Γιατί το ΝΑΤΟ είναι ισχυρότερο από ποτέ

(*Iain King – nationalinterest.org)

Οι 29  (είκοσι εννέα) χώρες της Δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας είναι πλέον υπεύθυνες για το 53% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Το ήμισυ αυτού του συνόλου είναι Αμερικανός, αλλά το άλλο μισό προέρχεται από χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία και η Ιταλία.

Πριν από εβδομήντα χρόνια, το πρώτο από αυτά τα γεγονότα φαινόταν μακράν η μεγαλύτερη απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πράγματι, η θέση των σοβιετικών και στη συνέχεια των ρωσικών πυρηνικών όπλων υπό έλεγχο ήταν ένα σημαντικό θέμα των τελευταίων επτά δεκαετιών. Η πρόσφατη αποχώρηση της Ρωσίας από τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συνθήκη πρέπει να μας απασχολούν όλους.

Τώρα, ορισμένοι προτείνουν ότι η κομμουνιστική Κίνα είναι μια μεγαλύτερη πρόκληση για την υπεροχή των ΗΠΑ. Η άνοδος της Κίνας είναι μια ιστορία ρακών σε πλούτη. Σήμερα, η χώρα αντλεί τη δύναμή της από το νέο της καθεστώς ως υπερδύναμη παραγωγής, καθιστώντας το μοναδικό αντίπαλο στην οικονομική υπεροχή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δεν υπάρχει αμφιβολία για τη σχέση μεταξύ της οικονομικής δύναμης και της εξουσίας επηρεασμού των παγκόσμιων γεγονότων. Μετά από όλα, ήταν ένα ξεκίνημα στη βιομηχανική επανάσταση που επέτρεψε στη βρετανική αυτοκρατορία να αναπτυχθεί και ένα παρόμοιο άλμα στην αμερικανική βιομηχανία που βοήθησε τις Ηνωμένες Πολιτείες να κερδίσουν τον εικοστό αιώνα.

Αλλά η πρόκληση τόσο από την Κίνα όσο και από τη Ρωσία δεν είναι πρωτίστως οικονομική. Είναι στο σύστημα κανόνων και διεθνών κανόνων, που αναπτύσσεται προσεκτικά εδώ και αρκετές δεκαετίες, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, που στηρίζει την ειρήνη και την ευημερία στον κόσμο.

Μέσα από την παράνομη προσάρμοσή τους στην Κριμαία, τις αποτρόπαιες δολοφονίες τους στους δρόμους του Βερολίνου και του Σάλισμπουρι και τις άσχημες προσπάθειές τους να σπείρουν διαφωνίες μέσω της παραπληροφόρησης, η Μόσχα προτρέπει αυτό το σύστημα. Και η Κίνα το υπονομεύει – δημιουργώντας τεχνητά νησιά για τεχνητές αξιώσεις κυριαρχίας, κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και καταναγκαστικά οικονομικά μέτρα.

Δεν ξέρουμε πώς θα συμβεί αυτό. Το να υποθέσουμε ότι η αμερικανική υπεροχή θα αποκατασταθεί και ότι η ειρήνη και η ευημερία των τελευταίων εβδομήντα ετών θα διατηρηθούν αυτομάτως θα είναι εφησυχαστική. Αλλά εξίσου, θα ήταν απαισιόδοξο να προβλέψουμε ότι η τάση θα συνεχιστεί. Η καθοδηγούμενη από τις ΗΠΑ ηγεσία στον κόσμο έχει περάσει χειρότερα πριν και βγει πιο ισχυρή.

Επειδή, παρόλο που το αμερικανικό μερίδιο της παγκόσμιας παραγωγής έχει μειωθεί κατά το ήμισυ κατά τα εβδομήντα χρόνια από το 1949, το ίδρυμα που δημιούργησε εκείνο το έτος που σήμερα κυριαρχεί περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής είναι φίλος των ΗΠΑ.

Όχι η Κίνα.

ΝΑΤΟ.

