Gregory W.Pfleger : Άριστο παράδειγμα αξιοποίησης συνεργασιών η λειτουργία της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής

Την άριστη και εποικοδομητική λειτουργία της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής στον αγροτοδιατροφικό τομέα, ανέφερε ως παράδειγμα καλής συνεργασίας στην Ελλάδα ο γενικός Ππρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Gregory W.Pfleger, κατά την παρέμβαση του στις εργασίες του 2ου διεθνούς συνεδρίου «AGRIBUSINESS FORUM» με θέμα την αγροτεχνολογία, την αγροτική επιχειρηματικότητα και τον ψηφιακό μετασχηματισμό που πραγματοποιείται στις Σέρρες το διήμερο 1 και 2 Νοεμβρίου.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης αναφέρθηκε στην προσφορά της σύγχρονης τεχνολογίας στις σημερινές καλλιεργητικές πρακτικές που εφαρμόζονται και τη βοήθεια που προσφέρει στους αγρότες προκειμένου να βελτιώσουν την παραγωγή τους. Υπογράμμισε επίσης ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να θέτει τις παραμέτρους και να προχωράει στην εφαρμογή όλων εκείνων των μέτρων που θα βοηθήσουν στην έρευνα και την αγροτική παραγωγή.

Ο κ. Pfleger κάνοντας λόγο για ιδέες και ότι πρακτικές που εφαρμόζονται στις ΗΠΑ μπορούν να βρουν γόνιμο έδαφος στην Ελλάδα, υπογράμμισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να συμβεί αυτό πρέπει όλοι να κατανοήσουν από πού προέρχονται, να κατανοήσουν το παρόν και να κατανοήσουν τις ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά τους για να μπορέσουν στη συνέχεια να τις αξιοποιήσουν.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο νέο πρόγραμμα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής που αφορά τη νέα γενιά αλλά και τις σημαντικές συνεργασίες που αναπτύσσονται από τη σχολή. Επισήμανε χαρακτηριστικά: «Έχετε ωραίες εγκαταστάσεις, έχετε υψηλής ποιότητας προϊόντα, έχετε πολύ καταρτισμένο ανθρώπινο και στελεχιακό δυναμικό, όλα αυτά καταδεικνύουν τη σπουδαιότητα της σχολής στον αγροδιατροφικό τομέα. Είναι σημαντικό να επωφεληθείτε από τις ευκαιρίες που παρέχονται, να ξεκλειδώσετε τις ευκαιρίες που υπάρχουν και σας δίνονται ώστε να επιτύχετε περισσότερα».

Ο Αμερικανός διπλωμάτης επισήμανε ακόμα ότι είναι σημαντικό για την αγροτική ανάπτυξη να υπάρχουν ολοκληρωμένες επιχειρηματικές κοινότητες, ενώ σημείωσε τη σπουδαιότητα ενός διαύλου επικοινωνίας ανάμεσα στις αγροτικές επιχειρήσεις και την κυβέρνηση ώστε να υπάρχει καλύτερη συνεργασία και αμεσότερη βοήθεια.

Ο Gregory W.Pfleger έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις συνεργασίες που απαιτούνται να υπάρχουν στα μακροπρόθεσμα σχέδια αλλά και στα κίνητρα που πρέπει να δίνονται ώστε οι αγροτικές καλλιέργειες να έχουν εξέλιξη και προοπτική και να μην περιορίζονται μόνο στην παραγωγή ενός προϊόντος. Έφερε ως παράδειγμα ένα πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας όπου στον κήπο του καλλιεργούνται ελαιόδεντρα. Σημείωσε ότι πέρα από το οφθαλμοφανές κίνητρο που είναι οι φοιτητές να καλλιεργούν τις ελιές και να παράγουν ελαιόλαδο, υπάρχει και η παράμετρος τα ελαιόδεντρα αυτά να προσφέρουν περεταίρω συνεργασίες μέσα από ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών για το πώς μια ελαιοκαλλιέργεια μπορεί να προσφέρει πολλά περισσότερα στον αγροτικό και επιστημονικό κόσμο. Έτσι, υπήρξε μια συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και δημιουργήθηκε ένα κέντρο ελαιολάδου παρέχοντας ολοκληρωμένες γνώσεις, εμπειρίες και λύσεις πάνω σε θέματα της ελιάς και του ελαιολάδου.

ViaDiplomacy Newsroom