Γιουν: Οι ψευδείς ειδήσεις και η παραπληροφόρηση που βασίζονται στην AI και την ψηφιακή τεχνολογία απειλούν τα δημοκρατικά συστήματα
Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Γιουν Σουκ Γιολ χαρακτήρισε σήμερα τις ψευδείς ειδήσεις και την παραπληροφόρηση που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) και την τεχνολογία απειλές για τη δημοκρατία, καθώς η χώρα του φιλοξενεί σύνοδο υψηλόβαθμων αξιωματούχων από όλο τον κόσμο.
Μιλώντας κατά την έναρξη της Συνόδου για τη Δημοκρατία, ο Γιουν δήλωσε πως οι χώρες έχουν καθήκον να μοιράζονται εμπειρίες και σοφία ούτως ώστε η τεχνητή νοημοσύνη και η τεχνολογία να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προωθήσουν τη δημοκρατία.
«Οι ψευδείς ειδήσεις και η παραπληροφόρηση που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη και την ψηφιακή τεχνολογία όχι μόνο παραβιάζουν τις ατομικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά απειλούν και τα δημοκρατικά συστήματα», δήλωσε ο Γιουν.
Η Νότια Κορέα φιλοξενεί την τρίτη Σύνοδο για τη Δημοκρατία, μια πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν που έχει στόχο να συζητηθούν τρόποι για να σταματήσει η δημοκρατική ολίσθηση και η διάβρωση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών.
Οι ψηφιακές απειλές για τη δημοκρατία, και το πώς η δημοκρατία μπορεί να προωθήσει τη δημοκρατία και τα οικουμενικά ανθρώπινα δικαιώματα, αναμένεται να είναι στη βασική ατζέντα των τριήμερων συναντήσεων.
«Καθώς αυταρχικά και καταπιεστικά καθεστώτα χρησιμοποιούν τεχνολογίες για να υπονομεύσουν τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, χρειάζεται να διασφαλίσουμε ότι η τεχνολογία διατηρεί και στηρίζει τις δημοκρατικές αξίες και νόρμες», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στη σύνοδο.
Κυβερνήσεις που μοιράζονται τις ίδιες ιδέες και νοοτροπία και οι λαοί τους εργάζονται από κοινού για να προωθήσουν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, δήλωσε ο Μπλίνκεν, σημειώνοντας ότι η προστασία της δημοκρατίας είναι συλλογική προσπάθεια.
Ούτε ο Μπλίνκεν ούτε ο Γιουν κατονόμασαν συγκεκριμένες χώρες ή ηγέτες.
Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, Βέρα Γιούροβα δήλωσε ότι το 2024 είναι μια εκλογική χρονιά σε όλο τον κόσμο και επικαλέστηκε απειλές όπως οι εκστρατείες παραπληροφόρησης από το Κρεμλίνο, μεταξύ άλλων παραγόντων.
Το Κρεμλίνο έχει κατ’ επανάληψη αρνηθεί τις κατηγορίες ότι διασπείρει ψευδείς ή παραπλανητικές πληροφορίες.
Μερικές ώρες πριν από την έναρξη της συνόδου, η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς στη θάλασσα για πρώτη φορά σε δύο μήνες, σε μια ακόμα επίδειξη ισχύος.
Η σύνοδος ξεκίνησε επίσης λίγο αφότου ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακηρύχτηκε χθες νικητής στις προεδρικές εκλογές της χώρας του, σε μια σαρωτική νίκη με ποσοστό ρεκόρ τη μετασοβιετική εποχή.
Το αποτέλεσμα σημαίνει ότι ο Πούτιν, που ανήλθε στην εξουσία το 1999, πρόκειται να ξεκινήσει νέα εξαετή θητεία, την οποία εάν ολοκληρώσει θα ξεπεράσει τον Ιωσήφ Στάλιν και θα γίνει ο μακροβιότερος ηγέτης της Ρωσίας τα τελευταία 200 και πλέον χρόνια.
Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου επέκρινε τις εκλογές και δήλωσε ότι «προφανώς δεν είναι ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες» δεδομένου ότι ο Πούτιν έχει φυλακίσει τους πολιτικούς του αντιπάλους και εμπόδισε άλλους να είναι υποψήφιοι εναντίον του.