Οι είκοσι εννέα χώρες της Δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας είναι πλέον υπεύθυνες για το 53% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Το ήμισυ αυτού του συνόλου είναι Αμερικανός, αλλά το άλλο μισό προέρχεται από χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία και η Ιταλία. Αυτές οι χώρες εκτός ΝΑΤΟ του ΝΑΤΟ έχουν ένα συνδυασμένο ΑΕΠ μεγαλύτερο από το αντίστοιχο της Κίνας και, αν συμπεριληφθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, περισσότερο από διπλάσιο.

Το ΝΑΤΟ υποστηρίζει ήδη το διεθνές σύστημα που βασίζεται σε κανόνες στην Ευρώπη. Έχει στρατεύματα έτοιμη να ανταποκριθεί σε ρωσική εισβολή στη Βαλτική. Αγωνίζεται πίσω κατά των εκστρατειών ενημέρωσης της Μόσχας και αποτρέπει περαιτέρω ρωσική κακομεταχείριση έναντι των γειτόνων της.

Αλλά το ΝΑΤΟ είναι κάτι παραπάνω από αυτό. Η Συμμαχία αποδεικνύει ότι όταν τα αντίπαλα έθνη μπορούν να συναντηθούν για να υπερασπιστούν τις αρχές και να υπερασπιστούν ο ένας τον άλλον. Από τον πιο πυκνοκατοικημένο συνεισφέροντα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, στην μικρότερη Ισλανδία, όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ επικαλέστηκαν την αρχή της συλλογικής άμυνας μετά τις 9/11. Το ΝΑΤΟ – η πιο ισχυρή στρατιωτική συμμαχία που συναρμολογήθηκε ποτέ – ενσωματώνει το διεθνές σύστημα που βασίζεται σε κανόνες, το οποίο καθορίζουν οι ΗΠΑ μετά από συμμαχική επιτυχία στον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι μια συμμαχία αξιών όσο μια συμμαχία των ενόπλων δυνάμεων.

Εγκρίθηκε στις 4 Απριλίου 1949, το ΝΑΤΟ είναι παλαιότερο από το καθεστώς της Ρωσίας ως πυρηνική δύναμη και έχει καθιερωθεί περισσότερο από την κομμουνιστική ηγεσία της Κίνας.

Το ΝΑΤΟ δεν επιδιώκει παγκόσμια ηγεσία – είναι μια αμυντική συμμαχία. Αλλά μπορεί να δώσει ηθική εξουσία στις Ηνωμένες Πολιτείες σε όλο τον κόσμο και να βοηθήσει στην προστασία του ενδιαφέροντος των ΗΠΑ ενάντια στις προκλήσεις που θέτουν τα άλλα θεσμικά όργανα που δημιουργήθηκαν το 1949, όπως η Ρωσία και η Κομμουνιστική Κίνα.

Το καλύτερο από όλα, το ΝΑΤΟ μπορεί να στηρίξει τους κανόνες και τους κανόνες του διεθνούς συστήματος πολύ καλύτερα από ό, τι θα μπορούσε ποτέ να έχει ένα έθνος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να φοβούνται ότι θα απομακρυνθούν από τον ηγετικό τους ρόλο σε ένα θεσμικό όργανο εβδομήντα ετών, το οποίο σήμερα κυριαρχεί στο ήμισυ της παγκόσμιας οικονομίας, επειδή αυτός ο θεσμός είναι η συμμαχία του ΝΑΤΟ που εξακολουθεί να οδηγεί.

(Ο Iain King είναι ο επισκέπτης του Ηνωμένου Βασιλείου στο CSIS. Έχει γράψει πέντε βιβλία που καλύπτουν τις διεθνείς υποθέσεις και την ιστορία και έχει ένα εκτεταμένο υπόβαθρο στη διπλωματία, στον ακαδημαϊκό χώρο και στην εργασία σε πολεμικές ζώνες).

 

 

Συγγραφέας: Κατερίνα Καλεντερίδου

Katerina Kalenteridou

Δημοσιογράφος

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.