετασχηματίζοντας κάθε πτυχή της ζωής μας με συναρπαστικές νέες εφαρμογές από αυτοκινούμενα αυτοκίνητα και «έξυπνες» οικιακές συσκευές σε τηλεχειρουργική και πιο αποτελεσματικές κρίσιμες υποδομές. Για αυτόν τον λόγο, τα δίκτυα 5G πρέπει να δημιουργηθούν προσεκτικά για να προστατεύσουν το απόρρητο των πολιτών μας και τις πιο ευαίσθητες πληροφορίες των εταιρειών μας από επιθετικές εισβολές κακόβουλων στοιχείων. Η Huawei και η ZTE, μαζί με άλλες κινεζικές εταιρείες, υποχρεούνται από την κινεζική νομοθεσία να συνεργαστούν με τις υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, χωρίς ερωτήσεις, και να διατηρήσουν αυτή τη συνεργασία μυστική. Αυτή δεν είναι μια συνταγή επιτυχίας, αλλά μια πρόσκληση για συμβιβασμό και υπονόμευση της προόδου, της ασφάλειας και των εξελίξεων που έχουμε τοποθετήσει ψηλά, και από τις οποίες ως κοινωνίες, εξαρτιόμαστε όλο και περισσότερο.
Στην πρεσβεία των ΗΠΑ, είμαστε υπερήφανοι που υποστηρίζουμε την πρωτοβουλία Clean Network με τη μεγάλη ανακαίνιση της πρεσβείας μας, προκειμένου να μεγιστοποιήσουμε τη συνδεσιμότητα και να διατηρήσουμε τα κρίσιμα δεδομένα και τα δίκτυα ασφαλή. Η απόφαση του ΟΤΕ να διαφυλάξει το απόρρητο και την εθνική ασφάλεια της Ελλάδας συνεργαζόμενος αποκλειστικά με τον αξιόπιστο προμηθευτή Ericsson είναι ένα μοντέλο για τις τηλεπικοινωνίες παγκοσμίως, ένα μοντέλο που θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Ελλάδα είναι η γενέτειρα της δημοκρατίας και μια χώρα με λαμπρό μέλλον υψηλής τεχνολογίας, οπότε είμαστε περήφανοι που ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης και η ομάδα του ανέλαβαν πρωτοβουλίες τόσο για την ανάπτυξη όσο και την προστασία των ψηφιακών συνόρων της Ελλάδας. Οι Ελληνες έχουν πολύτιμες ιδέες και αυτές οι ιδέες αξίζουν προστασία. Οι μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης και η ένταξη της Ελλάδας στο Clean Network θα προστατεύσουν και θα διατηρήσουν τις κοινές μας θεμελιώδεις αξίες και αποτελούν μια καλή επένδυση στο μέλλον της υψηλής τεχνολογίας της Ελλάδας.»