Γιατί η Ελλάδα δεν αναλαμβάνει ρόλο στον Καύκασο;

Την Τετάρτη, το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν υποστήριξε ότι «συνέτριψε» μια επίθεση των δυνάμεων της Αρμενίας κοντά στον διαφιλονικούμενο θύλακα του Καραμπάχ, εν μέσω διεθνών εκκλήσεων για τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών σε μια περιοχή που αποτελεί σημείο ανάφλεξης εδώ και 30 χρόνια.

Το Καραμπάχ, με την υποστήριξη της Αρμενίας, αποσχίστηκε από το Αζερμπαϊτζάν ύστερα από μια αιματηρή εθνοτική σύγκρουση στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Το 2020, το Αζερμπαϊτζάν κατάφερε να ανακτήσει μέρος των εδαφών που ήλεγχαν οι αυτονομιστές.

Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν κατηγόρησε την Αρμενία για κατάφωρη παραβίαση της εκεχειρίας, καταγγέλλοντας δολιοφθορά που προκάλεσε τον θάνατο ενός στρατιώτη. Επιπλέον, το Μπακού υποστηρίζει ότι οι δυνάμεις του «συνέτριψαν» δυνάμεις της Αρμενίας που επιχείρησαν να καταλάβουν έναν λόφο σε περιοχή που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων.

«Ως αποτέλεσμα, όσοι πολεμούσαν για λογαριασμό των παράνομων αρμενικών ενόπλων σχηματισμών σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση, στην οποία ζητείται από όλα τα αρμενικά στρατεύματα να αποχωρήσουν από την περιοχή, προειδοποιώντας με «συντριπτικά» αντίμετρα.

Αρμενία: Το Αζερμπαϊτζάν παραβίασε την εκεχειρία

Σε απάντησή του, το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας κατηγορεί το Αζερμπαϊτζάν για παραβίαση της εκεχειρίας, καταγγέλλοντας την επίθεση σε περιοχές υπό τον έλεγχο των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων. Το Γερεβάν ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα «να λάβει μέτρα για να σταματήσει την επιθετική συμπεριφορά και τις ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν».

Όμως, στην συμφωνία (10/11/2020) με την οποία έληξε ο πόλεμος των 44 ημερών, στο άρθρο 4 αναφερόταν ΄πως τα στρατεύματα των αυτονομιστών θα έπρεπε να αποχωρήσουν από τα εδάφ του Αζερμπαϊτζάν

Με την σειρά του το Μπακού, παρά την μη αποχώρηση των αυτονομιστών (τελευταίο εμπόδιο για την επιστροφή Αζέρων και Αρμενίων στην περιοχή), έχει δώσει την ευκαρία για ειρήνη στον Καύκασο.

Η Αρμενία με την σειρά της αδυνατεί να ελέγξει τους αυτονομιστές που υποστηρίζονται από την Μόσχα, και ένας νέος πόλεμος μετά τον Αύγουστο είναι πιθανός

Ο ρόλος που χάνει η Ελλάδα

Μέχρι σήμερα, η Ελλάδα έχει κρατήσει μια στάση στον Καύκασο, ανεξήγητη. Ενώ όλη η Δύση στηρίζει την αποκατάσταση των εδαφών στο Αζερμπαϊτζάν, επιδιώκει την ειρήνη στον Καύκασο για την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη, και οι χώρες ενισχύουν τις διπλωματικές αποστολές τους αποστολές, λειτουργεί ακριβώς αντίθετα

Στον πόλεμο των 44 ημερών ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, η ΑΘήνα κάλεσε πίσω τον Έλληνα Πρέσβη, ενώ όταν επέστρεψε στο Μπακού [πρέσβης Νίκος Πιπερίγκος] μετά από σχεδόν τέσσερις μήνες, όχι μόνο δεν προχώρησε σε ενέργειες διαμεσολάβησης, όπως να αναλάβει η Ελλάδα την επιστροφή αιχμαλώτων στην Αρμενία, αλλά δέχθηκε και επιθέσεις από την Αρμενική κοινότητα στην Ελλάδα, επιθέσεις και πιέσεις που είχαν ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση του από το Αζερμπαϊτζάν.

Έτσι, ενώ η Αθήνα θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την στρατηγική ενεργειακή συνεργασία με το Αζερμπαϊτζάν, αλλά και την σχέση με την Αρμενία ώστε να αποκτήσει ρόλο στην περιοχή, προτίμησε να είναι απών διά των εντολών της Αρμενικής κοινότητας στην Αθήνα.

Θα περίμενε κανείς μάλιστα το αντίθετο, η Αρμενική κοινότητα και η «Ρωσοποιημένη» Αρμενική Πρεσβεία στην Αθήνα, να ζητήσουν από την Ελλάδα τον ρόλο αυτό, και είναι βέβαιο πως οι Αζέροι θα τον έδιναν.

Σήμερα, ένας νέος πόλεμος είναι προ των πυλών στο Καραμπάχ, και η Αθήνα έχει επιλέξει -και πάλι- να απουσιάζει από εξελιξεις που θα δημιουργήσουν εξελίξεις οι οποίες θα περάσουν από την Ελλα΄δα και θα φτάσουν στην καρδιά της Ευρώπης

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.