Γιατί οι Ρώσοι ηττήθηκαν στην Αλεξανδρούπολη από τους Αμερικανούς
Ο νέος Επίτιμος Πρόξενος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αλεξανδρούπολη, Κωνσταντίνος Παλακίδης, μιλώντας στο Sputnik.gr αναφέρθηκε στις κινήσεις που πρόκειται να κάνει ώστε να προασπίσει τα συμφέροντα των Ρώσων πολιτών, αλλά και να ενδυναμώσει τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες και ειδικότερα στον κλάδο του εμπορίου.
Θυμίζουμε πως ο κ. Παλακίδης ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντα του Επίτιμου Προξένου στις 5 Σεπτεμβρίου, ενώ την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου παρουσία του Πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα, Αντρέι Μάσλοβ, ξεκίνησε και η επίσημη λειτουργία του γραφείου του Επίτιμου Προξενείου στην συμβολή των οδών οδό Ψαρρών 13 με Λεωφ. Δημοκρατίας στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης.
Δέκα χρόνια ανούσιας παρουσίας στην Αλεξανδρούπολη
Τι και αν οι Ρώσοι στην Αλεξανδρούπολη δηλώνουν την παρουσία τους τα τελευταία δέκα χρόνια; Τα αποτελέσματα αυτής;
Απογοητευτικά, και αυτό γιατί η προσπάθεια…εξαντλήθηκε σε ανούσιες ενέργειες.
Ειδικότερα, με μπαλέτα, κονσέρτα και εκκλησίες , οι εκπρόσωποι των Ρώσων στην πρωτεύουσα του Έβρου, προσπάθησαν να δημιουργήσουν φιλορωσικό κλίμα, την ίδια στιγμή που οι πολίτες της Αλεξανδρούπολης, όπως και της υπόλοιπης Ελλάδας, μαστίζονται από την οικονομική κρίση σίγουρα δεν περίμεναν τα παραπάνω, αλλά σαφώς θα περίμεναν να δουν τι χρώμα έχει το ρούβλι.
Και επειδή με τις προθέσεις δεν γίνεται γεωπολιτική και γεωοικονομία, οι Αμερικανοί όχι μόνο καλύπτουν το κενό, αλλά πάνε ένα βήμα παραπάνω , βάζοντας την Αλεξανδρούπολη στο επίκεντρο των εξελίξεων.
Οι τρεις επισκέψεις του Αμερικανού Πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, δίνουν το στίγμα της Αμερικανικής πολιτικής για την περιοχή, με αιχμή το λιμάνι, τον TAP, το FSRU και τις κάθετες οδούς της Εγνατίας Οδού. Μάλιστα είναι τέτοια η αξία που έδωσαν οι ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη, εξυπηρετώντας συμφέροντα τους φυσικά, όπου η περιοχή αναφέρθηκε και στην κοινή δήλωση του Βούλγαρου Πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο κατά την συνάντηση τους στο Λευκό Οίκο.
“Αδιάβαστος” ο Επίτιμος Πρόξενος για τον τουρισμό
Αναφερόμενος στον Τουρισμό, ο κύριος Παλακίδης ανέφερε «έρχονται Ρώσοι τουρίστες στην περιοχή. Ήδη ο όμιλος Μουζενίδη φέρνει πτήσεις στην περιοχή, έχει μισθώσει ένα ξενοδοχείο στην Καβάλα και φέρνει τουρίστες από Μόσχα, Αγία Πετρούπολη στη Θάσο, την Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη. Το κομμάτι του τουρισμού είναι το πιο εύκολο, δηλαδή να αυξήσουμε το ρεύμα και να διαφημίσουμε τις ομορφιές της Ανατολικής Μακεδονίας. Μπορούμε να προωθήσουμε όμως και κάποιες άλλες μορφές τουρισμού όπως τον ιαματικό τουρισμό. Έχουμε ιαματικές πηγές τις οποίες πρέπει να δούμε πως θα βελτιώσουμε στην παροχή υπηρεσιών με ανταγωνιστικό κόστος και να τις προωθήσουμε. Επίσης υπάρχει ο αθλητικός τουρισμός και εννοώ είτε τη φιλοξενία πρωταθλημάτων, είτε τη φιλοξενία ομάδων για προετοιμασία.
