Γιούρι Κιμ – Η Πρέσβης των ΗΠΑ στα Τίρανα που απομακρύνει την Αλβανία από Ρώσους, Τούρκους, Διαφθορά και Βαρόνους της κοκαΐνης
Από τον Μάιο του 2018 η Πρεσβεία των ΗΠΑ στα Τίρανα λειτουργούσε χωρίς πρεσβευτή μετά την αποχώρηση του πρέσβη Donald Lu. Αν και οι Πρεσβείες εκτελούν κανονικά την αποστολή τους, η απουσία πρέσβη έχει μεγάλο αντίκτυπο στην πολιτική και στην διαχείριση κρίσεων.
Όλο αυτό διάστημα οι πολιτικοί στην Αλβανία ήταν όμηροι της διαφθοράς που παρήγαγε το εμπόριο ναρκωτικών, τις πιέσεις Ρώσων και Τούρκων, καθώς επίσης και τον Ιρανών, των Φρουρών της Επανάστασης. Οι τελευταίοι χρησιμοποιούν ακόμη και σήμερα την Αλβανία για τις επιχειρήσεις τους στην Ευρώπη, αν και έχουν εκδιωχθεί σε μεγάλο βαθμό. Μάλιστα στις 20 Δεκεμβρίου 2018, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας απέλασε τον Ιρανό Πρέσβη Γκολλαμόσεν Μοχάμανμαν όπως είχε ανέφερε ο τότε Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον. Είχε σημειώσει στο twitter πρόκειται για ένα μήνυμα στο Ιράν ότι η υποστήριξη τους στην τρομοκρατία δεν θα γίνει ανεκτή. Είχε τονίσει επίσης ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τον Έντι Ράμα και τον Αλβανικό λαό στην απόφαση αυτή, κάτι που αποδείκνυε την συνεργασία των δύο χωρών στην αντιμετώπιση των Ιρανών. Είχε προηγηθεί η σύλληψη 20 Ιρανών οι οποίοι ήταν ύποπτοι για παράνομες δραστηριότητες που σχετίζονται με αγώνα Παγκόσμιου Κυπέλλου μεταξύ Αλβανίας και Ισραήλ και ο οποίος είχε απειληθεί με τρομοκρατική ενέργεια. Επίσης τον Οκτώβριο του 2019 οι Αλβανικές αρχές απέτρεψαν μια υποκινούμενη από την Τεχεράνη τρομοκρατική ενέργεια που είχε στόχο Ιρανούς αντιφρονούντες που έχουν εγκατασταθεί στη γειτονική χώρα χώρα.
Μια γυναίκα Διπλωμάτης αντιμετωπίζει Ρώσους, Τούρκους, Βαρόνους και Διαφθορά
Τον Ιανουάριο του 2020 η Γιούρι Κιμ ορκίζεται ως Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αλβανία κατά τη διάρκεια τελετής στο υπουργείο Εξωτερικών. Τον Οκτώβριο του προηγούμενου έτους εμφανίστηκε ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, όπου παρουσίασε τις προτεραιότητές της ως νέου πρεσβευτή στην Αλβανία:
– Ενθάρρυνση της Αλβανίας να επιτύχει την δέσμευσή της για επενδύσεις στον τομέα της άμυνας κατά 2% [του ΑΕΠ] έως το 2024
– Την προώθηση της Αλβανίας ως δημοκρατικό έθνος.
– Την προώθηση των αμερικανικών εξαγωγών και των επενδύσεων των ΗΠΑ στην Αλβανία […]
Η αναφορά της στην προώθηση της Αλβανίας ως δημοκρατικό έθνος ουσιαστικά έδειξε και την αποστολή της στα Τίρανα. Η Αλβανία είναι πολύ σημαντική για την πολιτική της στα Βαλκάνια και την εκδίωξη Ρώσων και Κινέζων από την περιοχή. Για να το πετύχει αυτό η Ουάσιγκτον πρέπει να εξαλείψει από χώρες όπως η Αλβανία, την διαφθορά που παράγει το εμπόριο ναρκωτικών, και ο εθνικισμός που παράγει η πολιτική της Ρωσίας στα Βαλκάνια γενικά.
Η Γιούρι Κιμ γνωρίζει πολύ καλά την Νοτιο ανατολική Ευρώπη και από την πρώτη ημέρα που έφτασε στα Τίρανα κατέστησε σαφές στο πολιτικό σύστημα της χώρας ότι η Αλβανία θα προχωρήσει στην Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και τις μεταρρυθμίσεις για να γίνει ένα Δημοκρατικό Έθνος. Η εμπειρία της από την την Ευρώπη, την Ασία και τη Μέση Ανατολή, η διεύθυνση που είχε για την Τουρκία, Ελλάδα, Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και η θητεία της δίπλα στον Κόκιν Πάουελ, ήταν όπλα για την δραστηριότητα της.
