Γιατί οι Ευρωπαίοι προσάπτουν κατηγορίες στην Κίνα για κατασκοπεία;

Και η Λιθουανία προστίθεται στον κατάλογο των κρατών που απευθύνουν κατηγορίες στην Κίνα για κατασκοπεία. Η Λιθουανία δεν είναι το μοναδικό κράτος μέλος του ΝΑΤΟ που εκφράζει ανησυχίες για υποτιθέμενη κινεζική κατασκοπεία.

Η λιθουανική υπηρεσία πληροφοριών δημοσίευσε έκθεση, όπου υποστηρίζει ότι υπάρχει έντονη δραστηριότητα των κινεζικών μυστικών υπηρεσιών στη χώρα.

Η κινεζική πρεσβεία στη Λιθουανία εξέδωσε δήλωση που εκφράζει την οργή για πρόσφατες καταγγελίες για κατασκοπεία.

Σχολιάζοντας την έκθεση που δημοσίευσε το Βίλνιους, η κινεζική εφημερίδα Global Times επέστησε την προσοχή στο παράλογο της ίδιας της ιδέας της αυξημένης κινεζικής δραστηριότητας πληροφοριών στη χώρα. Η δημοσίευση εξέφρασε την αμφιβολία ότι μια χώρα με πληθυσμό 3 εκατομμυρίων ανθρώπων μακριά από τα σύνορα της Κίνας θα ενδιέφερε την κινεζική νοημοσύνη. Το ίδιο δημοσίευμα σημειώνει ότι το επιστημονικό δυναμικό της Λιθουανίας δεν είναι αρκετά υψηλό ώστε να δικαιολογεί την κατασκοπεία.

Η Global Times πιστεύει ότι η λιθουανική στάση οφείλεται στην υποδεέστερη θέση της Λιθουανίας στο ΝΑΤΟ και στην επιθυμία του κράτους της Βαλτικής να εντυπωσιάσει την Ουάσινγκτον.

Ο κινέζος εμπειρογνώμον Γιανγκ Μιαν καθηγητής στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Επικοινωνιών της Κίνας, τόνισε στο Sputnik ότι συμμερίζεται τις απόψεις των Global Times και σημειώνει ότι η Ρωσία αποτελεί επίσης στόχο αυτού του σκανδάλου. Συγκεκριμένα, αυτές οι δύο χώρες έχουν ονομαστεί ως οι κύριοι γεωπολιτικοί ανταγωνιστές της Αμερικής στα επίσημα έγγραφα των Ηνωμένων Πολιτειών από τότε που ο Ντόναλντ Τραμπ ήρθε στην εξουσία.

«Οι ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, ξεκίνησαν για άλλη μια φορά την προώθηση της ιδέας της κινεζικής απειλής, ενώ δηλώνουν μάλιστα ότι συνολικά 450 Κινέζοι και Ρώσοι κατάσκοποι βρίσκονται στην καρδιά της Ευρώπης. Η Λιθουανία είναι ένας «κατώτερος εταίρος» στο ΝΑΤΟ. Η έκθεση των λιθουανικών υπηρεσιών πληροφοριών, στην οποία η Κίνα κατηγορείται για κατασκοπεία και δραστηριότητες που απειλούν τη λιθουανική εθνική ασφάλεια, καταδεικνύει κυρίως την πίστη στην ΕΕ και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δείχνει ενθουσιασμό στην καταπολέμηση ενός κοινού εχθρού της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών. Μια μικρή χώρα, όπως η Λιθουανία, χρειάζεται υποστήριξη από την ΕΕ και τις Ηνωμένες Πολιτείες και την προσήλωσή της στο κύμα κατά της Κίνας, που οδηγείται από την επιθυμία να αναγνωριστεί και να φανεί μεσα στους οργανισμούς», επισημαίνει ο καθηγητής.

«Η διάδοση της« έννοιας της κινεζικής απειλής » προκαλώντας την οργή της Κίνας είναι μια από τις μακρόχρονες μεθόδους που χρησιμοποιούν ορισμένες χώρες. Αυτές οι ψευδείς δηλώσεις θα έχουν ασφαλώς κάποια επίδραση στη συνεργασία μεταξύ της Κίνας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όσον αφορά τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα των ευρωπαϊκών χωρών, οι σχέσεις τους με την Κίνα είναι απίθανο να επηρεαστούν σοβαρά από αυτές τις αμφιλεγόμενες διαδόσεις. Δεν νομίζω ότι καμία χώρα μπορεί να σπάσει τις σχέσεις με μια άλλη χώρα ή να περιορίσει τη συνεργασία μόνο λόγω των κινδύνων που συνδέονται με την κατασκοπεία».

Σύμφωνα με τον Γιανγκ Μιαν, το σημερινό κύμα κατηγοριών κατά της Κίνας δεν σχετίζεται άμεσα με τη δύσκολη κατάσταση των σχέσεων μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, αν και ο εμπειρογνώμονας εξακολουθεί να βλέπει έμμεση σύνδεση εκεί.

«Δεν μπορώ να πω ότι οι καταγγελίες της ευρωπαϊκής κατασκοπείας της Κίνας σχετίζονται άμεσα με την τρέχουσα κατάσταση των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ, αν και ο συντονισμός και η συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να αποκλειστούν, έτσι ώστε οι Ευρωπαίοι να μπορέσουν να δείξουν την πίστη τους. μια σημαντική περιοχή για την εξάπλωση της ιδέας της κινεζικής απειλής. Στο θέμα αυτό, η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες ενεργούν από κοινού».

(πηγή: sputniknews.gr)

ViaDiplomacy Newsroom