Γιάννης Μπρατάκος: Δημιουργούνται εξαιρετικές προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων Αθήνας και Μόσχας

Τις ευκαιρίες για στρατηγικές συνεργασίες και επενδύσεις στον τομέα των κατασκευών και του τουρισμού επεσήμανε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Μπρατάκος σε συνάντησή του με πενταμελή κυβερνητική αντιπροσωπεία από τη Μόσχα.

Η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021 και ο κ. Μπρατάκος, συνομίλησε με τον υπουργό της κυβέρνησης και επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Οικονομικών και Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας, Σεργκέι Σέρεμιν και τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Μόσχας, Βλάντιμιρ Πλατόνοφ, για τους στόχους και τις προτεραιότητες των επιμελητηρίων, σχετικά με την τόνωση των διμερών επιχειρηματικών σχέσεων.

Κατά τη διάρκεια της διευρυμένης συνάντησης που ακολούθησε, όπως αναφέρει ανακοίνωση, ο κ. Μπρατάκος τόνισε τη σημασία της ρωσικής συμμετοχής στον ελληνικό τουρισμό και σε επενδυτικούς τομείς, όπως η ενέργεια, τα ακίνητα και οι τηλεπικοινωνίες. Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ επεσήμανε ότι «πάνω σε αυτές τις ισχυρές βάσεις, οφείλουμε να επιδιώξουμε σήμερα την περαιτέρω εμβάθυνση και διεύρυνση των διμερών οικονομικών σχέσεων», υπογραμμίζοντας ότι η γρήγορη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, το αναμενόμενο άλμα ανάπτυξης 5,9% και η ανοδική πορεία των δεικτών των επενδύσεων, των εξαγωγών, της μεταποίησης και της βιομηχανικής παραγωγής, σε συνδυασμό με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και τις ευνοϊκές για την επιχειρηματικότητα κυβερνητικές παρεμβάσεις, δημιουργούν εξαιρετικές προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων της Αθήνας και της Μόσχας.

«Ο τουρισμός είναι ένας τομέας με σημαντικές δυνατότητες, καθώς η Ελλάδα – και ειδικότερα η Αθήνα – παραμένει ένας από τους κορυφαίους προορισμούς στον κόσμο. Κι αυτό επιβεβαιώνεται από τη θεαματική ανάκαμψη της τουριστικής κίνησης, φέτος το καλοκαίρι. Η υλοποίηση εμβληματικών επενδύσεων, όπως αυτή που ξεκίνησε στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, το σχέδιο για την αξιοποίηση της Αθηναϊκής Ριβιέρας, – αλλά και μια σειρά από προγράμματα αποκρατικοποιήσεων που αφορούν σε τουριστικές περιοχές της χώρας – δημιουργούν νέες ευκαιρίες για στρατηγικές συνεργασίες και επενδύσεις», σημείωσε ο κ. Μπρατάκος.

Ο ίδιος συμπλήρωσε: «Είμαστε εδώ για να δουλέψουμε από κοινού με την κυβέρνηση της Μόσχας και τους επιχειρηματικούς φορείς της πόλης. Για να αναδείξουμε νέα πεδία συνεργασίας. Να δημιουργήσουμε νέους μηχανισμούς πληροφόρησης, δικτύωσης και υποστήριξης των επιχειρηματικών επαφών. Να συμβάλουμε στην υπέρβαση τυχόν εμποδίων. Και να βοηθήσουμε στην εξεύρεση συνεργατών, στην κατανόηση των διαδικασιών εισόδου, αλλά και των επιχειρηματικών πρακτικών, των καταναλωτικών συμπεριφορών σε κάθε αγορά.»

Στη συνάντηση συμμετείχαν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και υπεύθυνοι για τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας, Κωνσταντίνος Δεριζιώτης και Μιχάλης Κανδαράκης, οι οποίοι και ανέδειξαν τα ζητήματα που ανακύπτουν στις διμερείς εμπορικές επαφές, στους κλάδους που εκπροσωπούν.

Ο κ. Κανδαράκης αναφέρθηκε στις δυνατότητες ανάπτυξης ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων υψηλής κατασκευαστικής ποιότητας και εξειδίκευσης στην αγορά της Μόσχας, φέρνοντας ως παράδειγμα τον κλάδο της αργυροχρυσοχοΐας, στον οποίον οι Έλληνες κατασκευαστές κοσμημάτων δραστηριοποιούνται στη Ρωσική αγορά, με ιδιαίτερη επιτυχία.

 Ο κ. Δεριζιώτης εστίασε στην ελληνορωσική τουριστική συνεργασία, παραθέτοντας τα προβλήματα που παρουσιάζονται, λόγω της πανδημίας Covid-19, και τα οποία έχουν οδηγήσει σε σημαντική μείωση του εισερχόμενου τουριστικού ρεύματος στην Ελλάδα, από την ρωσική ομοσπονδία. Επιπλέον, επεσήμανε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις για την συμμετοχή τους σε εκθέσεις στην Ρωσία, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο κόστος των θεωρήσεων visa για τους Έλληνες πολίτες, το οποίο παραμένει υψηλότερο από αυτό που καταβάλλουν οι Ρώσοι πολίτες για την είσοδό τους στην Ελλάδα, με τον κ. Σερεμίν να δεσμεύεται ότι θα θέσει το θέμα στο ομοσπονδιακό υπουργείο Εξωτερικών και στον υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

(πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)

ViaDiplomacy Newsroom