Για παράδειγμα, η προηγούμενη δημοτική αρχή κατάφερε κι έκανε το κολυμβητήριο να είναι διεθνών προδιαγραφών. Με πιστοποιημένα χρονόμετρα που έχει μόνο το ΟΑΚΑ και βατήρες σύμφωνα με την παγκόσμια ομοσπονδία έχει φιλοξενήσει διοργανώσεις. Θα προσπαθήσω να προσελκύσουμε πρωταθλήματα για παράδειγμα συγχρονισμένης κολύμβησης ή να γίνουν προετοιμασίες ομάδων στις αθλητικές εγκαταστάσεις που έχει η περιοχή»
Από τα παραπάνω φαίνεται πως ο Επίτιμος Πρόξενος δεν είναι καλά ενημερωμένος. Θα πρέπει να ενημερωθεί ότι δεν υπάρχει ροή από Ρώσους, ειδικά στην Αλεξανδρούπολη, και ευτυχώς υπάρχουν οι Ουκρανοί που αν και δεν έχουν επίτιμο στην περιοχή έρχονται κατά χιλιάδες πλέον. Οι Ουκρανοί αυτοί μάλιστα, έρχονται οδικώς στην περιοχή μέσα από το δίκτυο ενός δικού τους ανθρώπου, του Ομίλου Μουζενίδη.
Αυτό που δεν γνωρίζει επίσης ο Επίτιμος Πρόξενος, είναι ότι πτήσεις από Ρωσία στη Καβάλα, δυστυχώς έχουν σταματήσει από το 2018 αλλά ευτυχώς και πάλι ο Όμιλος Μουζενίδη προγραμματίζει να φέρει το 2020 πτήσεις από Ουκρανία
Για τον θρησκευτικό τουρισμό όπως ανέφερε και ο Ρώσος Πρέσβης στην συνέντευξη του, έχει φρενάρει διότι το Πατριαρχείο Μόσχας δεν ευνοεί τις εκδρομές στα Ελληνικά ορθόδοξα μνημεία. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση, η κατάσταση σώζεται μερικώς λόγω του Ομίλου Μουζενίδη.
Σε ότι αφορά στις προετοιμασίες ομάδων και στη βεβαιότητα του κυρίου Παλακίδη για την έλευση σωματείων στην περιοχή, αυτό μπορεί να συμβεί μόνο στις μοναδικές οργανωμένες εγκαταστάσεις που υπάρχουν στην περιοχή, στην Ξάνθη. Τώρα δεν γνωρίζουμε αν αυτό έχει σχέση με τις φήμες για απόκτηση στο μέλλον της ομάδας και των εγκαταστάσεων από το όνομα που γράφτηκε πιο πάνω, τον Όμιλο Μουζενίδη…
Υπενθυμίζεται πως ο Επίτιμος Πρόξενος της Ρωσίας στην Αλεξανδρούπολη, Κωνσταντίνος Παλακίδης, είναι γνωστός επιχειρηματίας της περιοχής και δραστηριοποιείται στον κλάδο του τουρισμού με μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα και για αυτό το λόγο οι αναφορές του στον τουρισμό έχουν ιδιαίτερη σημασία.
Αξίζει δε να σημειωθεί πως ο Πρέσβης, Αντρέι Μάσλοβ, δεν έμεινε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το κλίμα που συνάντησε στα εγκαίνια του γραφείου. Μάλιστα ο προβληματισμός φάνηκε ακόμα περισσότερο σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Δέλτα Τηλεόραση. Στις επίμονες ερωτήσεις του δημοσιογράφου για τις εξελίξεις στο λιμάνι, τα ενεργειακά και τέλος την συμμετοχή των Αμερικανών σε αυτά, ο Πρέσβης δεν έδωσε καμιά ουσιαστική απάντηση.
Άγνοια και για τα Αγροτικά προϊόντα
Τον νέο Επίτιμο φυσικά δεν μπορεί να τον κατηγορήσει κανείς για την άγνοια που έχει όσο αφορά τα αγροτικά προϊόντα. Το Ελαιόλαδο η Ελλάδα το πουλά σε όλο το κόσμο και μάλιστα σε ικανοποιητικές ποσότητες και τιμές, ενώ τα ακτινίδια, αν και υπάρχει μια παραγωγή 200.000 τόνων με δυνατότητα αποθήκευσης 90.000 τόνων, η τιμή ανεβαίνει και οι πωλήσεις γίνονται. Μάλιστα με την δημιουργία μεγάλων αποθηκών (ψυγείων) που ετοιμάζει εταιρεία από την Ξάνθη, και το πρόβλημα αυτό θα λυθεί.
Τα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα που παράγει η χώρα είναι σε μικρές ποσότητες και οι αγορές ήδη υπάρχουν. Να μην ξεχνάμε ότι το εμπάργκο στα προϊόντα το έχει επιβάλλει η Μόσχα ως αντίποινα σε αυτά της Ε.Ε, προϊόντα που δεν λείπουν από την Ρωσική αγορά αφού η Ρωσία προμηθεύεται κανονικά από την νέα σύμμαχο της, την Τουρκία.
Από τα παραπάνω διαπιστώνει κανείς πως αν η Ρωσία δεν έχει πετάξει λευκή πετσέτα στην περιοχή, θα πρέπει να αναβαθμίσει τους σχεδιασμούς τους, κάτι όπου ο Ρώσος Πρέσβης το κατάλαβε στα εγκαίνια του Επίτιμου Προξενείου.