Γιατί το πρώτο ταξίδι του Τζο Μπάιντεν πρέπει να είναι στην Ελλάδα;
Στον πρώτο τόμο του βιβλίου «Γη της Επαγγελίας» του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, γίνεται σαφές ότι αν οι ΗΠΑ δεν στήριζαν την Ελλάδα πολιτικά την εποχή της οικονομικής κρίσης, η χώρα θα βρισκόταν σήμερα σε τελείως διαφορετική πορεία.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος αποκάλυψε μια άγνωστη πτυχή, αλλά σημαντική πτυχή, των ελληνικών εκλογών του 2012 με προσωπική ανάμιξη του τότε Πρόεδρου των ΗΠΑ. Ο κ.Πικραμένος ανέφερε ότι ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ αντιμετώπισε την Ελληνική κρίση διαφορετικά από τους Ευρωπαίους ηγέτες. Δεν την είδε μόνο ως τραπεζική ή ως κρίση χρέους, αλλά ως εθνική πολιτική κρίση που κινδύνευε να εξελιχθεί σε «μια γεωπολιτική περιπέτεια με απροσδιόριστες συνέπειες».
Βλέποντας σήμερα την θέση της Ελλάδας, ειδικά στον ρόλο της ως τον μεγαλύτερο ενεργειακό κόμβο στην Ευρώπη, και τα προβλήματα που δημιουργεί στην ενεργειακή Ρωσογερμανική συνεργασία, καθώς επίσης και την στήριξη του Βερολίνου στην Άγκυρα ώστε η τελευταία να δημιουργεί τα μέγιστα προβλήματα στην Ελλάδα, όλοι αντιλαμβάνονται τι θα συνέβαινε αν οι Γερμανοί ολοκλήρωναν το σχέδιο τους, να απομάκρυναν δηλαδή την Ελλάδα από τις ΗΠΑ υπό τον οικονομικό εκβιασμό.
Στην ίδια παρουσίαση ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Νίκος Μπακατσέλος, χωρίς τη βοήθεια της Αμερικής, πρόσθεσε, η Ελλάδα θα ήταν εκτός ευρωζώνης, με ό,τι συνέπειες θα είχε αυτό, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας σημείωσε με νόημα: «Όταν, δε, επέλεξε την Ελλάδα για το τελευταίο ταξίδι του ως εν ενεργεία Πρόεδρος, ο συμβολισμός, νομίζω, ότι ήταν σαφής».
Σε αυτή την δεκαετία όπου η Ελλάδα ήταν ανίσχυρη και με μόνους συμμάχους τις ΗΠΑ και την Γαλλία, με την τελευταία να περιορίζεται από την «Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη» εναντίον της Ελλάδας, υπό Γερμανική ενορχήστρωση, βρέθηκε αντιμέτωπη με την ολοκληρωτική κατάρρευση. Σε αυτό το περιβάλλον γεμάτο εχθρούς, η Αθήνα ορθά όπως αποδείχτηκε, ταυτίστηκε με τα συμφέροντα των ΗΠΑ και απέναντι σε αυτά των Γερμανών και όλων των υποτελών της στην Ευρώπη. Τάχθηκε απέναντι στην Ρωσία και ανέλαβε ρόλους που θα μπορούσαν να την είχαν φέρει σε τέτοια θέση, όπου για πάρα πολλές δεκαετίες θα ήταν υπό τον πλήρη έλεγχο Γερμανών, Ρώσων και ακόμα χειρότερα, Κινέζων.
Σήμερα τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Η χώρα μέσα σε λίγα χρόνια έχει μετατραπεί σε πηγή λύσεων, έχει αναπτύξει συμμαχίες, και το σύνολο της Κεντρικής – Ανατολικής Ευρώπης, αλλά κυρίως των Βαλκανίων, βασίζουν την Ασφάλεια τους στην Ελλάδα. Η Ελληνική κυβέρνηση ασκεί εξωτερική πολιτική με τεράστια αυτοπεποίθηση για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες, χωρίς να φοβάται να προχωρήσει σε συμβιβασμούς, ενώ όλο και περισσότερες χώρες αποζητούν να γίνουν συνομιλητές της Αθήνας.
Η Ελλάδα όμως με την στάση της πρόσφερε μια μεγάλη υπηρεσία για στις ΗΠΑ, μια υπηρεσία με την οποία η Ουάσιγκτον μπορεί σήμερα να πει, «επιστρέφουμε». Η Ελλάδα είναι η χώρα που παρά τις δυσκολίες της, έμεινε πιστή στην Συμμαχία με τις ΗΠΑ και αποτέλεσε παράδειγμα μέλους μέσα στο ΝΑΤΟ όταν άλλα μέλη συνεργάζονται με την Ρωσία σε Ενεργειακά έργα, βλέπε Γερμανία, ενώ άλλες αγοράζουν εχθρικά οπλικά συστήματα τα οποία είναι απειλή για το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, βλέπε Τουρκία.
Η Αθήνα συνέχισε να κρατά την ίδια στάση όταν δέχθηκε την επίθεση από μέλος του ΝΑΤΟ στον Έβρο, δεν απείλησε την Συμμαχία και Συμμάχους, κράτησε την ίδια στάση όταν μέλος του ΝΑΤΟ επιτέθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο και δεν απείλησε η εκβίασε την Συμμαχία η Συμμάχους, ενώ όταν χρειάστηκε να μην δημιουργήσει πρόβλημα σε όλη την Ευρώπη και σε Συμμάχους και εταίρους στις Βαλτικές Χώρες, κράτησε και πάλι την ανάλογη στάση.
Και αν η Τουρκία αποτελεί το χειρότερο παράδειγμα μέλους στο ΝΑΤΟ, και η Γερμανία αποτελεί το χειρότερο παράδειγμα μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα αποτελεί το παράδειγμα προς μίμηση για το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η επιστροφή των ΗΠΑ στην Διπλωματία, και η επιστροφή στην στήριξη παραδοσιακών συμμάχων, πρέπει να γίνει με ένα μήνυμα.
Η Ελλάδα είναι μακράν το καλύτερο παράδειγμα για το χτίσιμο συμμαχιών. Οι ΗΠΑ μέσω της Ελλάδας θα επιστρέψουν στην Διπλωματία και τους Συμμάχους στην Ευρώπη, και Σύμμαχοι η υποψήφιοι Σύμμαχοι των ΗΠΑ πρέπει να δούνε ότι αυτή η νέα αρχή ξεκινάει από την αναγνώριση που δείχνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στους πιστούς Συμμάχους.
Για αυτό το πρώτο ταξίδι του νέου προέδρου των ΗΠΑ πρέπει να είναι στην Ελλάδα