Γιατί ο Μπορίς Τζόνσον άλλαξε στρατηγική στην καταπολέμηση του COVID 19
Από το επόμενο Σαββατοκύριακο οι ηλικιωμένοι, ευάλωτες ομάδες και έγκυοι θα κληθούν να παραμείνουν στα σπίτια τους για 12 εβδομάδες στη Μεγάλη Βρετανία.
Η Κυβέρνηση Τζόνσον, φαίνεται να κάνει στροφή, αν και ίσως καθυστερημένα, η οποία δείχνει μεγάλη αλλαγή τόσο των στοιχείων όσο και της μοντελοποίησης γύρω από την εξάπλωση και τη σοβαρότητα του COVID-19.
Όπως αναφέρουν άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον Τζόνσον, η Κυβέρνηση έπρεπε να “τρέξει” και δε το έκανε. «Θα μπορούσαμε να αναβάλλουμε τα μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης για άλλη μια εβδομάδα και να προωθήσουμε την κοινωνική θωράκιση, των μεγαλυτέρων σε ηλικία, ωστόσο οι συνθήκες μας ανάγκασαν να τα φέρουμε τώρα”.
Πρόκειται για πανδημία, η οποία μας φέρνει σε συνθήκες πολέμου αναφέρει η πηγή του Τζόνσον, τονίζοντας πως το Ηνωμένο Βασίλειο βαδίζει στον ίδιο δρόμο με την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία, καθώς τώρα αρχίζει να αναπτύσσει κοινωνικές κλειδώσεις και απομόνωση στο σπίτι. Τα πιο ακραία μέτρα – οι αναγκαστικές απαγορεύσεις κυκλοφορίας, το κλείσιμο σχολείων, οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις – είναι “υπό εξέταση”.
Η αλλαγή αυτή στην τακτική της Κυβέρνησης ωστόσο, ίσως να εξηγείται εξ αιτίας ενός εγγράφου, το οποίο κυκλοφόρησε το βράδυ της Δευτέρας από ερευνητές του Imperial College of London, σύμφωνα με το οποίο, η μοντελοποίηση της νόσου, έγινε κομμάτι της στρατηγικής της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του COVID 19.
Με λίγα λόγια, η αλλαγή του ρυθμού και της πολιτικής έχει σχεδιαστεί για να σώσει περισσότερες ζωές, καθώς η κυβέρνηση μετατοπίζεται μεταξύ του “μοντέλου μετριασμού” – προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να επιβραδύνει την εξάπλωση του ιού στο “μοντέλο καταστολής ” ώστε να αντιστρέψει την εξάπλωση της πανδημίας.
Ειδικότερα, οι ερευνητές του Imperial καταλήγουν στο έγγραφο τους ότι η προσπάθεια επιβράδυνσης της εξάπλωσης του ιού αντί να προσπαθεί να καταστείλει την ασθένεια θα κατακλύσει το NHS, ενώ η ζήτηση για κρεβάτια εντατικής θεραπείας ξεπέρασε οκτώ φορές και 250.000 θανάτους. Οι ερευνητές οδηγήθηκαν μάλιστα σε αυτό το συμπέρασμα τις τελευταίες ημέρες καθώς εξετάζουν την πιθανή ζήτηση για κρεβάτια εντατικής θεραπείας με βάση τα όσα συμβαίνουν στην Ιταλία – μιας χώρα που βρίσκεται τρεις εβδομάδες μπροστά στην καμπύλη. Τα τελευταία στοιχεία υποδεικνύουν ότι το 30% των ασθενών που έχουν εισαχθεί στο νοσοκομείο με το COVID-19 θα χρειασθεί εντατική φροντίδα.