Δεν δίστασε να επικρίνει ανοιχτά πολιτικούς που έχουν άμεση σχέση με την διαφθορά, ενώ αντιμετωπίζει ανοιχτά την Ρωσική προπαγάνδα. Με αφορμή την ειδική έκθεση EEAS, είχε κάνει ένα δεικτικό σχόλιο για την Μόσχα σημειώνοντας στον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter “η ειδική έκθεση του EEAS δείχνει ότι εκείνοι που προσπάθησαν να αποδυναμώσουν την Αλβανία μόλις πριν από μερικά χρόνια είναι εδώ πάλι, χρησιμοποιώντας παραπληροφόρηση και την προπαγάνδα για να κρύψουν την αλήθεια, αλλάζουν την ευθύνη και προσποιούνται ότι είναι “σωτήρες” στην ίδια την κρίση που προκάλεσαν. Η ιστορία έχει σημασία, τα γεγονότα έχουν σημασία.”
Οι πρώτες επιτυχίες της Αλβανίας κατά του οργανωμένου εγκλήματος
Στο πρόσωπο της Γιούρι Κιμ οι πολιτικοί που θέλουν την αλλαγή στην χώρα είδαν έναν ισχυρό σύμμαχο. Μάλιστα λίγες ημέρες πριν, οι Αλβανικές αρχές προχώρησαν στην εξάρθρωση ενός διεθνούς δικτύου διακίνησης ναρκωτικών, στο οποίο εμπλέκονται αλβανικές και ιταλικές εγκληματικές οργανώσεις που αναπτύσσουν δράση στην Ευρώπη, ανακοίνωσαν οι Αρχές της Αλβανίας.
Μεταξύ των 38 Αλβανών πολιτών που συνελήφθησαν, είναι ένας εισαγγελέας, ένας αξιωματούχος δημόσιας υπηρεσίας, τρεις υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της αστυνομίας και δύο αστυνομικοί, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ειδικής εισαγγελίας καταπολέμησης της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος (SPAK) στα Τίρανα. Τα πρόσωπα αυτά κατηγορούνται για «διακίνηση ναρκωτικών, διαφθορά, κατάχρηση εξουσίας και ξέπλυμα χρήματος», σύμφωνα με τη SPAK.
Μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκονται δύο πρώην σωματοφύλακες Αλβανού πρώην υπουργού Εσωτερικών.
Η SPAK διευκρινίζει ότι η έρευνα που οδήγησε στις συλλήψεις αυτές «διενεργήθηκε σε στενή συνεργασία με την Εθνική Διεύθυνση Ερευνών κατά της Μαφίας (DIA, στην Ιταλία) και της Αλβανικής Αστυνομίας».
Η έρευνα αφορούσε τις εγκληματικές δραστηριότητες τεσσάρων ισχυρών συμμοριών στην Αλβανία, οι οποίες σε συνεργασία με ιταλικές εγκληματικές οργανώσεις έστειλαν μεταξύ 2014 και 2017 στην Ευρώπη μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Οι ύποπτοι ανέπτυσσαν δράση στην Αλβανία, την Ιταλία, το Μαυροβούνιο και την Ισπανία. Η Αστυνομία των χωρών αυτών έχει κατασχέσει από το 2016 σχεδόν 6 τόνους κάνναβης, κοκαΐνης και άλλων ναρκωτικών, εκτιμώμενης αξίας 55 εκατομμυρίων ευρώ.
«Οι δημόσιοι λειτουργοί (που συνελήφθησαν), οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν οι ίδιοι ιδιοκτήτες της ναρκωτικής ουσίας, είχαν εγγυηθεί ότι τα ναρκωτικά προορίζονταν για την ιταλική περιφέρεια της Απουλίας και ότι θα έφταναν εκεί με πλήρη ασφάλεια οδικώς και δια θαλάσσης», αναφέρει η ανακοίνωση.
Οι Αρχές κατάσχεσαν περιουσιακά στοιχεία των υπόπτων, αξίας εκατομμυρίων ευρώ, κυρίως διαμερίσματα, οικόπεδα, εστιατόρια και επιχειρήσεις.
Ο πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα Τίρανα, Λουίτζι Σορέκα, εξέφρασε ικανοποίηση σε μήνυμά του στο Twitter για τα αποτελέσματα της κοινής επιχείρησης αυτής μεταξύ της DIA, της SPAK και της αλβανικής αστυνομίας με την υποστήριξη του Eurojust (οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη συνεργασία στον τομέα της ποινικής δικαιοσύνης).
«38 άτομα συνελήφθησαν και περιουσιακά στοιχεία αξίας εκατομμυρίων ευρώ κατασχέθηκαν. Η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και του ξεπλύματος χρήματος φέρνει κοντά την Αλβανία στην ΕΕ», έγραψε ο Σορέκα.