Γιατί ο Ερντογάν μίλησε στον Μακρόν για την Αλεξανδρούπολη;

Ο Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από τη σύνοδο της G20 στη Ρώμη -όπου συναντήθηκε με τους Τζο Μπάιντεν και Εμανουέλ Μακρόν– και αναφερόμενος στην αμερικανική βάση στην Αλεξανδρούπολη, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «και στον κ. Μπάιντεν και στον κ. Μακρόν αναφέραμε το θέμα. Είπαμε “τι είναι το ζήτημα της Αλεξανδρούπολης; Η ίδρυση βάσης εκεί ενοχλεί εμάς και τον λαό μας”. Ο Μακρόν δεν το ενστερνίστηκε».

Η ανησυχία του Ερντογάν για την Αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη και την ευρύτερη περιοχή έχει βάση, αφού από την μια την χρησιμοποιεί για το εσωτερικό και την δημιουργία αντιαμερικανισμού, και από την άλλη, γιατί αυτή η παρουσία εκτείνεται μέχρι την Ξάνθη. Στο άρθρο, «ο λόγος που οι Τούρκοι αντιδρούν στην παρουσία των Αμερικάνων στην Αλεξανδρούπολη», είχαν αναλυθεί οι λόγοι για τους οποίους η Τουρκία ανησυχεί, και αυτοί δεν είναι μια βάση των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη. Άλλωστε ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ, είχε ξεκαθαρίσει σε τοπικό κανάλι, πως το λιμάνι δεν είναι και ούτε πρόκειται να γίνει στρατιωτική βάση.

Όμως η αναφορά του Τούρκου Πρόεδρο στον Γάλλο Πρόεδρο για την Αλεξανδρούπολη, την στιγμή που δεν υπάρχει καμιά Γαλλική παρουσία στην περιοχή, έκανε εντύπωση, η θα λέγαμε, φανέρωσε κάποιες εξελίξεις.

Αυτό που προβληματίζει την Τουρκική πλευρά είναι ο κίνδυνος να δει στην Θράκη Αμερικανικά και Γαλλικά συμφέροντα μαζί. Κάτι τέτοιo θα ήταν τρομακτικό αφού κυριολεκτικά θα εκμηδένιζε την επιρροή της. Οι Γάλλοι με την σειρά τους μπορεί να έχουν έντονη παρουσία αν αποκτήσουν το Λιμάνι μέσω της «συμμαχίας» του Ομίλου Κοπελούζου και της Γαλλικής Bollore africa ports

Ο Όμιλος Κοπελούζος δραστηριοποιείται στην περιοχή με την συμμετοχή στο FSRU και το εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος, και η σύμπραξη με την Bollore θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα του Ομίλου, των Γάλλων οι οποίοι θα δημιουργήσουν μια εμπορική βάση για την Μαύρη Θάλασσα και τα Βαλκάνια, και φυσικά των ΗΠΑ αφού έτσι θα αποφευχθεί ο κίνδυνος να πέσει το λιμάνι στα χέρια των Κινέζων μέσω του Ιβάν Σαββίδη

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.