Οι ερευνητές στο Imperial έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτή είναι η “μόνη βιώσιμη στρατηγική στην τρέχουσα περίοδο”. Ωστόσο, αναγνωρίζουν ότι το κόστος είναι τεράστιο: “Οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις των μέτρων που απαιτούνται για την επίτευξη αυτού του στόχου πολιτικής θα είναι βαθιά. Πολλές χώρες έχουν ήδη λάβει τέτοια μέτρα, αλλά ακόμη και οι χώρες αυτές σε προγενέστερο στάδιο επιδημία [όπως το Ηνωμένο Βασίλειο] θα πρέπει να το πράξουν αμέσως ».
Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, τα αυστηρά μέτρα θα σώσουν ζωές ίσως και περισσότερες από 250.000. Η σωτηρία των ζωών και η διακοπή της μετάδοσης της ασθένειας θα μπορούσε να σημαίνει ότι όλοι πρέπει να θέσουμε τη ζωή μας σε αναμονή για ένα ή και περισσότερα χρόνια, περιμένοντας το εμβόλιο.
Πάντως ο Τζόνσον περιέγραψε πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη δοκιμασία που αντιμετωπίζει η Μεγάλη Βρετανία ως Έθνος από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Όπως υποστηρίζει, τα εμπόδια είναι μεγάλα και οι απαιτούμενες θυσίες όσο σκληρές και αν είναι ίσως αποδειχθούν σωτήριες.
Τα νέα μέτρα της Μεγάλης Βρετανίας
Παραδεχόμενος ότι πλέον το Ηνωμένο Βασίλειο προσεγγίζει το ταχέως αναπτυσσόμενο κομμάτι της καμπύλης, ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εξήγγειλε νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και της εξάπλωσης αυτού.
Το πρώτο μέτρο που εξαγγέλθηκε είναι πως πλέον όλα τα μέλη ενός νοικοκυριού θα πρέπει να μείνουν απομονωμένα αν ένα μέλος έχει επίμονο βήχα ή πυρετό. Ο κ. Τζόνσον συνέχισε λέγοντας ότι «τώρα είναι η ώρα για όλους να σταματήσουν τις αχρείαστες επαφές με άλλους και τις μετακινήσεις».
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως όποιος μπορεί θα πρέπει να εργάζεται από το σπίτι, λέγοντας επίσης ότι πρέπει να αποφεύγονται οι παμπ, τα μπαρ, τα εστιατόρια κτλ. Το μέτρο αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους άνω των 70 ετών, για τις εγκύους και για άτομα με υποκείμενα σοβαρά νοσήματα.
Ο κ. Τζόνσον είπε επίσης ότι το μέτρο αποφυγής κοινωνικών επαφών εφαρμόζεται τώρα και όχι νωρίτερα διότι είναι κάτι δύσκολο που ανατρέπει την καθημερινότητα και έπρεπε να γίνει όταν θα ήταν πιο αποτελεσματικό.
Σε λίγες ημέρες, όπως πρόσθεσε ο Τζόνσον, συγκεκριμένα έως το προσεχές Σαββατοκύριακο, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι πλέον ευπαθείς ομάδες πληθυσμού με υποκείμενα προβλήματα υγείας θα πρέπει να «προστατεύονται» από κοινωνικές επαφές για 12 εβδομάδες. «Είναι τώρα ξεκάθαρο ότι η κορύφωση του ιού έρχεται πιο γρήγορα σε κάποιες περιοχές της χώρας. Οι Λονδρέζοι πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην αποφυγή κοινωνικών επαφών», προειδοποίησε τους κατοίκους της πρωτεύουσας ο Μπόρις Τζόνσον.
Σημειώνεται πως από την Τρίτη, η αστυνομία και τα ασθενοφόρα δεν θα υποστηρίζουν μαζικές συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις, κάτι που σημαίνει ότι τέτοιου είδους δραστηριότητες πρέπει να ματαιωθούν. «Χωρίς αποφασιστική δράση τα περιστατικά μπορεί να διπλασιάζονται κάθε πέντε ή έξι ημέρες», τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός.